2012 m. lapkričio 27 d., antradienis

Moliūgų ir varškės pyragas

Metų pabaigoje dažniausiai skaičiuojame nuveiktus per metus darbus ir jais džiaugiamės. Vienas iš rimtesnių, ne tik mano, bet ir daugumos Lietuvos maisto tinklaraštininkų, šių metų darbų, yra naujai išleista knyga "Gyventi skanu". Šioje knygoje rasite daug įvairių ir skanių receptų kiekvienai progai bei pačių maisto tinklaraštininų pristatymus. 
Knygos kūrime teko garbės sudalyvauti ir man. Joje yra keturi Sezoninės Virtuvės receptai, kiekvienam metų laikui po vieną. Rudeniui parinkau mūsų šeimos labai mėgstamą bei dažnai kepamą moliūgų ir varškės pyragą. 

"...Vėlyvą rudenį, kai pradeda trūkti saulės, išsipūtę oranžiniai moliūgai džiugina ne tik akis bet ir pilvus. Šis maistingas moliūgų ir varškės pyragas neabejotinai praskaidrins jums nuotaiką, kai už lango barbens rudeninis lietus..."
Ištrauka iš knygos "Gyventi skanu"


24 cm skersmens torto formai:
  • 500 g. varškės
  • 500 g. moliūgų tyrės
  • 2 valg. š. miltų
  • 2 valg. š. manų kruopų
  • 4 kiaušiniai
  • 150 g. cukraus
  • 200 g. grietinės
  • 1 arbat. š. vanilinio cukraus
  • 1 arbat. š. malto cinamono
  • 1 valg. š. apelsinų cukatų


Kiaušinių trynius atskyriau nuo baltymų. Trynius išsukau su cukrumi.
Į išsuktus trynius supyliau grietinę, varškę ir moliūgų tyrę bei viską išmaišiau.
Į masę supyliau miltus, manų kruopas, vanilinį cukrų, cinamoną, cukatus ir vėl gerai išsukau.
Gerai išplakiau kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišiau į varškės-moliūgų masę.
Pyrago tešlą supyliau į sviestu pateptą apvalią kepimo formą.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Ar pyragas iškepęs patikrinau į jį kišdama medinį pagaliuką.
Skaniausia šį pyragą valgyti jau ataušusį. Prieš pateikdama pyragą apibarsčiau cukraus milteliais sumaišytais su cinamonu.


P.S. Kaip gaminti moliūgų tyrę galite pamatyti čia

Skanaus pyrago!

6 komentarai:

  1. Rennie, skanumėlis!! Taip ir norisi šokt į lėktuvą kad nusipirkt geros lietuviškos varškės tokiam štai pyragui... Pas mus varškę parduoda, bet čia tik pasityčiojimas, ne varškė. Net užpavydėjau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, gaila, kad varškė greit genda, priešingu atvėju, atsiųsčiau tau jos Kalėdoms :)

      Panaikinti
  2. Žiūriu į nuotraukas ir mąstau, kada vėl tokia skaisti saulė išlis iš po pilkumos bei bus malonu fotografuoti. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Marta, aš irgi saulės laukiu nesulaukiu, nes šiuo metu tai net fotoaparato į rankas imti nebenoriu. Šias nuotraukas knygai dar pavasarį dariau :)

      Panaikinti
  3. Puikus receptas, manau jog tiks savaitgalio pusryčiams. Ačiū Rennie!

    AtsakytiPanaikinti