2012 m. sausio 2 d., pirmadienis

Burokėlių-obuolių sriuba su traškiomis bulvytėmis

Nauji Metai, nauji darbai, nauji planai... Senųjų metų pagerbimui ir apžvalgai dar pasuksiu trumpam atgal ir pažvelgsiu, kokie gi Sezoninės Virtuvės receptai per praėjusius metus buvo patys populiariausi.
Trečią vietą pagal skaitomumą užėmė – Citrininis keksas! Kas jau kas, bet kvapnusis citrininis keksas, tikrai vertas tokio dėmesio.
Garbinga antroji vieta atiteko – Zrazams su troškintomis morkomis ir keptais burokėliais! Pasirodo, zrazai Lietuvoje laaabai mėgstami.
O dabar pirmoji ir skaniausioji vieta - Pienių medus! Taataam, va taip, saldus ir aromatingas pienių medus labai pelnytai pasiglemžė visus laurus.
Taigi dabar, jei švenčių maisto likučiai jau sudoroti, o skrandis reikalauja kažko šilto, paprasto ir jaukaus, siūlyčiau išsivirti kitokios burokėlių sriubos, trintos su obuoliais, ir pateiktos su  traškiai keptomis bulvytėmis.

Užteks 4 asmenims
Sriubai:
  • 2 burokėliai (ne maži)
  • 2 obuoliai (saldžiarūgščiai)
  • 2 svogūnai (vidutiniai)
  • 1 l daržovių sultinio (geriau naminio)
  • cukraus, druskos, maltų pipirų (pagal skonį)
  • čiobrelių (džiovintų ir šviežių)

Traškioms bulvytėms:
  • 10 bulvių (nuluptų)
  • 2 v.š. aliejaus
  • druskos, maltų pipirų, rozmarino (šviežio arba džiovinto)


Burokėlius ir svogūnus nulupau ir supjausčiau kubeliais. Sriubos puode pirmiausiai pakepiau svogūnus, kai jie apkepė sudėjau burokėlius. Uždengiau dangtį ir leidau daržovėms trumpai pasitroškinti ant žemos ugnies. Per tą laiką nulupau obuolius, išėmiau jų sėklas ir supjausčiau. Į puodą sudėjau pjaustytus obuolius ir pakepiau juos kelias minutes su burokėliais ir svogūnais. Apkepusias daržoves skaninau cukrumi, druska, pipirais ir supyliau sultinį. Daržoves sultinyje viriau apie pusvalandį, kol burokėliai visiškai suminkštėjo.
Kol daržovės virė nusiskutau bulves, supjausčiau jas skiltelėmis ir apvoliojau aliejuje bei prieskoniuose. Bulves kepiau skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, apie pusvalandį, 200 laipsnių orkaitėje, kol gražiai apskrudo.
Išvirusias daržoves su sultiniu sutryniau elektriniu smulkintuvu iki kreminės masės (jei sriuba gavosi per tiršta, galite dar papildomai įpilti sultinio). Trintą sriubą gardinau čiobreliais, dar kartelį užviriau, uždengiau dangčiu ir leidau nusistovėti kokias penkias minutes.
Sriubą pateikiau tradiciškai su grietine, puošiau šviežiomis čiobrelio šakelėmis, prie sriubos labai tiko traškios bulvių skiltelės, suvyniotos kepimo popieriuje ir įstatytos į stiklinę. Burokėliai ir obuoliai - klasikinis saldžiarūgštis duetas, o jų sriuba nuostabiai šildanti ir skani, na o bulvytės sriubai suteikė dar daugiau sotumo ir žavingo šarmo.

Skanios sriubos!

9 komentarai:

  1. Dėkui,Vilma, su Naujaisiais Tave!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Burokėliū sriuba - mano viena mylimiausių. Ypatingai - trinta. Dar skanu su apelsinais, bet būtinai reiks pabandyti ir su obuoliais.

    Skanių atradimų Naujaisiais!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui, Egle, už palinkėjimus:) Burokėliai ir apelsinai, man skanus atradimas salotose. Gražių Tau metų!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Su Naujais, nenustok stebinti :) kaip ir su šiuo receptu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Renata, įdomus derinys, reikės kada išbandyti :) Gražios foto (greitai tobulėi ;) )

    AtsakytiPanaikinti
  6. Maisto Diletante, dėkui, Tave irgi su Naujaisiais!
    Mindaugai, pabandyk, skanu. Su Naujaisiais Metais!

    AtsakytiPanaikinti