2012 m. liepos 19 d., ketvirtadienis

Dzūkiška voveraičių sriuba

Be šios sriubos niekaip neįsivaizduoju savo vasaros. Tik pavadinimas jai labiau lepeškų arba voveruškų sriuba priliptų. Ji paprasta, kaip atlapaširdžiai dzūkeliai ir nepaprasta, kaip Dzūkijos gamta, o jos skonis toks pažįstamas ir savas. Kas gi lietingą vasaros dieną galėtų būti geriau už šiltą sriubą su jaunomis morkomis ir bulvėmis bei šviežiomis, ką tik miške rinktomis, voveraitėmis? Geriau būtų, jei šią sriubą man, kaip ir vaikystėje, išvirtų močiutė, jos lepeškų sriuba man visad išliks pati skaniausia...


6 asmenims:
  • 0,5 l. šviežių voveraičių
  • 4 v.š. kvietinių kruopų
  • 2 l. daržovių sultinio
  • pundelis šviežių morkų
  • kelios šviežių svogūnų galvutės
  • 2-3 šviežios bulvės
  • keli lauro lapai ir juodųjų pipirų žirneliai
  • po saujelę pjaustytų krapų ir petražolių
  • druskos (pagal skonį)
  • keli šaukštai sviesto (kepimui)


Voveraites perrinkau ir nuploviau. Morkas ir bulves nuploviau su kempine (jų skusti juk dar nereikia) ir susmulkinau. Svogūną smulkiai supjausčiau. Kvietines kruopas perploviau rėtyje.
Puode išlydžiau sviestą ir jame apkepiau svogūnus, tada subėriau morkas, kai jos lengvai apkepė subėriau voveraites. Kai daržovės su grybais lengvai, kelias minutes, pasitroškino, supyliau sultinį.
Sultiniui užvirus sudėjau pjaustytas bulves ir kvietines kruopas bei sausus prieskonius. Sriuba išvirė per kokias 20 minučių.
Išvirusią sriubą gardinau šviežiomis kapotomis žolelėmis ir palikau dešimčiai minučių „pailsėti“.
Prie šios sriubos labiausiai tinka riebios grietinės šaukštas ir juodos duonos riekė.

P.S. Neturiu ką daugiau ir pridurti, tiesiog jaukiai skani ir vaikyste kvepianti voveraičių sriuba.

Skanios sriubos!

4 komentarai:

  1. Kokia sriuba! Net liūdesys atsliūkino ir prisėdo šalia, kad tų mažų laukinių voveraičių pas mus nėra... mano tėvų tėviškėse (Aukštaitijoje) tai panašią sriubą verda iš įvairių grybų ir be kruopų. Bet visuomet su šviežiom bulvytėm ir morkom, ir krapais ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, neliūdėk :) O tos kvietinės kruopos sriubą kiek sutirština, bet be šviežių morkyčių ir bulvyčių jos tikrai neįsivaizduoju :)

      Panaikinti
  2. Pastarieji įrašai be galo jaukūs, gardūs ir vasariški, kad ir kokia neįprastai vėsi ta vasara bebūtų :) Vis ketinu ir aš iš voveraičių sriubą virti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, malonu girdėti :) mano kompe susikaupė visa šūsnis nuotraukų, tai supratau, kad ilgiau laikyti jų paslepusi nebegaliu, tai ir barškinu klavišais naktimis :)

      Panaikinti