2012 m. rugsėjo 4 d., antradienis

Varškės tinginys su avietėmis

Vasara, kaip visada, prabėgo daug greičiau, nei galima buvo to tikėtis. Ar čia man vienai taip atrodo, ar tikrai, vasaros laikas bėga daug greičiau nei žiemos. Vasara vos spėji suktis, čia žemuogės rausta, čia žiūrėk, jau ir mėlynės mėlynuoja, soduose vyšnios nuo medžių svyra ir serbentai su agrastais šakas lenkia, vos juos apsirenki, jau ir alyviniai obuoliai nuo medžių bumbsi, ir baravykai miškuose dygti pradeda... Tie trys vasaros mėnesiai prabėgo, kaip trys dienos, taip pat greitai, kaip ir mano dukrytės septyni nerūpestingi vaikystės metai, kurią prieš kelias dienas išleidau į pirmąją klasę. Rudens ir mokslo metų pradžiai gaminau labai greitai paruošiamą ir labai greitai suvalgomą skanųjį varškės tinginį su avietėmis, kurį man šią vasarą priminė vyro močiutė. Senas geras varškės tinginys su šviežiomis rudeninėmis uogomis...


Receptas adaptuotas pagal supermamas:
  • 400 g. sausainių (naudojau „Selga“ karamelinius)
  • 400 g. varškės (9 % riebumo)
  • 200 g. sviesto
  • 150 g. cukraus
  • 1 vanilės ankšties grūdeliai (galima keisti vaniliniu cukrumi)
  • 500 g. aviečių
  • 250 g. gervuogių (papuošimui)


Kambario temperatūros sviestą išsukau su cukrumi.
Vanilės ankštį įpjoviau vienoje pusėje ir peilio galiuku iš jos iškrapščiau vanilės grūdelius, kuriuos subėriau į išsuktą sviestą.
Varškę dalimis dėjau į išsuktą sviestą ir toliau plakiau, kol sviestas ir varškė tapo vientisa mase.
Sausainius sulaužiau nedideliais gabalėliais ir subėriau į sviesto-varškės masę, bei gerai išmaišiau.
Į tinginio masę subėriau 300 - 400 g. švarių aviečių ir atsargiai išmaišiau. Kai kurios avietės maišant susitrins, bet tai skonio tikrai nepagadins, o patį tinginį tik nudažys rausva spalva.
Apvalią torto formą ištepiau aliejumi ir į ją suverčiau tinginio masę, kurią šaukštu paplojau, kad masė vienodai pasiskirstytų formoje.
Pagamintą varškės tinginį kelioms valandoms kišau sustingti į šaldiklį, o po to laikiau šaldytuve. Prieš nešdama į stalą varškės tinginį papuošiau likusiomis avietėmis ir gervuogėmis.


P.S. Labai skani bei gaivi varškės tinginio versija, kurį pagaminus dar tikrai liks laiko ir patinginiavimui :)

Skanaus!

13 komentarų:

  1. Rennie, kaip ačiū už šį receptą! Man jis visą vasarą mintyse kirbėjo. Prisimenu, kad mama jį yra gaminusi, bet ji neprisiminė ir recepto nerado... Avietės ir gervuogės, įsivaizduoju, kiek čia gerumo priduoda :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O nėr už ką, man pačiai šis varškės tinginys atgimė iš naujo, nes visai buvau tokį gėrį pamiršusi :)

      Panaikinti
  2. einu....jau einu kurti sita skanesta :))) produktai ant stalo, beliko sulipdyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. man vis kirba mintis, jei sumažinus sviesto iki kokiu 100 g ir pvz čiut daugiau įdėt varškės, kad nebūtų taip riebu ir sviestiška, a?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, sumažinus sviesto didėja galimybė, kad tinginys nesustings ir bus per minkštas, bet bandyti galima. Parašyk, kaip seksis :)

      Panaikinti
  4. sulipdziau :) selgos sudejau 2 pakelius, t.y. 360 g ir man sausainiu pasirode daugoka, norejosi daugiau varskes :) ir kita karta desiu varskes-sausainiu mases dali, tada sluoksni avieciu, ir vel varskes-sausainiu mase, nes imaisius avietes-o jos gan minkstokos-visa ta mase tapo kaip...kruvina :)))) bet vis vien zveriskai vilioja paragauti, brangiausiasis niekaip negali susitaikyti su mintimi, kad paragauti gaus tik ryte prie kavos :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sausainius reikėtų pasistengti sulaužyti smulkiau, tada jie lengviau išsimaišys su varškės mase. Avietes subėriau jau pačiame gale, kai sausainiai buvo išmaišyti su varške ir sviestu. Uogas įmaišiau labai atsargiai, visgi pusė jų susitrynė, bet tai tik suteikė tinginiui rausvo žaismingumo :), o skonis nuo to visai nenukentėjo. Mes šį tinginį su avietėmis gaminome jau tris kartus, jis visiems labai patinka ir vaikai tik užsiminus apie saldumynus vis prašo šio tinginio :) Tikiuosi, jūsų brangiausiajam jis irgi patiks.
      P.S. Dar esu gaminusi jį su bruknėmis, tai jos kietesnės ir mažiau susitrina maišant

      Panaikinti
  5. manau, kad avietės liktų sveikos ir nesusitrintu - galima deti šaldytas uogas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Puiki mintis! Tik avietės jau bus nebe šviežios, bet norint, kad uogos būtų nesusitrynusios tai puiki išeitis. Nors pasitrynusios uogos irgi turi savo žavesio :)

      Panaikinti
  6. Labai skanus desertas.
    Viską dariau pagal receptą, viskas kuo puikiausiais susilipdė. Tos avietes suteikia tokio gaivumo. Skanu, gaivu ir taip primena praėjusią vasarą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad viskas skaniai pavyko :) Mano manymu, irgi avietės prie šio tinginio labai tinka.

      Panaikinti