Nepaprastas tas miestas Druskininkai!
Ir ne tik dėl šokančių pagal muziką spalvotų fontanų, ir ne
todėl, jog jame tiesiog miesto parke galima pasirinkti mėlynių bei
žemuogių, o dabar jau ir aviečių. Vasaroti čia suvažiuoja
daug žmonių iš visos Lietuvos ir ne tik iš jos. Čia sutinku jau
seniai matytus žmones, kurių Vilniuje nesutinku metų metus, ir
tuos kurių niekad nebuvau mačiusi anksčiau, o tik bendravusi
virtualioje erdvėje. Visai neseniai turėjau progos pabendrauti su
Aušra iš Tarp vėjo gūsių. Ji paliko
man jaukaus ir šilto žmogus įspūdį, jau iš pirmo pasimatymo
suradome daug bendro, o dovanų gavau labai gražiai supakuotos
Aušros firminės gilių kavos. Ta kava tai labai
labai gera, užsikrėčiau ir aš ja, būtinai gaminsiu šį rudenį,
jau net ąžuolą, esantį arčiausiai vasarnamio nusižiūrėjau,
beliko tik gilių sulaukti. O visai prieš kelias dienas buvau
sutikusi Jūratę, kuri atostogauti atvyko iš Jungtinių Valstijų,
su ja jau kuris laikas bendraujame virtualiai Sezoninėje Virtuvėje.
Susipažinau ir su Jūratės vyru Columbia, kuris būdamas
amerikietis ne tik mokosi lietuvių kalbos, bet ir yra išleidęs
kelionių vadovą apie Lietuvą .
Jei sekate maisto tinklaraštininkų gyvenimą, tai atpažinsite, jog
tai ta pati Jūratė, Aušros iš Vaikai ir Vanilė draugė, pas kurią vykdavo skanūs
judviejų ketvirtadieniai. Nuo Jūratės lauktuvių gavau net kelių
rūšių klevų sirupo (labai labai tikras ir labai labai skanus),
migdolų riešutų sviesto, skaninto klevų sirupu (vaikai jau baigia
išlaižyti) ir puikiojo šokoladinio balzaminio acto (labai
aromatingas ir labai tinkantis prie uogų). Kaip tik tą šokoladu
kvepiantį actą ir naudojau mėlynių marinavimui, keptam kamambero
sūriui skaninti.
Kamambero sūrį šį kart kepiau Cobb kepsninėje,
kurią
pakurti lengvai sugebėtų net niekad laužo nekūrusios moterys ir
merginos. Džiaugiuosi, kad dabar be jokio vargo aš pati, be vyro
pagalbos, kada panorėjusi, galiu ją užsikurti. Cobb kepsninei pakanka tik dešimties anglies
briketėlių (taigi standartinio anglies briketų maišo užteka net
dešimčiai kartų), o kaitros kepimui užteks daugiau nei valandai.
Kadangi sūriui iškepti nereikia labai kaitrios ugnies, šį kart
pakako ir aštuonių anglies briketų. Kamamberą kepiau ant pakeltų grotelių ir
uždengusi dangtį,
kad
šiluma išsiskaidytų ir susidarytų orkaitės efektas. Sūris
puikiai iškepė, jį gardinau šokoladiniame balzaminiame acte
marinuotomis mėlynėmis, kurį gavau dovanų nuo Jūratės.
2 asmenims:
- 2 kamambero sūriai
- kelios šviežios levandos šakelės
- kelios šviežių citrininių čiobrelių šakelės
- keli šaukštai kokybiško alyvuogių aliejaus
- maltų pipirų mišinio
- folijos (įvyniojimui)
Marinuotoms mėlynėms:
- 4 v.š. šviežių mėlynių
- 2 v.š. kokybiško balzaminio acto
- malto cinamono (visai nedaug)
Pirmiausiai šviežias mėlynes
užpyliau balzaminiu actu ir lengvai apibarsčiau cinamonu, bei
pastačiau kelioms valandėlėms marinuotis.
Sūrius išvyniojau ir perdėjau ant
atplėštų folijos gabalėlių. Sūrio viršuje apipjoviau
apskritimą, kad kraštuose liktų po centimetrą. Į apipjautas
ertmes prigrūdau čiobrelio šakelių, ant viršaus apibarsčiau
trintais levandų žiedais ir maltais pipirais bei apšlaksčiau
alyvuogių aliejumi.
Sūrius kepiau kepsninėje uždengusi
dangtį apie 15-20 minučių, kol jie apkepė ir suminkštėjo.
Sūriams iškepus nuėmiau apipjautą
žievelę ir ant išsilydžiusio sūrio užbarsčiau pasimarinavusių
mėlynių (pačio acto, kuriame marinavosi uogos geriau nepilti).
Sūrį kabinome duonos lazdelėmis, tai pat gerai būtų tikusi ir
šviežia balta duona.
P.S. Iškepto sūrio skonis labai
priklauso nuo pačio sūrio kokybės. Pirmą kartą kepiau
„President“ firmos sūrius, tai skonis tikrai buvo puikus, o
antrą kartą jau „Turek“ gamintojo, jų skonis buvo jau ne tas
:) Taip kepti sūrius galite ir bet kokioje kepsninėje su dangčiu
ant netiesioginės ugnies. Mėlynes marinuokite kuo geresnės kokybės
balzaminiame acte, jei jis ne toks geras, papildomai jį skaninkite cukrumi arba medumi.
Skanaus!
O dieve, tas keptas sūris bet ką pribaigti gali :D Aš jau įsivaizduoju, kaip tai turėtų būti skanu :)
AtsakytiPanaikintiJurga, tikrai, kad skanu, o valgant lauke tai ir apetitas dvigubas :)
Panaikintio Dievai! kaip cia skanu!! Rennie, o tavo kepsnine kokia svarutele ir blizganti!!! manoji atrodo kaip po branduolinio sprogimo, palyginus su tavaja; gal reikes kada prisiruost ir bent kiek nusveist...;
AtsakytiPanaikintiAušra, ši kepsninė dar visai nauja, tai ir blizga :), o jei rimtai, tai ji tokia maža, kad ją po kiekvieno panaudojimo karto laisvai išplaunu savo virtuvės kriauklėje, baisiai patogus dalykas :) O ta didžioji kepsninė, kuri pas mane visad stovi lauke, tai irgi kaip reikiant aprūkusi ir suodina.
PanaikintiRennie, dar didelis aciu uz linkejimus, kuriuos man Jurate jau spejo perduoti; jeigu kada busi sitoje Atlanto puseje, pranesk; gal "gyvai" susimatysim;
AtsakytiPanaikintiKaip geit linkėjimai už Atlanto skrieja :) Labai maloniai ir nuoširdžiai su Jūrate ir jos vyru pabendravome, bet laiko visgi pritrūko viskam apšnekėti :) Labai norėčiau kada nors jus aplankyti, nes Jūratės pasakojimai apie jūsų miestelį ir jo apylinkes tikrai sužadino smalsumą. Bet čia kada nors ateityje, o gal tu pati kada anksčiau kelionę Lietuvon suplanuosi, labai laukčiau :)
PanaikintiKaip skaniai atrodo !!!!
AtsakytiPanaikintiDėkui, Lileta :)
PanaikintiNoriu ir tokios kepsninės ir gardaus sūrio :]
AtsakytiPanaikintiIndre, kepsninė tai tikrai verta dėmesio :), o dėl sūrio, tai kai būsi Druskininkuose duok žinią, pavaišinsiu :)
PanaikintiKaip smagu sutikti gyvai virtualiai pažįstamus žmones, o pabendrauti užkandžiaujant tokiu sūriu išvis puiku!
AtsakytiPanaikintiTikrai taip, Vilma :)
Panaikintieina sau, eina sau...na tiesiog trūksta žodžių, jau žinau kas bus kepama sode šį savaitgalį :)
AtsakytiPanaikintiBūtinai išbandyk, tik rinkis kokybišką sūrį ir labai gerą balzaminį actą.
PanaikintiOi, oi, kaip tu čia skaniai su tom uogytėm :) Panašu, kad Druskininkai tampa susitikimų centru :) Ir man buvo be galo smagu susipažinti gyvai, tik per mažai, mielai pratęsčiau :) Reiktų kada sušaukti tinklaraštininkų sąskrydį, tokį didesnį ir ne vienai dienai, būtų smagu :)
AtsakytiPanaikintiDėkui, Aušra, man irgi laiko viską apšnekėti tikrai pritrūko :) Pasistengsime dabar susitikti pajūryje :) O tinklaraštininkus reikia visus organizuoti, manau, smagu būtų.
PanaikintiNežinau kaip aš iki šiol nepamačiau šio įrašo. Jau daugiau nei metus skaitydama šį tinklaraštį savo galvoje susikūriau virtualų autorės įvaizdį - maloni, švelni, rūpestinga, kūrybinga, draugiška. Susitikusi nebe virtualioje erdvėje įsitikinau, kad tas įvaizdis buvo visiškai tikslus, na dar galėčiau pridėti žodelį "labai" prie kiekvieno aukščiau paminėto būdvardžio. Ačiū už neapsakomai skanias vaišes ir malonų pabendravimą.
AtsakytiPanaikintiJūrate, dėkui už pagyrimus :) O aš džiaugiuosi, kad tinklaraščio dėka turiu progos susipažinti su tokiais šviesiais, gražiais ir įdomiais žmonėmis :) Kokios gi ten vaišės, visgi vėlus vakaras buvo :) Gražių likusių atostogų Lietuvoje!
PanaikintiNorėjau paklausti dėl pačios kepsninės. Jos aprašyme rašoma, jog ji gali ir kepti kaip kepsninė. Kaip suprantukepama ant anglies, bet ar juntamas dūmo kvapas ir kiek laiko užtruktų sakykim šašlykų kepimas? AČIŪ už atsakymą ;)
AtsakytiPanaikinti