Jei jau prašnekau apie žuvį, tai Merkio šamas prieš pat atostogas man atvežė šviežiausią
šamuką. Iš šamo file gaminau vėrinukus ant medinių iešmelių,
kuriuos kepiau Cobb kepsninėje. Kepsninę pasistatėme ant ežero tiltelio ir čirškinome šviežią žuvį su naminiais pomidorais.
Taip keptas, ūsuotasis Lietuvoje užaugintas, šamas man priminė ant grotelių keptą
kartžuvę, kurią kadaise valgiau Sicilijoje. Šamo mėsa tvirta ir
todėl tinka kepimui ant iešmelių, o be to ji nėra riebi, todėl
kepant ją patogu vartyti.
6 asmenims
Žuvies iešmeliams:
- 1 kg Merkio šamo (visos žuvies)
- 5 v.š. ypač gryno alyvuogių aliejaus
- 1 čili pipiras
- 3 česnako skiltelės
- 1 citrinos nutarkuota žievelė
- druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Pateikimui:
- 6 pomidorai (geriau naminiai)
- 2 v.š. ypač gryno alyvuogių aliejaus
- 2 česnako skiltelės
- druskos, maltų juodųjų pipirų
- salotų lapų
- 1 citrina
Pirmiausiai išdorojau šamą ir
išpjoviau du jo mėsos file gabalus. Šamo mėsą peilio pagalba
atskyriau nuo odos, kad liktų tik gražūs file gabaliukai be kaulų
ir odos.
Gautus du file gabalus pjausčiau
skersai 1,5 centimetrų skersmens gabalėliais.
Keptuvėje įkaitinau alyvuogių
aliejų, į kurį įmečiau pusiau perpjautas ir kiek patraiškytas
česnako skilteles ir pusiau perpjautą čili pipirą. Prieskonius
kaitinau ant vidutinės ugnies, kol česnakai pagelto o čili pipiras
apkepė ir atidavė savo aromatą bei aštrumą aliejui. Iš aliejaus
išgaudžiau iškepusius česnakus ir čili gabalėlius. Aliejui
leidau ataušti.
Į ataušusį aliejų smulkiai
įtarkavau vienos citrinos geltonąją žievelės dalį. Paruoštu
aliejumi užpyliau pjaustytus žuvies gabalėlius ir palikau pusei
dienos, kad aliejus įsigertų į šamo mėsą.
Kepsninę paruošiau kepimui ant
tiesioginės ugnies t.y. virš kaitrių žarijų. Žuvies gabalėlius po vieną suvėriau ant medinių
iešmelių, kuriuos prieš tai pusvalandį mirkiau vandenyje.
Žuvies iešmelius kepiau ant
tiesioginės ugnies po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Jau beveik
iškepusius gardinau druska ir maltais juodaisiais pipirais.
Pomidorus pepjoviau pusiau ir kepiau nupjauta puse į
apačią apie 3 min, po to juos apverčiau ir apšlaksčiau alyvuogių
aliejumi, apibėriau pjaustytais česnakais, druska, maltais
pipirais ir pakepiau dar kelias minutes.
Keptus šamo iešmelius su keptais
pomidorais guldžiau ant salotų lapų, kuriuos lengvai apšlaksčiau
alyvuogių aliejumi, šalia dėjau atpjautą citrinos gabalėlį.
Skanios žuvies!
Jis atrodo labai skanus ... Linkėjimai iš Balkanų!
AtsakytiPanaikintiAčiū, Zim, tikiuosi, pas jus Balkanuose šiuo metu šilčiau nei Lietuvoje :)
PanaikintiNa jau fantastiškai atrodo. Be galo norėčiau, kad man kas tokių paruoštų :)
AtsakytiPanaikintiIndre, ačiū, iš ties skanūs kepsniukai buvo :)
PanaikintiKaip skanu atrodo... Grazioj aplinkoj ir dar prie vyno taures turetu but fantastiska :)))
AtsakytiPanaikintiAčiū, Gabriele, taip ir buvo :)
Panaikinti