2011 m. lapkričio 8 d., antradienis

Moliūginiai virtinukai (gnocchi)

Moliūginiai virtinukai, turbūt, mėgstamiausias mūsų šeimos patiekalas iš moliūgo. Juos gaminu tik nuo praeito rudens, bet kiekvieną kart, kai tik pasigaminu moliūgo tyrės. Moliūginius gnocchi, dėl jų gaminimo paprastumo, jau kelis kartus buvau suplanavusi filmavimui, bet abu kartus niekaip nesuspėdavome, tai greičiausiai, jiems nelemta būti nufilmuotiems. Kartu su šiuo rudeniniu receptu dalinuosi ir vaizdais iš mano praeitos savaitės rudens atostogų su vaikais.


2 porcijos
Virtinukams:
  • 1 st. moliūgų tyrės
  • 1 kiaušinis
  • 3-4 st. miltų
  • 2 v.š. tarkuoto sūrio „Džiugas“
  • druskos, tarkuoto muskato riešuto, maltų juodųjų pipirų

Padažui:


Iš anksto pagamintą moliūgų tyrę sumaišiau su kiaušiniu, prieskoniais, tarkuotu sūriu ir pildama miltus minkiau, kol tešla ne labai lipo prie rankų. Miltų reikės priklausomai nuo moliūgų tyrės tirštumo, jei tyrė tirštesnė (nuvarvinta), tai miltų reiks mažiau, bet jų reikia ir nepadauginti, nes tešla bus per kieta. Iš pagamintos tešlos meistravau moliūginius gnocchi, juos gaminau voliodama per smulkios tarkos išvirkščią pusę (kaip ežiukus), bet galima paprasčiausiai pjaustyti gabaliukais (kaip virtinukus). Gaminant virtinukus rankas gausiai pasibarstykite miltais, nes tešla visgi yra lipni. Juos viriau dideliame kiekyje pasūdyto vandens, kol iškilo į paviršių ir dar kokias 5-10 minučių, iki pilnai išvirė. Išvirusius gerai nukošiau ir sumaišiau su tirpintu baravykų sviestu, tarkuotu sūriu bei šviežiais čiobreliais. Mano virtinukų pateikimas labai greitas ir skanus, bet galima ir atskirai gaminti padažą (su pomidorais, malta mėsa, grietinėle), nors juos skanu valgyti ir paprasčiausiai su grietine.

P.S. Jei pasigaminote per daug virtinukų, kiškite juos į šaldiklį, bus kokią dieną greitai vakarienei :)

Skanių moliūgų!

2011 m. lapkričio 7 d., pirmadienis

Kaip pagaminti moliūgų tyrę?

Mėgstu moliūgus. Šiemet pirmą kart ir pati jų užsiauginau, tai dabar neatsidžiaugiu, kokie maniškiai gražūs ir dideli užaugo, galėsiu gamint ir gamint.
Dažniausiai su dideliais moliūgais yra bėda, juos prapjovus reikia pakankamai greitai suvalgyti, o laikyti šaldytuve nepatogu, nes visuomet trūksta vietos :) Tai prapjovusi didelį moliūgą beveik visuomet vieną jo puselę iškepu ir pasigaminu moliūgų tyrės, kurią sunaudoju ruošdama pyragus, virtinukus, keksiukus, ja skaninu košes ir sriubas. Tokia moliūgų tyrė šaldytuve išbūna apie savaitę, ją galima ir užšaldyti.



Norint pasiruošti tirštesnės moliūgų tyrės, ją reikės per naktį nuvarvinti, sukrėtus į drobinį maišelį, sūrmaišį arba labai tankų rėtį. Tokia tiršta tyrė labai tinkama moliūginiams virtinukams (gnocchi) gaminti. 
Esu skaičiusi, kad su tokia tyre net moliūginius ledus galima pasigaminti, labai įdomu būtų paragauti :)

Gaugiau filmuotų receptų ir patarimų ieškokite pinigukarta.lt

Skanių moliūgų!

2011 m. lapkričio 3 d., ketvirtadienis

Kaip kepti obuolius?

Šį kart labai paprastas, bet naudingas patarimas, kaip gražiai iškepti obuolius. Juk ne labai malonu, kai kepdami obuoliai įtrūksta ir visiškai praranda formą, aišku, skonis nuo to nenukenčia, bet vaizdas...



Kokius įdarus keptiems obuoliams naudojate jūs? Mano mėgstamiausi, tai su bruknių uogiene, nes tokie tinka ir prie keptos vištienos ar kalakutienos, ir prie vanilinių ledų :)

Daugiau filmuotų receptų ir patarimų ieškokite pinigukarta.lt 

Skanių obuolių!

2011 m. spalio 31 d., pirmadienis

Karameliniai obuoliai

Karameliniai obuoliai ant pagaliuko - tikras vaikų džiaugsmas. Jie sužavės net ir tuos, kuriems obuoliai nėra pats skaniausias dalykas pasaulyje. Obuolių rūgštelė ir saldi karamelė su įvairiais pabarstukais pradžiugins ne vieną smaližių.
Šis receptas yra supaprastintas ir greitesnis karamelinių obuolių variantas, kurį galės pasiruoši ir patys vaikai, nes gaminti karamelę jiems patiems tikrai bus per sunku. Geriau naudoti mažesnius obuolius, nes jie lengvesni ir juos patogiau "maudyti" karamelėje. Pabarstukams galima pasirinkti kapotus riešutus, kokoso drožles, aguonas, spalvotus pirktinius pabarstukus, čia jau leiskite pasireikšti vaikų fantazijai.



Karameliniams obuoliams prireiks:

  • karamelinio sutirštinto pieno "Rududu"
  • obuolių
  • medinių pagaliukų
  • pabarstukų

Skanių smaližiavimų!

2011 m. spalio 30 d., sekmadienis

Aromatingoji moliūgienė su moliūgų pyrago prieskoniais

Moliūgai – vieni iš paskutiniųjų palieka daržą, prieš pat šalnas, spalio pabaigoje ir aš savuosius gražuolius nuraškiau. Pernai mamos moliūgai kuo puikiausiai išsilaikė iki pat Velykų ir skaniai nuskaidrino baltą mūsų žiemą. Taigi, moliūgų sezonas tik prasideda!
Vieni moliūgų sriubas mėgsta, kiti - nelabai, mano šeima pasidalijusi pusiau 50:50, bet aš jas tiesiog dievinu. Moliūgų sriubas verdu seniai ir įvairias, bet šią viriau pirmą kart, ji tokia tvirta, soti ir labai aromatinga. Aromatingumo jai suteikia moliūgų pyrago prieskoniai iš už Atlanto (pumpkin pie spice), be kurių ten, turbūt, neiškepamas nei vienas moliūgų pyragas. Šį kart šiais prieskoniais skaninau ir moliūgų sriubą.


Sriubai:
  • 200 g. vištienos krūtinėlės
  • 600 g. moliūgo (nulupto ir be sėklų)
  • 1 svogūnas
  • 1 čili pipiras
  • imbiero šaknies (apie 1-2 cm)
  • 0,5 l. vištienos sultinio
  • 1 a.š. moliūgų pyrago prieskonių
  • druskos (pagal skonį)
  • aliejaus (kepimui)

Moliūgų pyrago prieskoniams:
  • cinamono žievės (susmulkintos turėtų gautis apie 1 š.)
  • gvazdikėlių (susmulkintų turėtų gautis apie 1/2 š.)
  • kvapniųjų pipirų (susmulkintų turėtų gautis apie 1/2 š.)
  • muskato riešuto (sutarkuoto turėtų gautis apie 1/2 š.)
  • kardamono ankščių (susmulkintų turėtų gautis apie 1 š.)


Pirmiausiai pasigaminau moliūgų pyrago prieskonių mišinį. Visus prieskonius (išskyrus muskato riešutą) atskirai sugrūdau grūstuvėje iki smulkumo, ir galiausiai visus sumaišiau bei dar kartu pagrūdau. Muskato riešutą įtarkavau smulkia tarka. Norėčiau perspėti, kad kardamono ankštys iki galo nesusitrina (jas reikėtų išrinkti), bet jų sėklytės kuo kvapniausiai praskaidrina mišinį. Dar vienas būtinas moliūgų prieskonių mišinio ingridientas yra imbieras, bet jį aš mėgstu naudoti šviežią, tai sąmoningai džiovinto į mišinį nedėjau, jeigu rinksitės džiovintą jo malto prireiks 2 šaukštų. Trinant prieskonius virtuvėje pasklido toookie kvapai, kad vyras užuodęs pradėjo klausinėti, kokia aš čia aromaterapija užsiimu. Pirktinis prieskonių mišinys nei iš tolo negali prilygti šviežiai sugrūstam. Šiuo mišiniu galima skaninti moliūgų pyragus, blynus, sausainius ir net sriubas.
Sriubai nulupau ir smulkiai sukapojau svogūną, imbiero šaknį bei čili pipirą (be sėklų), juos visus pakepinau aliejuje, tada subėriau moliūgų prieskonių mišinį, kai jis pakvipo sudėjau pjaustytą vištienos krūtinėlę ir lengvai apkepiau kol apskrudo, galiausiai subėriau gabalėliais pjaustytus moliūgus ir dar truputėlį viską apkepiau, užpyliau sultiniu ir viriau, kol moliūgas pradėjo tižti. Sriubą sutryniau elektrine trintuve, dar kartelį užviriau ir skaninau druska. Moliūgienę valgėme pasibarstę tarkuotu sūriu „Džiugas“ ir šviežiais čiobreliais. Ji aromatinga, kvapni ir labai šildanti.

Kvapnios sriubos!

2011 m. spalio 25 d., antradienis

Obuoliai tešloje

Ruduo - tikras obuolių rojus. Kai pabosta kepti obuolių pyragus ir keptus obuolius,  renkuosi tarpinį variantą - obuolius tešloje. Tai labai greitai paruošiamas desertas, kurį skanaujame su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.



Obuoliams tešloje prireiks:
  • sluoksniuotos bemielės tešlos (tiek lapelių, kiek obuolių kepsite)
  • obuolių (tiek, kiek norėsite kepti)
  • bruknių uogienės (tiks ir kita tiršta uogienė)
  • cinamono lazdelės ir cukraus pudros (papuošimui)
  • šlakelio pieno (tešlos aptepimui)
P.S. Nepamirškite prieš kepdami, tešlos patepti pienu arba plaktu kiaušiniu, nes aš pamiršau :)

Skanių obuolių!

Daugiau filmuotų receptų galima rasti pinigųkarta.lt

2011 m. spalio 24 d., pirmadienis

Kur panaudoti obuolių likučius?

O kur jūs dedate obuolių likučius (žieveles ir graužtukus)? Turbūt, kaip ir aš anksčiau, į šiūkšlių dėžę ... Bet, pasirodo, iš jų galima išsivirti puikiausio obuolių sirupo, kuris tiks užlieti ant ledų ar pyrago. Šį receptą nusižiūrėjau nuo Astos, man jis labai patiko.



P.S. iš džiovintų obuolių žievelų dar kartais išsiverdu skanios ir  vitaminingos arbatos :)

Daugiau filmuotų receptų galite rasti pinigukarta.lt