2011 m. gegužės 31 d., antradienis

Rabarbarų pyragas su baltymų kepure

Na kodėl, tai kas geriausia prabėga taip greitai... Šiandien paskutinė mano mėgstamiausios gegužės diena. Tiek daug visko per šį mėnesį įvyko, net per daug, nes taip norėčiau sustabdyti kaštonų ir alyvų žydėjimą, o pakalnučių kvapą pagaut bei uždaryt į uogienės indelį, kad nors kiek ilgiau galėčiau tuo pasimėgaut, juk laukt ir vėl teks ištisus metus. Deja...deja.
Dar nespėjau nieko daug pagamint iš rabarbarų, o tik godžiai akimis valgiau rabarbarų šerbetą, rabarbarų pyragą, rabarbarų tartą ir vėl pyragą, rabarbarų džemą... Realiai valgiau tik šį vieną su balta baltymų kepure ir nuostabiai skanų...
Tešlai:
  • 200 g miltų
  • 75 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 1 kiaušinis
  • 3 v.š. vandens
  • žiupsnelis druskos
Įdarui:
  • 800 g rabarbarų
  • 50 g cukraus
  • žiupsnelis vanilinio cukraus
Baltymų kepurei:
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • 100 g cukraus
Iš visų tešlos ingridientų mikseriu išsukau tešlą ir padėjau ją pusvalandžiui į šaldytuvą. Tada ėmiausi rabarbarų, juos nuploviau ir nulupau, bei supjausčiau gabaliukais, sumaišiau su cukrumi. Įkaitinau orkaitę iki 180 laipsnių. Atšalusią tešlą iškočiojau ir guldžiau į pyrago formą, ant tešlos pamėčiau paruoštus rabarbarus ir pašoviau į įkaitusią orkaitę. Kol pyragas kepė, pasiruošiau baltymų masę, baltymus su cukrumi ir citrinos sultimis gerai išplakiau mikseryje iki standumo (jei trūksta standumo dar papildomai galima pridėti cukraus). Žurnale buvo nurodyta kepti 45 min., bet maniškio jau po pusvalandžio pradėjo smarkai kraštai ruduoti, tai ištraukiau anksčiau. Ant karšto pyrago viršaus užtepiau baltymų masę ir pašoviau į karštesnę 220 laipsnių orkaitę dar kokiom 5-10 minučių. Pyragas buvo skaniausias pilnai ataušęs, toks saldžiarūgštis ir drėgnas.

Skanaus.
Pyrago receptas iš žurnalo Meine Land Kuche 2011-2.

14 komentarų:

  1. mmm.. noreciau gabalelio... kepiau panasu ir as :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuotraukos gražėja sulyg kiekvienu įrašu :)
    O pyragas man tikrai patiktų - vaisinis, drėgnas, saldžiarūgštis. Gaila, rabarbarai karaliauja vos kelias savaites per metus

    AtsakytiPanaikinti
  3. Neringa, siunčiu gabalėlį, deja, tik virtualiai.
    Juliana, ačiū, mano naujasis šimtinis makro objektyvas daro stebuklus. O rabarbarais dar džiaugtis Lietuvoje galėsime iki pat Joninių, po to jie maistui ne labai tinkami būna.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nuostabus pyragas... ta baltymų kepurė... :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Wauw Rennie:) na tikrai nuotraukos wauw!!! Skanios skanios!!! Pyragas atrodo nuostabiai, ir man ir man prašom gabalėlį!!! :DDD
    Šaunuolė!!!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Citrina ir Bulve, ačiū, ta baltymų kepurė suteikia saldaus šarmo.
    Reda, dėkui dėkui, su malonumu pavaišinčiau, bet jau nebeliko. Teks kartoti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Rennie, tikrai gundanciai atrodo. Tik pas mus nera rabarbaru... Kuo pasiulytum juos pakeisti?
    Nida, www.nidosreceptai.lt

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveika Nida, gali pabandyt su rūgščiais obuoliais. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tai kad ir rugsciu obuoliu cia nera:)) Tik saldziarugsciai. Kiek kepiau obuoliu pyragu, nelabai kas gavosi. Greiciausiai teks pakenteti iki Lietuvos:)
    Sekmes rasant puiku blog'a!!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nida, pas jus jau karščiai turėtų prasidėt, man Izraelis toks vaisių rojus visados atrodė. Lietuvoje kol kas tik rabarbarai, laukiam brakių sezono, kuris, kiek girdėjau, šiemet veluos kelias savaites.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai skanus blogas, pavarvinu seile, nes pati, deja, labai tingiu gaminti... As ir nusipirkau macro objekyva, tik stebuklu jis nedaro, labai reaguoja i sujudinimus, reikia fotografuoti su trikoju.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveika Vaida, malonu girdėti. Kokį tu macro pirkai? Mano lygtais ne labai jautrus, nes visas nuotraukas iš rankos fotografuoju, niekaip nepriprantu prie štatyvo, mane jis varžo, nepatogu. Vis kiekvieną kart sau psižadu, kad su štatyvu fotografuosiu ir vėl per skubėjimą padarau iš rankos. Beja, labai gražūs skirtukai tavo bloge, puiki idėja.

    AtsakytiPanaikinti
  13. mano canon 100-tukas, kai daug sviesos ir daiktas nemikroskopinis, tada viskas ok, bet pabandyk kokia bite ant geles nufotografuoti, vaje vaje... jau mastau gal man blykstes reikia?:))

    AtsakytiPanaikinti
  14. Bitės fotografuoti nebandžiau, bet su sraige liuks gavosi, ji aišku lėtumo čempionė. O apšvietimas su bet kokiu objektyvų yra Nr.1. Malonu, Vaida, tave išgirsti:)

    AtsakytiPanaikinti