2011 m. kovo 28 d., pirmadienis

Arancine, sicilietiški ryžių kamuoliukai

Tęsiu Sicilijos temą...  Nors aš ir nesu greito maisto mėgėja, bet Sicilijos gatvės maistu likau sužavėta. Dauguma patiekalų ruošiami čia pat gatvėje, naudojant  šviežias sezonines daržoves.  Jeigu kepami žuvies didkepsniai, šalia visados bus pastatyta ir tos žuvies galva su skaidriomis akimis, kad pirkėjas galėtų  įsitikinti jos šviežumu, jeigu čirškinama mėsa suvožtiniui, tai ji bus prie jūsų akių paskaninama tik alyvuogių aliejumi ir šviežiai spaustomis citrinų sultimis, ir jokių nereikalingų priedų, tik išgrynintas kokybiško produkto skonis. Palermo gatvės kvepia pyragėliais su įvairiausiais įdarais ir arancine‘ais...
Arancine, turbūt, populiariausias gatvės užkandis Sicilijoje, tai ryžių kamuoliukai virti aliejuje su įvairiais įdarais.  Jie gaminami kumščio dydžio, būtent tiek, kiek žmogui užtenka greitam pasisotinimui. Jų pavadinimas kilo nuo žodžio arancia, itališkai apelsinas, jie apvalūs ir gelsvai oranžiniai, tikrai, panašūs į sicilietiškus apelsinus. Kaip ir visa siciliečių virtuvė, jie paprasti ir praktiški, nes jų gamybai būdavo naudojamas vakarykštis risotto ir ragùbolognese padažas, papildant jį mocarelos sūriu.  Ryžių rutuliukai gali būti įdaromi kumpiu ir sūriu, sūriu su žalumynais, ragu su žirneliais, tai jau fantazijos ir šaldytuvo turinio reikalas. Aš pagaminau paprasčiausius ir dažniausiai gatvėje valgytus arancine‘us su kumpiu ir mocarelos sūriu. 
Risotto:
  • 2 stiklinės ryžių (naudojau Arborio)
  • 5 stiklinės sultinio
  • 1 mažas svogūnas
  • 4 v.š  šviežiai tarkuoto sūrio Džiugas
  • 1 kiaušinis
  • žiupsnelis šafrano
  • alyvuogių aliejaus ir sviesto kepimui
Įdarui:
  • 200 g. mocarelos tipo sūrio
  • 200 g. virtos kalakutienos krūtinėlės (arba bet kokio kokybiško kumpio)
Paniravimui:
  • 1 kiaušinis
  • 1 stiklinė maltų džiūvėsėlių
Virimui:
  • 0.5 l vynuogių sėklų aliejaus (arba kitokio bekvapio aliejaus)
Pirmiausiai pagaminau risotto. Kadangi tą pačią dieną šeimai viriau kalakutienos sriubą, buvo labai patogu, dalį sultinio panaudoti ir risottui, o virtą kalakutienos krūtinėlę – įdarui. Plačioje, neaukštoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus ir sviesto pakepiau smulkiai supjaustytą svogūną, kai jis pagelto įmaišiau ryžius ir juos apkepiau, kol tapo skaidrūs, tada po stiklinę, neskubėdama, pyliau sultinį, kol ryžiai jį pilnai sugėrė. Į pabaigą supyliau ir šafraną, trumpam mirkusį šlakelyje vandens. Ant šilto risotto pabarsčiau šviežiai tarkuoto sūrio, gerai išmaišiau , o jam praaušus įmušiau kiaušinį, vėl išmaišiau, beliko formuoti arancine‘us. Mocarelą ir kalakutieną supjausčiau smulkiais kvadratėliais ir užkaičiau nedideliame puode aliejų. Risotto padalinau į 10 lygių dalių, iš kurių formavau tuščiavidurius rutuliukus, į kurių vidų dėjau sūrio, kumpio ir vėl sūrio, rutuliukus gražiai užtaisiau ryžiais. Kadangi ryžiai labai lipnūs, įdaryti rutuliukus tikrai nesunku (mes lietuvės, juk turime praktikos su cepelinais), bet galima pasimokyti, kaip tai daro sicilietės. Įdarytus rutuliukus sudrėkinau išplaktame kiaušinyje ir gausiai apvoliojau džiūvėsėliuose. Viriau arancine‘us aliejuje po du, kiekvieną porciją apie 5 min., kol gražiai apskrudo. Išvirusius nusausinau popieriniu rankšluosčiu. Arancine‘ai skaniausi šilti, kai sūris dar minkštas, bet jie gali būti ir puiki užkanda švediškam stalui. 
Skanaus! 

Receptas iš knygos "Sicilian Cookery"

8 komentarai:

  1. Šitie gėris, Londono maisto turguose fantastiškų čia pat italai gamina :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man irgi jie patiko, ypač kol dar šilti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rennie, bet kokie dailūs tau gavosi! Žinai, kaip pirmajam sicilietiškam patiekalui pasirinkai tikrą iššūkį, nelabai lengva juos pagaminti. O šiaip jie tikrai skanūs. Savo pirmosios kelionės į Siciliją metu buvau taip į juos įnikusi, kad kasdien jie buvo privalomi pietums :) Žinoma, kalorijų juose nemažai, bet kas gi jas skaičiuoja atostogų metu ;) ;)
    Mes juos irgi gaminome, štai čia http://citrinairbulve.blogspot.com/2010/07/sestadieniniai-issukiai-ir-sicilietiski.html

    AtsakytiPanaikinti
  4. Paskaičiau tavąjį, kaip gražiai viską aprašei ir kokia įspūdinga puota buvo, gaila, kad anksčiau nepamačiau būčiau nuorodą įdėjusi. Man jie nepasirodė labai sunkiai gaminami, gal mes lietuvės pripratusios visokius cepelinus lipdyti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mmmm atrodo išties puikiai. Ir įdomiai, nes ryžių kamuoliukus tik vieną kartą teko ragauti ir jie buvo su uogiene ar panašiai...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Indre, jie tikrai skanūs. Verti, kad pažintum jų skonį.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man čia kažkoks kosmosas ir aukštasis pilotažas! Galiu tik aikčiot ir stebėtis, kaip žmonėms taip pavyksta:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jie visai nesudėtingi, lipdosi dar geriau nei cepelinai.

    AtsakytiPanaikinti