2011 m. spalio 11 d., antradienis

Dzūkiška grybienė

Saulės vis mažiau ir mažiau, mane apėmė kažkoks rudeninis letargas, paskutinį kart rašiau dar rugsėjo pabaigoj (neskaitant filmuotų receptų), bandau taisytis.
Savaitgalį kino teatre (didelė šventė) žiūrėjome lietuvišką kino naujieną „Tadas Blinda“ . Man patiko, sveikinimai ir pagarba kūrėjams! Aišku, galima kabinėtis ir kritikuoti, bet aš linkusi gerbti žmones, kurie turi svajonę, ją įgyvendina, o iš to išlošia krūva žmonių aplinkui, vieni gauna darbo, kiti patriotizmo pliūpsnį, treti progos paašaroti, o dar kiti galimybę pakritikuoti. Mane šis filmas įkvėpė pasidalinti savo dar vasara darytomis Dzūkijos kaimų nuotraukomis. Šauniai tada su vyru dviračiais pasivažinėjom po Margionis, Marcinkonis ir Musteiką, gera vasarą prisiminus...
Ta proga pasidalinsiu ir kaimiška grybų sriuba.


O Dzūkijoje gražu visais metų laikais, akis džiugina plačiai atvertos raštuotos langinės...


mediniai, saviti, tik Dzūkijai būdingi dvigubi kryžiai su parištomis prijuostėmis...


gamtos motyvais išraizgytos gonkos ir ant karčių svyruojantys inkilai...


Čepkelių raistas, drėvinė bitininkystė, uogos, grybai...


Tai grįžtant prie grybų, tėtis man pririnko šilbaravykių (ačiū, Tėte), o aš iš jų išviriau grybienę. Močiutė grybų sriubą visuomet virdavo su perlinėmis kruopomis, labai skanu, glitnios kruopos puikiai dera su slidžiais miško grybais.


  • morkos (kokios 4)
  • salieras (toks ne mažas gumbas)
  • svogūnas (pakaks ir 1)
  • perlinės kruopos (ne daugiau 4 šaukštų, nes baisiai greit išbrinks ir taps ne sriuba, o košė)
  • miško grybai (puikiausiai tiko tėčio rinkti šilbaravykiai)
  • daržovių ar grybų sultinys (sunaudojau 1,5 litro)
  • švieži čiobreliai (geriausi grybų draugai)
  • druska, pipirai, lauro lapai (skanumui)

Šį kart recepto kaip ir nėra, viskas iš galvos ir atminties. Kruopas nakčiai užmerkiau, kad išbrinktų, grybus jau buvau iš anksto apvirus. Puode ant sviesto apkepiau pjaustytus svogūnus, sudėjau pjaustytas morkas, subėriau pjaustytus salierus, viską trumpai patroškinau ir supyliau sultinį. Į verdantį sultinį sudėjau apvirtus šilbaravykius ir išmirkusias kruopas, paviriau ant mažos ugnies ir skaninau druska, pipirais, lauro lapais bei čiobreliais. Valgėme su grietine bei juoda duona, ir kas gi gali būti rudenį skaniau...

Skanios grybienės!

11 komentarų:

  1. super grybiene ir superiniai vaizdai! mazai beliko turbut tokiu kaimeliu.... noreciau pabuvoti ten!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuotraukos kaip visuomet puikios, na, o sriubą turbūt jau teks išbandyt kitais metais :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip tik šiame ieškojau recepte perlinių kruopų, sakyčiau Grybienė iš didžiosios G! ;)

    Pritariu dėl Tado Blindos "Pradžia" filmo - jis tikrai geras, turėtumėm, mes Lietuviai, džiaugtis, jog pagaliau pasaulinio lygio filmą sukūrėme, bet kur tau, Lietuvis nebūtų lietuvis, purvais iš pavydo apdrabsto.. tfu.. kaip visad sakau, sukurkit geriau, o tada ir kritikuokit kitus!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Perlinės krupos ir grybais sriuboje man irgi vaikystę primena...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Neringa, pabuvoti Dzūkijoje tikrai verta, aš šį pietinį kraštą vadinu Lietuvos Provansu:) Ir tikrai ne veltui...
    Violeta, dėkui, dėkui, gal dar žaliuokių yra, su jomis irgi skanu būtų :)
    Mindaugai, perlinės kruopos ir grybai - idealus derinys. O dėl filmo, tai aš už pozityvų mąstymą, džiaugtis tikrai turime kuo:)
    Asta, o ar pas jus perlinių kruopų yra?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kokia man graži pirmoji nuotrauka... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man irgi ji patinka, sriuba pati taip ir prašosi "imkit tą šaukštą ir valgykit mane" :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Grožis, Rennie. Ir dar sykį supratau, kaip aš pasiilgau namų...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jurgita, kokie ne kokie, bet gražūs tie mūsų Namai, aš irgi, turbūt, panaišiai jausčiausi, užkankintų mane ilgesys :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Rennie, sia sriuba (tik su dziovintais baravykais) esu gaminusi jau gal kokius 5 kartus. Komplimentu sulaukta N kartu. Kiekviena karta su kvapu nusikeliu i gimtaja dzukija :) Ir labai dekoju uz toki fantastiska recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Džiaugiuosi, Jura, kad tau ji patiko, man irgi tokia sriuba visuomet primena Dzūkiją, nes močiutė panašią virdavo. O su džiovintais grybais reiks ir man pabandyt, dabar būtų pats laikas :)

    AtsakytiPanaikinti