Ir kaip man čia taip pavyko, iš karto po Naujųjų rimtai apsirgti? O taip pavyksta būtent tiems, kurie iki galo peršalimo ligų neišsigydo, nes juk Kalėdiniai ir Naujametiniai rūpesčiai patys svarbiausi. Reikia ruoštis, puoštis, švęsti, o po to galiausiai susirgti... bronchitu. O buvo tiek planų... daugiau rašysiu, skaitysiu, fotografuosiu, bendrausiu... O kas dabar? Dabar jau savaitę geriausios mano draugės tapo vienkartinės nosinaitės, o draugai, be kurių negaliu gyventi, tai inhaliatorius ir arbatos puodelis. O ką jau šnekėti apie maisto gaminimą, jeigu net valgyti visai nesinori. Jei būčiau prieš Naujuosius žinojus..., tai į planus įtraukčiau ir šiuo metu didžiausią savo norą NESIRGTI.
Kadangi vienas iš pažadų buvo daugiau valgyti daržovių, tai šį kart apie burokėlius. Per gimtadienį gavau puikią dvitomę ir labai sunkią Nigel Slater knygą „Tender“ (lygtai dar nesigyriau), kurioje radau daug įkvėpimo burokėlių tema...
2 asmenims
gaminimo laikas 10 min. (be burokėlių kepimo)
- 2 kepti burokėliai
- 50 g. graikinių riešutų (išlukštentų)
- 1 pakuotė sūrio rutuliukų aliejuje
- 3 v.š. graikinių riešutų aliejaus
- 1 v.š. juodųjų serbentų acto (galima keisti balzaminiu)
- 0,5 a.š. medaus
- 0,5 apelsino smulkiai nutarkuota žievelė
- 1 a.š. aguonų
- druskos ir maltų juodųjų pipirų (labai nedaug)
Pirmiausiai keptuvėje paskrudinau graikinius riešutus (be aliejaus), šis procesas labai pagerina riešutų skonį, jie tampa dar traškesni ir skanesni.
Kol riešutai aušo nusilupau ir žiedeliais susipjausčiau keptus burokėlius bei paruošiau padažą, actą sumaišydama su medumi, aliejumi, tarkuota apelsino žievele, druska ir pipirais. Supjaustytus ir gražiai lėkštėje išdėliotus burokėlius apliejau padažu ant viršaus dėliojau sūrio rutuliukus, bėriau graikinius riešutus, aguonas.
Viskas! Labai skanu. Tobulos žiemiškos salotos.
Skanių burokėlių!
Sveiki, klausimėlis... ar sūrio rutuliukus galima pačiai pasigamint? nelabai rasiu savo kaimuky tokio gėrio... jei taip, kokį sūrį ir prieskonius siūlytumėt rinktis?
AtsakytiPanaikintiPanašų sūrį ir pačiai galima būtų pasigaminti kažką panašaus Forele yra gaminusi http://www.forellesreceptai.lt/marinuotas-jogurto-suris, manau, kad gautusi labai panašaus skonio. Pirktiniai rutuliukai buvo be žolelių, bet gal čiobrelis ir būtų tikęs. Sėkmės virtuvėje!
PanaikintiAčiū :) mėginsim :)
PanaikintiSėkmės, Juste!
PanaikintiFantastika! Esu burokeliu fane numero uno. Ir labai daznai darau kombinacija "kepti burokeliai+suris+riesutai" vis keiciant riesutus ir surio tipa. O sie rutuleliai yra mocarela? Tikrai bandysiu ir toki varianta su labai sauniai skambanciais pagardinimais.
AtsakytiPanaikintiJūrate, ir aš! Ir aš! Man burokėliai skaniausi su ožkos sūriu, antroj vietoj gorgonzola, tada rokforas, tada grūdėta varškė (o jei dar burokėliai rūkyti išvis pasaka...), tada tikra feta ir galiausiai lietuviškas sūris su kmynais. Apsivalgymas. šaldytuve visada turiu orkaitėj keptų burokėlių :)
PanaikintiJura, šis sūris toks kreminis ir minkštas, lengvai tepasi, karvės pieno ir pakankamai švelnus. Kažką panašaus galima iš nuvarvinto jogurto pagaminti. Aš burokėlius irgi labai mėgstu :)
PanaikintiEgle, o kaip tu tuos burokėlius rūkai? Turėtų būt skanu.
PanaikintiRennie, labai grazu!! linkiu kuo greiciau pasveikti!
AtsakytiPanaikintiAušra, dėkui, stengiuosi sveikti iš visų jėgų :)
PanaikintiKad šios salotos labai labai skanios - TIKIU, bet kad burokėlius supjaustėte ŽIEDELIAIS - netikiu...o ir nuotraukos to nerodo:)
PanaikintiKitąkart - pjaustykite juos skritulėliais.
Dabartinės lietuvių kalbos žodymas (http://dz.lki.lt/) nurodo, kad:
skritul|ỹs
1. apskritas daiktas, ratas, ratilas: Pilnaties s. Supjaustė kiaušinį ~iùkais. Sviesto muštuvo s.
žíed|as
1. ant rankos piršto mūvimas papuošalas: Aukso ž., ~ẽlis. Sutuoktuvių ž. ~ą užsimauti, nešioti. ~o dalijimas (toks žaidimas).
2. apskritimo pavidalo detalė ar dalis: Dalgio ž. Guolio, stūmoklio, purkštuvo ž. Žirklių ~aĩ.
3. šulinio rentinio apskrita įleidžiama dalis: Šulinio, gelžbetoniniai ~aĩ.
Manau, skirtumas aiškus...
Su didele pagarba Jūsų blog'ui ir receptams, Anonimas
Mielas Anonime, labai dėkoju už taiklią pastabą, juk žiedeliai turi būti tuščiaviduriai. Kažkaip nepagalvojau. Kitą kart stengsiuos tokios klaidos nedaryti, nors kartais įprotis būna stiprenis už žinojimą :)
PanaikintiNors ir perskaičiau pavadinimą, pirma mintis pamačius nuotraukas - tortas :) Sveik! :)
AtsakytiPanaikintiViktorija, tie sūrio rutuliukai labai papuošia :) Jau sveikstu, gaila, kad ryt susitikime dalyvauti negalėsiu. Sėkmės!
PanaikintiPanašias salotas gaminamės, tik va aguonos, man čia naujas ir neįprastas ingridientas. Kaip skonis su jomis? Ar dera?
AtsakytiPanaikintiForelle, tai pakankamai populiarus derinys, keičiant sūrių ir riešutų rūšis galima žaisti įvairiais skoniais. O aguonos ir apelsinų žievelės čia idealiai tiko. Pabandyk!
PanaikintiKaip nervina, kai prisiknisinėja prie žodžių...buitinėje ir profesionaliojoje virtuvėje visada pjaustant šiuo būdu naudojami žodžiai "žiedai" ir "pusžiedžiai".
AtsakytiPanaikintiLaura, ką padarysi, taisyklės yra taisyklės, reikia mokytis iš savo klaidų, jei jau viešai mintis reiškiu :)
PanaikintiTai negi dabar svogūnus pjaustysi pusskrituliais? ;)
PanaikintiOt ir ne, gerb.Laura. Kadangi svogūnas "išsiskirsto" žiedais ir pusžiedžiais (kaip Rennie ir parašė - tuščiaviduriais), jie taip ir pjaustomi. O burokėliai, morkos, obuoliai, agurkai - skritulėliais (ar dar kaip kitaip).
AtsakytiPanaikintinerandu pirkti tokių rutuliukų. kur????
AtsakytiPanaikintiIeva, šių sūrio rutuliukų, marinuotų aliejuje yra pirki Savanorių Hiper Rimi, sūrių skyriuje. Tai lietuviškas produktas.
Panaikinti