2012 m. sausio 16 d., pirmadienis

Šokoladinis burokėlių pyragas

Anokia čia šiais laikais naujiena - pyragai su daržovėmis! Visai nenoriu būti originali, tik labai seniai norėjau iškepti šokoladinį burokėlių pyragą, o dar kai tokį užmačiau savo naujoje  Nigel Slater knygoje, tai iš kart pasiraitojau rankoves. Rezultatas pranoko visus mano lūkesčius, seniai bevalgiau tokį skanų ir drėgną šokoladinį pyragą. 


24 cm skersmens torto formai:
  • 250 g. virtų arba keptų sutarkuotų burokėlių
  • 200 g. tamsaus šokolado (naudojau skirtą kepiniams)
  • 200 g. sviesto
  • 135 g. miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 3 v.š. kakavos miltelių (geros kokybės)
  • 5 kiaušiniai
  • 190 g. cukraus
  • čili miltelių (ant šaukšto galiuko)*
  • cukraus miltelių (papuošimui)
*čili pridėjau nuo savęs, originaliame recepte rekomenduojama naudoti 4 v.š espresso


Pirmiausiai sulaužiau šokoladą, sudėjau jį į indelį ir stačiau į puodą su karštu vandeniu, kad ištirpų. Kai šokolas ištirpo į tą patį indelį sudėjau smulkiais gabaliukais supjaustytą sviestą. Kai ir jis ištirpo sudėjau čili miltelius bei gerai išmaišiau iki vientisos masės.
Atskirame inde sumaišiau miltus, kepimo ir kakavos miltelius.
Kiaušinių baltymus atskyriau nuo trynių. Baltymus mikseriu išplakiau su cukrumi iki standumo, o trynius išsukau šokolado masėje. Į šokolado masę sukrėčiau tarkuotus virtus burokėlius ir gerai išmaišiau, tada supyliau plaktus baltymus bei atsargiai išmaišiau, galiausiai subėriau pagamintą miltų-kakavos mišinį ir viską išsukau iki vientisos masės.
Apvalią torto formą ištepiau aliejumi ir supyliau tešlą. Kepiau įkaitintoje iki 160 laipsnių orkaitėje apie 45 min. Pyragas turi būti per viduriuką kiek minkštokas, kaip ne visai iškepęs, išėmus iš orkaitės viduriukas kiek įdumba, bet taip ir turi būti. Pyragas turi ataušti ir tik tada galima bus patogiai jį išimti iš kepimo formos.
Pyragą pateikiau pagal recepto autoriaus rekomendacijas su plakta grietinėle ir aguonomis. Man asmeniškai jau buvo per daug to gėrio, gavosi toks „sviestas sviestuotas“, nors mėgstantiems riebiau  gal turėtų patikti. Man skaniausias jis buvo vienas su Earl Grey arbatos puodeliu. Dieviškai skanus, nuodėmingai šokoladinis, o burokėliai jam suteikė drėgnumo. Būtinai kepsiu ir kitą kart, tik čili miltelių įdėsiu kiek daugiau :)
Skanių pyragų!

35 komentarai:

  1. Chi, burokėlio trafaretas koks fainas :))

    Pyragas atrodo tikrai nuodėmingai, tik va man vis rankos neprieina iki saldžių kepinių su burokėliais..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurgita, tas trafaretas, tai mano mieliausiojo darbas :) Prašiau kad tik į ropę ar ridikėlį nebūtų panašus, bet visgi panašumų liko :) Mano rankos irgi ilgai iki jo tiesėsi, nuo pat rudens, bet dabar ne už ilgo planuoju ir antrą kart jį kepti.

      Panaikinti
  2. Geras! Nbuvau girdejusi apie tokia minti - pyraga su burokais! Labai knieti isbandyti!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, internete jau seniai panašūs receptai skraido, seniai norėjau ir aš išbandyti, bet kai pamačiau jo receptą naujai skaitomoje knygoje, tai nesusilaikiau ir iškepiau. Man tai labai skanus buvo, burokėliai jam suteikia tokio drėgnumo ir žemės skonio. Taigi, pabandyk ir turėsi savo nuomonę apie jį :)

      Panaikinti
  3. O visiškai jokio skonio burokėlių nebuvo? Šiaip aš juos labai mėgstu, bet pagalvojus apie šokoladą ir burokėlius kažkaip neskanu burnoj pasidaro.

    Bet tas burokėlis ant pyrago kaip gražiai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Maisto Diletante, burokėlių skonio (bent jau tokio prie kurio mes pripratę) tai tikrai nesijaučia. Labai skanus šokoladinis pyragas, kas nežinojo, kad su burokėliais, nesuprasdami klausė kodėl jis toks dėgnas ir ko čia įmaišyta. Visiems ragavusiems patiko, tik reikia nugalėti stereotipą, kad burokėliai tik salotoms ir sriuboms skirti :)

      Panaikinti
    2. Būtent, stereotipai...reikia juos nugalėti, smalsu labai būtų tokio pyrago paragauti.

      Panaikinti
  4. Smalsu išbandyt, kelis receptukus esu pasižymėjus, bet kaip visada bandysiu jau išbandyta :) O burokėlius per kokią tarką tarkuot? Vadinamąją burokinę ar smulkiau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Violeta, aš irgi buvau kelis nusižiūrėjusi, bet apsistojau prie šio. Mano burokėliai buvo kepti ir tarkuoti burokine tarka, bet recepte buvo patariama tarkuosti smulkiau. Man tai labai tiko, kad ne visai smulkiai sutarkavau ir buvo rupiau.

      Panaikinti
  5. mane smalsumas irgi nuvedė kepti šio pyrago praeitą savaitgalį , bet jis manęs nesužavėjo, kažko trūko iki "pilno" skonio ;) pritariu, kad trafaretas atrodo labai mielai ir džiaugiuosi, kad pyragas išėjo skanus ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oditėle, o pagal kokį receptą tu kepei? nes jo variantų tai daug yra, maniškis iš knygos "Tender", mums labai patiko :) O mintis apie trafaretą gimė labai spontaniškai, nes visai nežinojau, kuo jį papuošti :)

      Panaikinti
    2. rinkausi iš blogerių siūlomų receptų ;) kažko vadinasi nemokėjau padaryt tinkamai..nieko tokio, kaip sako bus tų pyragų..;))

      Panaikinti
    3. Pabandyk kitą kart šį variantą, tikiuosi tavęs nenuvils :)

      Panaikinti
  6. Ir aš kepiau pyragą su burokėliais, tik sveikuolišką, be sviesto, šokolado, tik su kakava. Jei jau tas man patiko, tai šitas turėtų būti iš viso pasaka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viktorija, na manasis tai tikrai visai ne sveikuoliškas :) Pritariu tau, kad su tiek sviesto ir šokolado jis net didžiausiems smaližiams turėtų tikti :)

      Panaikinti
  7. Jau ne pirma kart kepu,skonis super.:))Burokeliai siam pyragui suteikia isskirtini skoni..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mielas Anonime, pilnai pritariu jūsų nuomonei, burokėliai šiam pyragui suteikia gilumo ir nenusakomo skonio, čia jie labai tinka. O čili suteikia pyragui dar daugiau šarmo :)

      Panaikinti
  8. Isivaizduoju, kad turetu buti labai skanu; Rennie - nuotraukos irgi puikios! o apie Nigel Slater nieko nesu gridejusi; reikes pasidometi;

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aušra, Nigel Slatel yra vienas žymiausių Anglijos šefų, rašančių apie maistą. Jis toks natūralistas, savo receptuose naudoja daug vietinių sezoninių vaisių ir daržovių. Ši knyga "Tender" sudaryta iš dviejų tomų, viena apie daržoves, o kita apie vaisius. Šioje knygoje pateikiami ne tik "nuogi" receptai, bet išsamiai aprašomos ir pačios daržovės/vaisiai, su kuo jie tinka ir kaip auginami.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Žavingai burokėliškai šokoladiška! Mielai gabalėlį suvalgyčiau

    AtsakytiPanaikinti
  11. Asta, mielai Australijon nusiūsčiau, jei galėčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Turbūt šiam pyragui gražesnio dekoro ir negalima sugalvoti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nerealu Rennie!!! labai gražus trafaretas, nuostabiai papuoštas pyragas! Tikrai, kad gražiau papuošti burokėlių pyrago ir nebūtų įmanoma :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reda, dėkui už komplimentus pyragui, perduosiu vyrui, kad jo karpytas trafaretas tiek daug pagyrų susilaukė :)

      Panaikinti
  14. Tik ką išsikepiau ir suvalgiau gabalėlį... mmmm... laaaabai skanus. Tikrai.
    Gaminant šiek tiek nukrypau nuo recepto: su cukrumi suplakiau ne baltymus, o trynius (apsižioplinau skaitydama receptą), antra, pirmiau į šokolado-sviesto-trynių masę supyliau miltų-kakavos-kep.miltelių mišinį, tik po to atsargiai įmaišiau suplaktus baltymus. Pastarasis "nusižengimas" buvo padarytas sąmoningai, nes, mano galva, jei miltus įmaišome po baltymų, ir dar išsukame, prarandame visą į baltymus įplaktą orą ir kepinio purumą (būtent dėl jo ir plakam putas).
    Rezultate gavau nuostabų pyragą be įdubusio viduriuko. Ačiū už receptuką. :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Mielas Anonime, džiaugiuosi, kad patiko. Kadangi, kepiau pagal knygos receptą, tai ten buvo nurodyta miltų mišinį supilti gale. Šio pyrago esmė ne purumas, o drėgnumas, tai tie baltymai didelės reikšmės čia nesudaro. O pyragas su tuo įdubimu viduje, gaunasi dar labiau drėgnesnis, tik reikia valgyti jau praaušusį. Bet kokiu atveju džiaugiuosi, kad išbandėte, kad jums patiko ir kad receptąadaptavote savo skoniui :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Seniai norejau isbandyti si sokoladinio pyrago varianta - labai aciu uz pasidalinima! Pabandziau, tikrai patiko. Kita karta deciau maziau cukraus - mano skoniui jis siek tiek per saldus:).
    Ir, aisku, maniskiam pyragui labai truko tokio nuostabaus trafaretinio piesinuko - prisidedu prie pagyru!:-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Primavera, aišku, cukraus kiekį galima reguliuoti pagal savo skonį, man šokoladiniai pyragai irgi galėtų būti mažiau saldūs :) O trafaretąs lengviausias papuošimo būdas, išsikirpai, uždėjai ant pyrago ir štai pyragas jau rafinuotesnis :)

      Panaikinti
  17. Man tai yra tobulas pyragas! ačiū už šį receptą, tikrai dar ne kartą jį kepsiu :-)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Pas mane orkaitėj kaip tik dabar šitas puikuolis kepa, jau kokį n-tąjį kartą, visiems labai patinka, ačiū už puikų receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Avevita, džiaugiuosi, kad ir jūsų namuose šis pyragas "prigijo" :)

      Panaikinti
  19. Šiandien užmačiau šį receptą, ir puoliau kepti. Puikumėlis, o ne pyragas! Bus kartojamas tikrai ne kartą ir ne du. Manau, prie jo skanu turėtų būti vyšnių padažas, kitą kartą reikės pasidaryti. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūrate, vyšnių padažas prie jo tikrai tiktų :) reiks ir man kitą kartą kepant padažiuką pasigamint. Labai džiaugiuosi, kad išbandėte :)

      Panaikinti