2011 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

Marinuotas sūris. Dviejų sūrių palyginimas

Dievinu rugsėjį, turguje lentynos lūžta nuo vaisių, daržovių ir paskutinių uogų... Kol dar galima gardžiuotis vietiniais skaniaisiais pomidorais, paprikomis, aštriaisiais pipirais, juos naudoju visur, į sriubas, pagardus, salotas... Šį kart receptas ne iš daržovių, bet labai jau tinkantis prie jų. Jeigu namuose ant palangės raudonuoja nuskinti pomidorai, o šaldytuve laukia marinuotas sūris aliejuje, tai greita ir skani vakarienė jau beveik garantuota!
Šį kart marinavau dviem būdais, saldaus pieno sūrį, pagal savo seną receptą ir varškės sūrį, pagal Eglės iš Žaidimų aikštelės receptą.


Marinuotam saldaus pieno sūriui:
  • saldaus pieno sūris (gali būti su kmynais)
  • 2 a.š. druskos
  • alyvuogių aliejaus (pačio geriausio)
  • 1 a.š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 a.š. žaliųjų pipirų žirnelių
  • 1 a.š. džiovinto raudonėlio
Marinuotam varškės sūriui:
  • varškės sūris (kuo riebesnis, tuo skaniau)
  • 1 l vandens
  • 3 v.š. druskos
  • alyvuogių aliejaus (pačio geriausio)
  • 1 a.š. rožinių pipirų
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių
  • 1 džiovintas aštrus pipiriukas


Pirmiausiai pradėsiu nuo savo seniai išbandyto recepto su saldaus pieno sūriu, kurį taip marinuoju, kai iš kaimo parsivežu nemažą sūrį ir žinau, kad artimiausiu metu jo viso suvalgyti tikrai nesugebėsime. Sūrį iš vakaro ištrinu druska, ryte druską jis jau būna sugėręs, tada supjaustau kuo vienodesniais gabalėliais ir sluoksniuoju į indelį kartu su prieskoniais, galiausiai ant viršaus užpilu aliejaus. Sūrį statau kelioms paroms į šaldytuvą.
Varškės sūrio marinavimas kiek ilgesnis. Supjaustytą sūrį mirkiau sūryme, pagamintame iš vandens ir druskos, apie parą. Per tą laiką sūris tampa kaip reikiant sūrus. Nupylusi skystį, sūrį su prieskoniais taip pat susluoksniavau į indelį ir užpyliau aliejumi. Šis sūris, kaip ir ankstesnis, skaniausias po kelių parų.


Lyginant abiejų sūrių skonius, reikėtų paminėti, jog saldaus pieno sūris gaunasi švelnesnis ir labiau panašus į mocarela tipo sūrį, o varškės sūris trapesnis ir sūresnis, kaip marinuotas feta tipo sūris. Abu sūriai skirtingai skanūs ir labai tinkantys prie pomidorų salotų. Tokius sūrius šaldytuve laikau kelias savaites, jų aliejų sunaudoju salotoms, reikia tik pridurti, kad labai kokybiškas alyvuogių aliejus šaldytuve sustingsta, tai neišsigąskite, o tik kiek anksčiau prieš gaminant ištraukite iš šaldytuvo.
Skanaus!

8 komentarai:

  1. Neringa ir Oditėle, jis labai skanus, o su pomidorais iš viso pasakiškas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rennie, puiki įdėja užkandžiams! Kai tik grįšiu iš savo kelionių maratono tikrai pasiruošiu abu sūrius nedidelėms vaišėms ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dalia, būtinai sugrįžus išbandyk. Gražių kelionių !

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jau uzsisakiau saldaus pieno suri is Lietuvos:) Kita savaite turetu "atvaziuoti", tad nekantrauju isbandyti. Aciu, tikrai vertas demesio ir iki siol nebandytas receptas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Klausimas: kiek tiksliau reikia aliejaus? ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Priklausomai nuo to, kiek norėsite marinuoti sūrio. Aliejus visiškai turi apsemti sūrį. Sėkmės!

      Panaikinti