2012 m. spalio 12 d., penktadienis

Obuolių pyragas su spanguolėmis ir lazdynų riešutais

Šiame pyrage yra visko, kas geriausia rudenį, ir raudonšoniai obuoliai, ir vitaminingos spanguolės, ir švieži lazdynų riešutai. Šiemet spanguolės ypatingai didelės ir gražios, be šių uogų niekaip neįsivaizduoju paskutinių mėnesių metuose. Originaliame recepte vietoj spanguolių buvo naudojamos gervuogės, o dalis miltų keičiama maltais migdolais. Tiems, kam ne prie širdies rūgščios spanguolės, jas gali keisti rudeninėmis avietėmis (vakar dar jų mačiau turguje). Jei pyragui naudosite saldžiarūgščius obuolius, spanguolės pyrage labai derės ir kompensuos obuoliuose trūkstamą rūgštumą. O ypatingo šarmo šiam obuolių pyragui suteikia lazdyno riešutų pabarstai.


Receptas adaptuotas pagal žurnalą „Good Food“ rugsėjis 2012

24cm skersmens kepimo formai:
  • 125 g. sviesto (minkšto)
  • 125 g. cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g. miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 4 obuoliai
  • 100 g. spanguolių
Pyrago viršui:
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 v.š. rudojo cukraus
  • 30 g. sviesto (šalto)
  • 50 g. lazdyno riešutų (išgliaudėtų)
  • miltelinio cukraus


Kepimo formos šonus ištepiau sviestu, o jos dugną išklojau kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinau iki 160 laipsnių.
Sausoje keptuvėje lengvai pakepinau lazdyno riešutus. Kepinti riešutai įgyja ryškesnį skonį ir nuo jų lengviau nusilupa odelė. Riešutus kiek paskaldžiau peiliu.
Miltus sumaišiau su kepimo milteliais.
Elektriniu plaktuvu išplakiau minkštą sviestą ir cukrų, tada sudėjau kiaušinius ir viską išplakiau kartu. Po truputį į plakinį įmaišiau miltų mišinį.
Obuolius nulipau ir supjausčiau skiltelėmis, subėriau juos į tešlą kartu su švariomis spanguolėmis. Tešlą gerai išmaišiau, kad obuoliai ir uogos pasiskirstytų vienodai. Pyrago mišinį supyliau į paruoštą kepimo formą.
Iš cinamono, rudojo cukraus, šalto kapoto sviesto ir riešutų rankomis padariau trupinius ir apibėriau jais pyrago viršų.
Pyragą kepiau apie 50 minučių. Iškepusiam pyragui leidau praaušti ir barsčiau milteliniu cukrumi bei spanguolėmis.
Labai skanus ir gaivus rudeniškas pyragas.


Skanių pyragų!

12 komentarų:

  1. Kokios gražios nuotraukos! Primena žiemos pasaką...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ieva, aš irgi jau nufotografavusi pastebėjau, kad nuotraukos labiau žiemiškos, nei rudeniškos gavosi, su potekste į artėjančią žiemą :)

      Panaikinti
  2. ne tik gražu, bet ir labai labai skanu, galiu užtikrintai pasakyti, ragavau tai žinau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vika, tu gi spanguolių nemėgsti, būčiau žinojusi, tai būčiau tą vakarą su avietėmis jį iškepusi :))

      Panaikinti
    2. Avietės aišku skainiau man, bet vistiek skanu, ypač antron dienon :)

      Panaikinti
  3. Nuotraukos labai gražios! O pyragas su tokiais ingredientais, įsivaizduoju, ypatingai skanus, juolab su spanguolėmis...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Dalia, man irgi jis labai patiko :)

      Panaikinti
  4. Pasakiškai atrodo! Ir aš tikrai daryčiau su spanguolėm :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Medėja, mano šaldytuve rudenį ir žiemą visad yra spanguolių :) labai jas mėgstu.

      Panaikinti