2012 m. gruodžio 21 d., penktadienis

Apelsininė antis ir apelsinų salotos

Apsižiūrėjau, kad šiųmetiniuose mano gruodžio mėnesio įrašuose vieni saldumynų receptai ir nei vieno rimto maisto. Kaip visad, buvau prigaminusi ir prifotografavusi visą galybę receptų, tik nėra kada visų aprašyti ir jais pasidalinti. Vienas iš tokių yra ir šis patiekalas, kurį labai rekomenduoju kalėdiniam kepsniui. Kepta antis – viena mano mėgstamiausių paukštienų, o antis kepta su apelsinais – vienas skaniausių šio paukščio receptų. Prie apelsininės anties labai tinka ispaniškos apelsinų salotos, kurių receptą kadaise parsivežiau iš atostogų toje šalyje. Prieš šventes antį ištrinu cinamonu, apibarstau tarkuotomis apelsino žievelėmis, užpilu šviežiai spaustomis apelsinų sultimis, o kepant šį paukštį visi namai pakvimpa Kalėdomis.


Visus visus, kurie čia užsuka, skaito, komentuoja ir gamina, sveikinu sulaukus gražiausių metų švenčių! Jaukių, šiltų ir ramių Jums Kūčių! Linksmų, skanių ir džiaugsmingų Kalėdų!


4 -5 asmenims

Apelsininei ančiai:
  • 1 šviežia antis (ne didesnė nei 2 kg)
  • 2 apelsinai
  • 2 a.š. cinamono
  • 1 a.š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. rudojo cukraus


Apelsinų salotoms:
  • 4 apelsinai
  • 1 mėlynasis svogūnas
  • 3 v.š. alyvuogių aliejaus (ypatingai tyro)
  • 1 v.š. baltojo vyno acto
  • maltų juodųjų pipirų ir druskos (pagal skonį)


Antį nuplaunu, nusausinu. Nuo vieno apelsino smulkiai nutarkuoju žievelę ir išspaudžiu jo sultis. Tarkuotą apelsino žievelę sumaišau su cinamonu, pipirais ir druska, bei šiuo mišiniu gerai ištrinu paukštį. Likusį apelsiną perpjaunu į keturias dalis ir įkišu į anties vidų. Apelsinų sultyse ištirpinu cukrų ir apipilu antį. Taip paruoštą antį marinuoti patogiausia maistiniame maišelyje arba sandariame inde. Antį marinuoti reikėtų ne mažiau nei vieną parą, karts nuo karto ją apverčiant, kad vienodai pasiskirstytų sultys.
Šventinę dieną kelios valandos iki pietų, marinuotą antį įkišu į kepimo „rankovę“, marinato sultis irgi kartu pilu ir kepu 180 laipsnių orkaitėje apie 1,5 valandos. Aš mėgstu apskrudusią antį ir labai gerai iškepusią, kad net mėsa nuo kauliukų krenta, todėl pakepu ją kiek ilgiau. Prieš traukdami antį iš orkaitės patikrinkite ar ji pilnai iškepusi.
Kol kepa antis pasigaminu ispaniškas apelsinų salotas. Nusilupu keturis apelsinus ir juos supjaustau apskritimais, gražiai sudėlioju lėkštėje. Svogūną plonai supjaustau žiedeliais ir paskleidžiu ant apelsinų. Salotas apibarstau maltais pipirais ir druska. Iš alyvuogių aliejaus ir acto užmaišau padažą, kurį užpilu ant salotų. Salotas palieku valandėlei, kad susigertų skoniai.
Iškepusią antį sukarpau žirklėmis nedideliais gabalėliais, apdedu keptais apelsinais ir pateikiu su apelsinų saltomis.

P.S. Po anties kepimo išbėga daug jos taukų, kuriuos visad susipilu į indelį ir pasistatau šaltai. Anties taukus labai skanu panaudoti kepant orkaitėje bulves ar kitas daržoves.

Skanių Kalėdų!

7 komentarai:

  1. Tau ir Tavo šeimai taip pat linkiu gražių švenčių!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aguonėle, ačiū už sveikinimus, Tau irgi linkiu gražių švenčių!

      Panaikinti
  2. Būk sveika ir laiminga :) Gražių ir jaukių artėjančių švenčių, pavykusių kulinarinių bandymų, gėrovės visai šeimai!
    Ir aš "pagavau" šiemet antį Kalėdoms :) Kepsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Aušra, ačiū už linkėjimus ir sveikinimus! Tau ir Tavo šeimai linkiu puikių artėjančių švenčių! Skanios anties :)

      Panaikinti
  3. Ar tiktu sitas receptas zasiai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, tiktų, tik žąsis ne tokia riebi, marinuojant reikėtų dar aliejaus įpilti.

      Panaikinti
  4. Miela, Rennie - antis tikra puikuolė - ateityje, kai ruošiu nepriklausomas Kalėdas, tikrai pasinaudosiu Tavo kalėdinės antytės receptu! O Tau ir visai tavo šeimai linkiu sėkmingų, sveikų ir malonių nuotykių nestokojančių metų!

    AtsakytiPanaikinti