Šiuo metu atostogauju kaime ir stengiuosi visą uogų perteklių sukišti į stiklainius, kad tik žiemą būtų kuo džiaugtis. Agrastai, nuostabios uogos, iš jų galima ne tik uogienes virti, bet kuo puikiausiai tinka ir marinavimui. Gaunasi tokios lietuviškos alyvuogės, jau kelintus metus marinuojame, labai skanus užkandis ir kuo puikiausiai tinka prie lietuviško varškės sūrio.
- agrastų (geriau dar nepilnai sunokusių)
Marinatui:
- 1 l vandens
- 1 st. cukraus
- 1 st. acto (5%-6% stiprumo) arba 0,5 st. stipresnio acto (9%)
- 1 v.š. druskos
- lauro lapai, juodieji ir kvapnieji pipirai, gvazdikėliai, kalendrų grūdeliai arba kt. mėgstami prieskoniai
Šiam receptui geriausiai tinka kieti, dar nevisai sunokę agrastai, nuskabiau jų viršūnėles ir uodegėles, bei gerai juos išploviau. Agrastus subėriau į švarius iškaitintus indelius (tik nereikia pergrūsti, nes jie sutrūkinės). Iš visų ingridientų puode išviriau marinatą. Verdantį marinatą pyliau ant agrastų ir užsukusi indelius palikau aušti. Žiemą jie labai praverčia kai norisi kažko saldžiarūgščio arba užklumpa netikėti svečiai. Jie puikiai tinka prie sūrių arba kaip priedas prie salotų.
Skanių agrastų!
Oho, kaip įdomu :) nebūčiau net pagalvojus, kad gali būti panašu į alyvuoges :)
AtsakytiPanaikintiNe tai kad skoniu panašu, gal daugiau išvaizda. Skonis visgi kitoks nei alyvuogių.
AtsakytiPanaikintiGeras, niekad nebūčiau sugalvojusi! Na ir konservavus nesu daug - mokyklos privaloma programa ir pora uogienių... Bet jei bus mūsuose agrastų, gal ir teks išbandyti :)
AtsakytiPanaikintiEt.. dabar jau baigiu nagus nusigraužt. parsivežėm iš kaimo agrastų, galvoju paklausiu Renatos tų marinuotų agrastų recepto, bet nespėjau, kai agrastai pradėjo grasinti surūgsią. Tai išviriau vakar uogienę ir va tai tau...
AtsakytiPanaikintiNu nieko, dabar jau teks iš turgaus pirkt :) Nes jie tikrai verti darymo ir skanavimo!
Ir mane sugundei, eisiu agrastų :)
AtsakytiPanaikintiIr pas mane jau laukia žiemos trys stiklainėliai tokių agrastų. Ačiū už receptą:)
AtsakytiPanaikintiwow koks receptukas! reiks isbandyti jei tik agrastu gausiu :)
AtsakytiPanaikintivis dar stebiuosi žmonių beribėmis idėjomis ..įdomus variantas ;)
AtsakytiPanaikintiIndre, šis marinavimo receptas labai lengvas, tik užpili marinatu ir užsuki indelius.
AtsakytiPanaikintiEgle, gi reikėjo brūkštelti arba skambtelti, mielai būčiau pasidalinusi. Juos marinavau jau prieš savaitę, bet tik vakar sugebėjau įkelti. O agrastų uogienės ir aš išsiviriau.
Ausrra, verta išbandyti, visus, kuriuos vaišinau buvo maloniai nustebinti.
Rima, tikiuosi patiks.
Neringa, rinkis kietesnius agrastus, gali būti ir nevisai sunokę, tada jų žievelė gaunasi kietoka, o vidus minkštas.
Oditele, šį receptą vyro močiutė prieš kelis metus nužiūrėjo viename vietiniame laikraštyje. Receptą koregavau pagal savo skonį ir jau kelis metus juos marinuoju.
super idėja :) būtinai išbandysiu. beje, po kiek laiko jau galima juos ragauti?
AtsakytiPanaikintiEgidija, jiems reikia laiko pasimarinuoti, kaip agurkams. Visados skanuju žiemą, tai negaliu tiksliai atsakyti.
AtsakytiPanaikintiKokia šauni idėja! Nesu didelė agrastų mėgėja, bet šitas receptas suviliojo:)
AtsakytiPanaikintiAgrastai, nepasiekiemieji agrastai. Kaip smagu būdavo močiutės sode juos nuo krūmų raškyti. Ir nors jie teoriškai auga Australijoj, bet pažįstami australai sakė jų parduotuvėse ir turguose nėra matę :(
AtsakytiPanaikintiBūsių iš tų keistų lietuvių, kurie juodos duonos nepasiilgsta, bet va agrastų... Kažkokiu būdu reiks nepamiršti šito recepto ir grįžus Europon būtinai išbandyti.
Sakykite prasau, o sitas marinato kiekis (litras vandens, stikline cukraus ir t.t.) kuriam kiekiui agrastu skirtas, kad mazdaug orientuotis, kiek pirkti- kilogramui, pusei ar dviems...
AtsakytiPanaikintiRenata, labai juos mėgstu žiemą skanauti prie sūrio.
AtsakytiPanaikintiAsta, man agrastai irgi siejasi su močiutės sodu, tik tuomet aš jų odelių nevalgydavau, iščiulpdavau saldžias seklytes, o odelėmis padendavau visą žolę aplink krūmą.
Anonime, kadangi mano agrastai tiesiai nuo krūmo, jų nesvėriau, o ir stiklainėliai tokie nestandartiniai buvo, tai sunku išmatuoti. Bet žinau vieną patikimą būdą, kaip išsivirti marinato būtent tiek kiek reikia: agrastus sukišk į stiklainius, juos pilnai užpilk vandeniu, o po to nupilk į matavimo indą ir taip su visais stiklainėliais. Galų gale matysi matavimo inde, kiek tau marinato prireiks. Toks ne labai protingas, bet ūkiškas būdas.
paskaiciavau, man gavosi 6 puslitriniai tokiam kiekiui marinato. ale taip prisirinkau tiksliai, kad pavalgymui net neliko:))
AtsakytiPanaikintiKaip gerai, Vilma, kad paskaičiavai, ačiū :) Tikiuosi, žiemos metu skaniai juos suvalgysit.
Panaikintisi geri mes isbandem per agrastu sezono pradzia, tik dar nespejom paragaut. laukiam vesesniu laiku ir trauksim stiklainiukus is rusio-vertinsim, nors tikiu, kad patiks ;)
AtsakytiPanaikintiJurga, tikiuosi, marinuoti agrastai jums patiks. Mane jie dažnai gelbsti, kai netikėti svečiai užsuka :)
Panaikinti