2012 m. rugsėjo 10 d., pirmadienis

Keptas šamas su pomidorais ir pesto padažu

Rudeniop gyvenimo tempas dažniausiai žymiai paspartėja. Bent jau mano, tai tikrai. Greitai paruošiamas maistas darbo dienomis mano šeimoje tampa tiesiog būtinybe.
Įdomu kiek laiko po sunkios darbo dienos norite ir galite sau leisti praleisti virtuvėje? 15 minučių? Pusvalandį? O gal net visą valandą?
Darbo dienomis aš stengiuosi maistą ruošti paprastai ir greitai, bet svarbiausia, kad nuo to nenukentėtų nei maisto kokybė, nei skonis. Šį kart vėlyviems pietums-vakarienei valgėme keptą Merkio šamą, kurį iš anksto buvau išdorojusi: iš galvos ir kaulų išviriau sultinį, kuris savo eilės vis dar laukia šaldiklyje, vieną žuvies file gabalėlį išsikepėme savaitgalį ant laužo, o pusė atlikusios žuvies pasilikau ateinančiai darbo dienai. Šamą kepiau orkaitėje, prieš tai jį ištrynusi pesto padažu ir apdėliojusi naminiais pomidorais, žuvis kvepėjo Viduržemio jūra...


4 valgytojams:
  • 1 Merkio šamo file (apie 400 g)
  • 2 pomidorai
  • 2 v.š. pesto padažo (naudojau naminį bazilikų)
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a.š. džiovinto raudonėlio
  • ryšelio svogūnų laiškų
  • druskos, pipirų
Pateikimui:
  • virtų ryžių


Iš anksto išdarinėtą šamo file su oda padalinau į keturias dalis.
Gabalėlius ištryniau pesto padažu.
Kepimo formą sutepiau 1 v.š. aliejaus ir į ją guldžiau šamo kepsnius, oda į apačią.
Pomidorus supjausčiau riekelėmis ir sudėjau ant šamo gabalėlių. Ant viršaus barsčiau pipirus, druską, raudonėlius, pjaustytus svogūnų laiškus ir apšlaksčiau likusiu aliejumi. Visą tai padariau per 5 minutes.
Šamą kepiau 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol žuvis iškepė, o pomidorai apskrudo. Kol kepė žuvis, išviriau ryžius.
Taigi, po 25 minučių mano sukiojimosi virtuvėje, visi jau sėdėjome prie stalo ir skaniai vakarieniavome.


P.S. Taip iškepta žuvis lieka sultinga, nes pomidorai neleidžia jai išsausėti, o pesto padažas ir raudonėlis jai suteikia kvapnumo.

Skanaus!

4 komentarai:

  1. Dievinu tokius patiekaliukus...genialumas paprastume:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui, Odeta, paprastas paruošimas ir kokybiški produktai gali padaryti stebuklus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokia gera mintis gaminti žuvį su pesto padažu! Pati nebūčiau sugalvojus, nors ko jau ko - šviežio pesto mano šaldytuve visuomet yra:) O ir naujas žuvies paruošimo būdas pravers, nes jau kiek pabodo tradiciniai receptai... Labai ačiū už idėją!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, pesto ir šamas derėjo puikiai :) Greita ir skanu!

      Panaikinti