2010 m. lapkričio 22 d., pirmadienis

"Lenkiškas" blynelis

Labai jau keistai skambantis blynelio pavadinimas, ar ne? Pavadinimą šis blynelis  mūsų šeimoje gavo todėl, kad jį kepdavo mano močiutė, kuri šį receptą išmoko dar lenkų laikais. Blynelis buvo kepamas šaltuoju metų laiku, nes tik tada buvo kuriamas pečius, o kepamas jis, būtent pečiuje. Prisimenu, kaip kruopščiai močiutė šluotele išplakdavo kiaušinių baltimus ir mane mokė, kad nuo to priklauso šio patiekalo sekmė.  Dažniausiai jį kepdavo pusryčiams, ir pateikdavo su obuoliene arba paprasčiausiai apibarsčiusi cukrumi, su šilta kakava.  Mūsų amžino skubėjimo laikais jis idealiai tiktų savaitgalio pusryčiams paįvairinti, vietoj pabodusių tradicinių blynų.
  • 4 kaimiški kiaušiniai
  • 8 š. pieno
  • 4 š. miltų
  • 4 a.š. cukraus
  • Žiupsnislis druskos, vanilininio cukraus
  • Sviesto kepimui
Taigi, reikės tiek kiaušinių, kiek žmonių norėsite pamaitinti. Vienam kiaušiniui reiketų 2 šaukštų pieno, 1 šaukšto miltų ir 1 šaukštelio cukraus. Aš kepiau iš 4 kiaušinių, pamaitinau du savo vaikučius ir dar man liko. Pirmiausiai  gerai išplakiau kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos (ačiū mikseriui), kol mikseris dirbo, šluotele išplakiau trynius su cukrumi, pienu ir miltais, atsargiai įmaišiau plaktus baltymus. Keptuvėje (mano ketinė) ištirpinau sviestą, supyliau visą blynelio masę ir kišau į 200 laipsnių orkaitę, kol gražiai apskrudo viršus. Išverčiau iš keptuvės ir pateikiau su trintomis spanguolėmis ir naminiu jogurtu. 
Skanių sekmadienio pusryčių!

8 komentarai:

  1. Tik perskaicius pavadinima iskart susimasciau, kodel pastarasis lenkiskas. Ir tik pradejus skaityk - pasidare aisku. Turiu pasakyt, man labai patinka, kaip rasote. Toks jausmas lyg skaitai ir pries akis matai, ta kepama blyna. Mociute nesa ir padeda ant stalo, kur senoviniuos puodukuos su raudonais taskai garuoja is tikru,karciu kakavos milteliu virta kakava.

    Labai jau dailiai viska isivaizduoju(: Nors blyne kiausiniu kiekis man primena omleta!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Nyu už gražius žodžius. Turbūt viskas, kas susiję su vaikystės prisiminimais yra jaukiausia ir skaniausia. Blynelis (jei gerai išplakti baltymai)gal labiau primena biskvitą, nei omletą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Perskaičiau Jūsų pasakojimą apie lenkišką blynelį ir šovė į galvą mintis, kad ar tik tai nėra Zawadzkos knygoje "Lietuvos virėja" minimas "grybukas". Taip ir lenkiškuose tinklaraščiuose esu aptikus "gzybek". Grybukų sudėtis labai panaši - primena omletą, bet dažniausiai jie yra kepami krosnyje (orkaitėje) ir primena storokus blynus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rūta, ačiū, už pastabumą. Tikrai, pasižiūrėjau į knygą ir skyrelyje "Grybukai" radau panašius receptus į mano močiutės kepamą blynelį. Tiktai nesuprantu kodėl "grybukai, nes panašumo kaip ir nėr. O šį Zawadzkos skyrelį vis aplenkdavau, nes buvau įsitikinusi, kad ten figūrinių saldžiųjų grybukų receptai, juk aš formos jiems kepti vis tiek neturiu. Sekmės!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rennie išbandėm tavo "lenkišką" blynelį, kadangi šeimyna didelė dariau iš 6 kiaušinių, dėja buvo per mažai, vien dičkis mano pusę šio blyno sutaršė ir tokiom akim žiūrėjo, ką daugiau nebus :) Ačiū už greitą savaitgalio pusryčių receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na, Vika, kitą kart kepk iš visų 10 kiaušinių, tada jau tikrai visi bus sotūs.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Rennie, sveikinimai, palinkėsiu gero ūpo ir kūrybinės fantazijos bei viso to, ko pačiai trūksta! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mindaugai, dėkui už nuoširdžius sveikinimus :)

    AtsakytiPanaikinti