2012 m. gruodžio 4 d., antradienis

Kepti obuoliai su varške

Kiekvienais metais aš labai pasiilgstu Kalėdų laukimo, ne tiek pačių Kalėdų, kiek jų laukimo. Tas šventinis laukimas, man kaip vaikystės stebuklas, kai ore tvyro viltis, ramybė ir džiaugsmas. Tokiu metu norisi būti gerai, savo artimiesiems, draugams, pažįstamiems ir visai nepažįstamiems. Norisi dovanoti džiaugsmą, dovanas ir viltį, dalintis gerais jausmais. Todėl visą gruodį kviečiu Jus dalintis savo mėgstamais receptais Sezoninės Virtuvės FB puslapyje, o aš kiekvieną savaitę vienam iš Jūsų dovanosiu po Kalėdomis kvepiančią knygą! 
Šią savaitę kviečiu pasidalinti savo skaniausių Kalėdinių kepsnių receptais, o pačio pačiausio kepsnio autoriui atiteks knyga „Mėsos kepsniai iš orkaitės“, kurią dovanoja pasaulio-skoniai.lt 
Labai dėkoju visiems, kurie praeitą savaitę aktyviai dalinosi savo greitai paruošiamais receptais. Skaniausiu, mano nuomone, praeitos savaitės konkurso receptu tapo - kepti obuoliai įdaryti varške, kurių receptą atsiuntė Eglė Eglutytė.


„Dar gyvendama kaime mus, kiemo vaikus viena garbingo amžiaus senolė vaišino gardžiais obuoliais įdarytais varške. Jie man primena vaikystę ir sukelia gražius prisiminimus, tad jo receptuką aš čia pateiksiu ;)...“
Ištrauka iš Eglės Eglutytės laiško

P.S. Skaitytojos Eglės keptų obuolių receptą, kiek pakoregavau pagal savo virtuvės spintelių turinį, šis maistingas desertas labai patiko visai mano šeimai. Tokie kepti obuoliai su varške labai tinka skaniai vakarienei arba vėlyviems savaitgalio pusryčiams. Dėkui, Egle, tikrai juos kepsiu dar ne vieną kartą!


Receptas adaptuotas pagal Eglės Eglutytės receptą
5-6 valgytojams:
  • 5-6 dideli obuoliai
  • 200 g. riebios varškės
  • 1 v.š. grietinės
  • 1 v.š. cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1/2 a.š. cinamono
  • 30 g. džiovintų slyvų
  • 30 g. džiovintų abrikosų
Papuošimui:
  • 4 v.š. medaus
  • 100 g. kapotų graikinių riešutų


Pirmiausiai obuoliams nupjoviau viršūnėles ir išskaptavau viduriukus. Obuolius skaptuoti man patogiausiai buvo arbatiniu šaukšteliu. Taip paruoštų obuolių žievelę subadžiau šakute, kad kepdami labai neištižtų.
Varškę ištryniau su cukrumi ir prieskoniais bei grietine, sudėjau švarius pjaustytus džiovintus vaisius. Varškės masę gerai išmaišiau ir įdariau ja išskaptuotus obuolius.
Obuolius kepiau įkaitusioje 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Kol obuoliai kepė, karšto vandens vonelėje ištirpinau jau spėjusį susicukruoti medų ir sukapojau riešutus.
Iškepusius obuolius apipyliau skystu medumi ir apibarsčiau kapotais riešutais. Labai skanu ir maistinga!

Ačiū Eglei!

6 komentarai:

  1. Oi kaip skaniai atrodo! Kaip tik žvalgiausi į obuolių krūvelę iš mamos sodo, galvodama ką čia su jais nuveikus. Ir varškės turiu - kepsiu rytoj:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, Kiaune, seniai girdėta ir matyta :) Išbandyk, man šis paprastas receptas labai patiko :)

      Panaikinti
    2. Iškepiau - tikrai puiki vakarienė. Gaila, kad vaikams mano nelabai patiko - jie atskirai keptus obuolius ir varškės apkepus bei virtinukus labai gerai valgo. Tai vienas valgė vien obuolius, o kitas -vien varškę:)
      Mes su vyru užskaitom - labai elegantiška vakarienė:)

      Panaikinti
    3. Taip su vaikais dažniausiai ir būna :) Džiaugiuos, kad tau su vyru patiko.

      Panaikinti
  2. Labai mielos žydros kojinaitės ;) norėjau pagirti jau aname įraše, bet tad amą atėmė snaigės. Obuoliai irgi geri, reikės prie progos išbandyti (kai vėl turėsiu obuolių).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, mes tas kojines visi keturi karpėm, kiekvienas savo, tai gavosi kiek skirtingos:) Ačiū.

      Panaikinti