2012 m. lapkričio 7 d., trečiadienis

Aštri moliūgų sriuba

Jau pusę mėnesio, kaip esu „iškritusi“ ne tik iš savo virtuvės bet ir iš man įprasto gyvenimo. Net nežinau, kaip čia taip man „pasisekė“ pasigauti sunkią ligą, kuri vienuolikai dienų paguldė į ligoninę ir visą mano gyvenimą apvertė „aukštyn kojomis“. Dabar jaučiuosi, kaip „sulėtintam kine“, gyvenimas tapo brangesnis, gražesnis ir šviesesnis... Juk kai esi sveikas, jaunas, gražus ir laimingas, tokios bėdos atrodo toli kaip Mėnulis ir mažiausiai tikiesi, kad vieną dieną, kaip iš dangaus ant tavęs nukris liga, kuri sujauks visus planus, darbus ir gyvenimo malonumus, o svarbiausiu dalyku pasaulyje taps tokie paprasti ir savaime suprantami dalykai, kaip galėjimas vaikščioti, valgyti, kalbėti ir miegoti. Didžiausiu džiaugsmu taps trumpi susitikimai su artimaisiais ir pasimatymai su vaikais pro ligoninės langą, o skaniausiu maistu - ligoninės košės ir saldi arbata.


Visą tą laiką ligoninėje svajojau apie aštriai saldžią trintą moliūgų sriubą, kurią dar prieš tai buvau užmačiusi lapkričio mėnesio „Good Food“ kulinariniame žurnale, kurį vyras parvežė iš komandiruotės. Taigi, vos sugrįžus į savo išsiilgtąją virtuvę ėmiausi jau seniai manęs laukusių moliūgų. Ši moliūgienė ypatinga tuo, kad vietoj įprastos grietinėlės ar pieno, ją verdant pilama grietinė (originaliame recepte naudojama crème fraîche), kuri kiek prigesina pipirų aštrumą. Sriubai naudojau du aitriuosius pipirus, mano skoniui, ji ir taip gavosi pakankamai aštri, jei sugalvosite gaminti pagal originalų receptą ir naudoti 4 aitriuosius pipirus, turite mėgti labai labai aštrų maistą.

8 porcijoms:
  • 1,2 kg. moliūgo (nulupto ir be sėklų)
  • 4 svogūnai
  • 2 česnako skiltelės
  • 4 aitriosios (čili) paprikos (nors man pakako ir 2)
  • 4 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v.š. sviesto
  • 1,7 l. daržovių sultinio
  • 8 v.š. riebios grietinės (recepte naudojama crème fraîche)
  • druskos (pagal skonį)
Pateikimui:
  • grietinės
  • kapotų aitriųjų paprikų
  • maltų juodųjų pipirų


Moliūgą nulupau, supjausčiau nedideliais gabalėliais, apšlaksčiau keliais šaukštais alyvuogių aliejaus ir paskleidžiau skardoje ant kepimo popieriaus. Moliūgą kepiau įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.
Kol kepė moliūgas sriubos puode ant sviesto ir likusio alyvuogių aliejaus pakepiau smulkiai pjaustytus svogūnus ir kapotą česnaką.
Aitriuosius pipirus naudojau be sėklų. Norėdama saugiau ir greitai pašalinti aštriųjų pipirų sėklas juos pavoliojau tarp rankų, kad sėklytės atsiskirtų nuo membranos ir lengviau išbyrėtų. Tada nupjoviau abudu pipiro galiukus ir pro juos iškračiau sėklytes. Taip pašalinus pipiriukų sėklas, lengvai juos supjausčiau žiedeliais. Aitriąsias paprikas sudėjau kepti kartu su svogūnais ir česnakais.
Iš orkaitės ištraukusi iškepusį moliūgą, sudėjau į sriubos puodą prie keptų daržovių. Ant daržovių užpyliau sultinį ir leidau jam užvirti. Į sultinį įmaišiau aštuonis šaukštus grietinės, gerai išmaišiau, kol ji pilnai ištirpo sultinyje. Paruoštą sriubą sutryniau elektriniu trintuvu iki kreminės konsistencijos, dar kartelį užviriau, skaninau druska.
Sriubą valgėme su grietine apsibarstę pjaustytais, ne tokiais aštriais pipirais.

Skanios moliūgienės!

16 komentarų:

  1. Rennie, tikiuosi, kad visos tos bjaurios ligos liko praeityje ir bus greitai pamirštos ir kad vėl sulauksim tavo nuostabių receptų. Sriuba puiki ir ypač nepalanki rudeninėms "baciloms" :) Nebesirk! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagaliau esu sveika ir kaip niekad džiaugiuosi gyvenimu :) Kartais tokios gyvenimo pamokos priverčia į viską pažvelgti kitu kampu. Labai dėkoju už palinkėjimus. O ši sriuba tai tikras antigripinas :)

      Panaikinti
  2. Kaip pamačiau fb, kas tau atsitiko, tai net nupurtė, nes mano draugui tas pats, bet dar blogiau, buvo savaitę prieš tave ir galėjo baigtis labai liūdnai. Sukrečia tokie dalykai..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Karolina, tikrai, tokios ligos gali baigtis labai liūdnai, visa laimė, kai kuo anksčiau kreipiesi į gydytojus. Kol aš pati nesusidūriau su šiomis problemomis, net negalėjau įsivaizduoti kiek žmonių tai paliečia. Tikiuosi, tavo draugui dabar viskas gerai, linkiu jam kuo daugiau sveikatos!

      Panaikinti
    2. Jau viskas po truputi tvarkosi :) Tau irgi sveikatos! Saugok save :)

      Panaikinti
  3. Tikrai džiugu, kad viskas praeity. Matyt, kartais gyvenimas specialiai papurto, kad labiau jį brangintume ir nepamirštume mėgautis kiekviena akimirka :) Sveikatos ir stiprink imunitetą! Moliūgų sriuba nuostabi visaip, jau vien spalva nuteikia saulėtai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, ačiū! Sirgdama supratau, kiek daug nuostabių žmonių pažįstu, kuriems esu svarbi :) Tokia patirtis sukrečia ir atveria akis.

      Panaikinti
  4. Smagu matyt Tave sveiką! Nebesirk daugiau :)
    Aštriąją moliūgų ir aš verdu, tik su imbierais. Draugai raukosi, kad per aštri, bet mums - pats tas, visas legas išvaro :)

    http://www.zaidimuaikstele.lt/2010/10/sildanti-moliugu-sriuba.html

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, Egle! Ko jau ko, bet sirgti daugiau nebenoriu. Aš tau dar pietus esu skolinga :) Tavo šildanti sriuba nuostabi, aš irgi mėgstu moliūgų sriubą imbierais gardinti, man labai tinka ir patinka. Esu virusi moliūgienę su tipiniais moliūgų pyrago prieskoniais (cinamonu, imbieru, kardamonu, kvapniaisiais pipirais, muskatu ir gvazdikėliais), tai labai aromatinga gaunasi http://sezoninevirtuve.blogspot.com/2011/10/aromatingoji-moliugiene-su-moliugu.html.

      Panaikinti
  5. Kaip malonu aptikti naują įrašą "Sezoninėje virtuvėje"! Vadinasi viskas tik į gerą! Linkiu daugiau nepakliūti tokiai ligai į nagus.

    O nuotraukos, matyt, kad įkvėptos dietinio ligoninės maisto - fantastiškos. Tikras ruduo ;)

    P.S. o crème fraîche tikrai yra grietinė :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta ir man malonu :) Dėl crème fraîche, nors niekad neragavau, bet prisiskaičius apie ją įtariau, kad skonis panašus, kaip mūsų grietinės. O savo nuotraukomis aš niekad nebūnu patenkinta, o dabar dar prisideda tamsusis laikas, kai fotografuoti natūraliame apšvietime beveik neįmanoma, nes pastoviai apsiniaukę, bandau nors spalvomis kompensuoti saulę :)

      Panaikinti
    2. Ir Tau, manau, kad puikiai pavyksta viską kompensuoti :) Pas mus irgi beveik ištisai apsiniaukę, tai man jau antrą kartą iš eilės nepavyksta nufotografuoti ledų... o jie saulėtos dienos irgi niekaip nesulaukia... :)

      Panaikinti
  6. Labai skani sriuba!!! Kai gaminau tikrai nesitikėjau, kad iš tokių paprastų produktų, taip paprastai pagamintas patiekalas bus tokio NEPAPRASTO skonio :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, patys geriausi dalykai pasaulyje yra pagaminami iš pačių paprasčiausių produktų :) Labai džiaugiuosi, kad patiko.

      Panaikinti
  7. Nu joooo, įdomus dalykas, kad prancūzakalbiuose kraštuose kai perki parduotuvėje crème fraîche yra grietinėlė, o grietinė yra crème fraîche épaisse, bet panaršius internete supratau, kad anglakalbiuose crème fraîche yra sour creame tai yra grietinė. Štai tokie kalbiniai skirtumai, tai panašu kaip lietuvių kalboje makaronais vadinama tai kas beveik visame pasaulyje yra pasta, o italų maccheroni arba anglų macaroni yra tik viena iš pasta rūšių. Išvada: jei crème fraîche vartojamas angliškuose receptuose tai yra grietinė, o jei prancūziškuose tai yra grietinėlė. galit patys panaršyt... O sriubikė tai tikrai skani, ačiū!
    p.s. pasirodo aštrumą tikrai geriausiai nuima rūgštelė, pavartojus per daug aštraus rekomenduojamas jogurtas, kad nuimti ar bent jau sušvelninti deginimą, tai grietinė manau su aštrumu panašiai daro. :)

    K.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mielas, K, malonu buvo išgirsti jūsų nuomonę :) Man ta crème fraîche épaisse, buvo naujiena, nes iki šiol žinojau tik paprasčiausią crème fraîche. O grietinė tikrai veikia, kaip jogurtas, prigesina aštrumą.

      Panaikinti