2011 m. birželio 7 d., antradienis

Desertas su rabarbarais indeliuose

Skubu gamint iš rabarbarų (tiksliau rašyt, nes jau esu ne mažai prigaminusi), kadangi kitą savaitę, tikiuosi, rasis ir tikros lietuviškos braškės. O tada, jau tos raudonšonės gražuolės tikrai nukonkuruos liūdintį sodo gale rabarbarą.
Šis desertas labai tinka vasaros iškyloms, greitai paruošiamas ir lengvai transportuojamas. Parinkite gražius indelius, užpildykite juos mėgstamu sezoniniu desertu, aš pasirinkau rabarbarų ir mėtinės grietinėlės sluoksniuotinį, bet tai galėtų būti ir visų mėgstama panna cotta su šviežiomis braškėmis arba tradicinis tiramisu. Prie indelių su desertais prikabinkite šaukštelius, sustatykite juos į šaltkrepšį ir keliaukite į gamtą. Kol kepsite kepsnius, desertas subręs, sausainiai sudrėks ir suminkštės. Gaivus skanumynas su rabarbarų rūgštele ir mėtų gaiva, taip tinkančia karštai vasaros dienai.
Vakar svečiuose turėjau ypatingą viešnią, Eglę, valgėme šį desertą, lauke po kaitria saule tiek įsišnekėjome, kad net spėjau nudegti, kaip kokiam pajūrio paplūdimy. Karšta... tokiu oru tik ežere mirkti.

Apskaičiuota 4 pusės litro indeliams.
Grietinėlės sluoksniui:
800 ml plakamosios grietinėlės
1 žalioji citrina
4 v.š. cukraus
2 saujos šviežių mėtų lapelių
1 a.š. vanilinio cukraus

Rabarbarų sluoksniui:
1 kg šviežių rabarbarų
5 v.š. cukraus
5 v.š. vandens
2 a.š. vanilinio cukraus

100 g biskvitinių sausainių (pvz. damų piršteliai)
Rabarbarus nuploviau, nulupau, supjausčiau gabalėliais ir su cukrumi, vandeniu, vaniliniu cukrumi troškinau puode apie 10 minučių, kol jie suminkštėjo ir ištižo. Troškintus rabarbarus palikau aušti. Nuo žaliosios citrinos nutarkavau žievelę ir išspaudžiau sultis. Nuplautus ir nusausintus mėtų lapelius kartu su citrinos sultimis ir žievele susmulkinau elektriniu smulkintuvu. Grietinėlę išplakiau su cukrumi, kai ji sustandėjo, atsargiai įmaišiau mėtų ir citrinos mišinį. Sausainius supjausčiau gabalėliais. Švariuose indeliuose gražiai sluoksniavau – rabarbarus, sausainius, grietinėlės masę, vėl sausainius, rabarbarus, sausainius ir pabaigiau grietinėle. Grietinėlės viršų puošiau mėtos šakele, užsukau indelius ir įkišau į šaldytuvą.
Skanių iškylų!

Receptas adaptuotas pagal žurnalą „Meine Land Kuche“ 2011-2

16 komentarų:

  1. Labai žaviai, vasariškai atrodo. Turiu ir rabarbarų, ir grietinėlės - gal kažką ir sumeistrausiu kambariokei (:

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip gražiai atrodo... ir pats desertas, ir indeliai su lauko gėlėmis... pakvipo vasara, padvelkė lietuviškas karštis... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš ir dabar dienas leidžiu lauke, kol dar neįgriso saulė ir karštis :) labai melai tie stiklainiukai atrodo, tikiu, kad ir skanu buvo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, aš tai tik galiu paantrinti ir prisiminus garsiai sučepsėti, koks skanus desertas buvo. Gaila, vakar buvo beprotiškai karšta, o kai karšta, ko nors saldaus nelabai ir norisi. Užtat salotos ir šparagai. va čia tai puota :)

    Tiesa, man ant ranku liko įdegusios suknelės rankovės. Dabar kaip koks kombainininkas atrodau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Indre,jeigu bandysi daryti, tai į grietinėlę būtinai įmaišyk laimo ir mėtų, suteikia gerą skonį.
    Citrina ir bulve, ačiū, Lietuvoje tikrai labai karšta jau nuo pirmos vasaros dienos.
    Karolina, aš irgi stengiuosi kuo ilgiau išsiilgusia saule mėgautis, nors paskutinėmis dienomis ji kepina, kaip šiltuosiuose kraštuose.
    Egle, malonu prisiminus. Reikėtų pridurti, kad desertas tikrai sotus, visgi grietinėlė. Po vakarykščio pasisėdėjimo lauke ir aš praktiškai suknelės siluetą išdegiau. Tokiu oru tik gerti... gerti norisi.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Va tų dviejų ir neturiu. Citriną dar gausiu, bet mėtų - po 18h vakaro turgeliai nebedirba. Bet bandysiu verstis kitaip. Bazilikas irgi turėtų visai įdomiai čia būti (:

    AtsakytiPanaikinti
  7. Žavingos ir skanios nuotraukos Rennie, o ir šio deserto kaip dabar norėčiau.. mmmmm..:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kokios gražios nuotraukos ir šiltas vasariškas įrašas!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Indre, gerai sugalvojai, tikrai turėtų tikti.
    Reda, siunčiu virtualų stiklainėlį.
    Ačiū, tau, Renata!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai skanus desertas! Jis vakar, pelnytai laimėjo "Tinklaraštininkų dienos" proga organizuotame vakarėlyje :) Būtinai gaminsiu namie. Jei ne su rabarbarais, tai su braškėmis :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Taip, superinis desertas! Kaip kokia muzikinė simfonija - viskas puikia dera tarpusavyje ir sukuria ypatingą skambesį! Pelnytai vakar nuskynė laurus! :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Dėkui, merginos. Malonu buvo susipažinti. Vakar visi patiekalai buvo puikūs, gaila, kad apdovanotas buvo tik vienas.

    AtsakytiPanaikinti
  13. vien del nuotrauku verta uzsukti pas tave i bloga....

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ačiū, Egle, tik ne visados su tomis nuotraukomis gaunasi, taip, kaip norisi :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. kiek laiko laikei šaldytuve? O jei per nakt palaikysiu?

    AtsakytiPanaikinti