2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

Naminės menkių kepenėlės

Prieš pat Naujuosius Metus teko lankytis Lietuvos pajūryje ir skanauti rūkytų menkių ikrų (vaje… kaip buvo skanu su namine duonyte).  Taigi, menkių sezonas jau prasidėjo! Menkės skaniausios sausio-balandžio mėnesiais, tuo metu galima nusipirkti jų ikrų ir šviežių kepenėlių. Menkė,  kaip ir visos žuvys kaupia riebalus, bet ne kur nors papilvėje,  kaip kokios silkės ar lašišos, o savo kepenėlėse. Apie menkių kepenėlių ir jų taukų naudą, turbūt,  žino visi ir nėra čia ką daug pasakot. O man net seilė nutysta pagalvojus apie menkių kepenėles…, jas labai skaniai ruošia mano vyro mama ir močiutė, taigi pasidalinsiu jų receptu. Beje, pačioms pasiruošti kepenėles daug pigiau, nei pirkti konservuotas skardinėse  dėžutėse, o ir druskos, bei prieskonių kiekį galima reguliuoti. Sunkiausia bus nusipirkti neapdorotų menkių kepenėlių (prieš savaitę pirkau Halės  turguje), o pats gaminimas labai lengvas. 
  • 0,5 kg menkių kepenėlių
  • 4 lauro lapai
  • Žiupsnelis juodųjų pipirų grūdelių
  • Malto muskato (pagal skonį)
  • 0,5 š. druskos (galima daugiau ar mažiau, kaip kas mėgsta)
Be šių ingridientų man dar prireikė dviejų puslitrinių užsukamų indelių ir puodo, kuriame jie tilptų. Pirmiausiai atsargiai nuploviau kepenėles, juk jos tokios gležnos (pirkdamos būtinai žiūrėkite, kad nepridėtų kokių susitrynusių).  Tada pasūdžiau, sudėjau prieskonius ir atsargiai išmaišiau. Paruoštomis  kepenėlėmis  užpildžiau  indelius (man gavosi du nepilni, nes palikau vietos taukams išsiskirti), indelius sustačiau į puodą su šaltu vandeniu ir  viriau ant vidutinės ugnies apie valandą, kol iš kepenelių išsiskyrė taukai. Tada ištraukiau indelius, leidau jiems pravėsti ir sustačiau į šaldytuvą. 
Pažadu,  artimiausiu metu,  įkelti receptus, kurie padės šias menkių kepenėles skaniai suvalgyti.

17 komentarų:

  1. Laba diena, suprantu, kad sugadinsiu nuotaiką, bet mano šios dienos menkių kepenėlių istorija tokia, kad, manau, turiu perspėti ir kitus. Labai
    užsimaniau pasidaryti pati pagal Jūsų receptą, nes naminių nebuvau ragavusi. Po kelių savaičių nesėkmingos paieškos šiandien kepenėlių gavau. Pradėjusi plauti, apžiūrėjau, kad jos visos apkibusios kirminukais, negyvais, bet ... Bandžiau nurinkti, po pusvalandžio kovos supratau, kad beviltiška. Paskambinau Maisto ir Veterinarijos tarnybai pasiklausti ar gali būti tokios pardavinėjamos. Ten man labai nuoširdžiai moteris sakė: - Nevalgykit menkių kepenėlių, jos labai užterštos (dioksinu ir kt.), jokiu būdu neduokit vaikams, grąžinkit ir užregistruokit skundą. Negrąžinau, pagailėjau nervų, išmečiau. Liūdna, taip jų norėjau. Perspėju, jei pirksit, apžiūrėkit atidžiai.Dioksino nepamatysit, bet kitus priedus pastebėsit.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Asta, labai liūdna, nes aš labai mėgstu menkių kepenėles, bet po tavo patirties visai praėjo noras jas valgyti. Gaila, kad dėl aplinkos užterštumo turime atsisakyti tokių naudingų produktų. Beja, kur jas pirkai?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai va, man irgi liūdesys, nes ir pirktinės man skanu būdavo. Labai retai, bet pirkdavau. Bet kai pagalvojau, kad ten tai tikrai niekas tų kirmėliukų neišrinkinėja, o chemikalų tai ir visai netikrina, tai panašu, kad ant šio delikateso kryželį padėjau... Moteris iš vet. tarnybos irgi sakė: - Nebent labai retai, pas mus delikatesas, bet tik neduokit vaikams ir geriau visai ne...O pirkau aš Halės turguj Vilniuje. Bet manau, kad tiekėjų nėra labai daug.

    AtsakytiPanaikinti
  4. cia tikiuos kalba apie baltijos menkiu kepeneles. esu norvegijoi gaudau menkes ir kaskart jas ismetu tai vat pradejau ieskot receptu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip, Ramūnai, kalba eina apie baltijos menkes, nes ji užteršta. Norvegijoj, tikiuosi, vandenys švaresni. O kepenėlės tikrai vertos dėmesio, labai jas mėstu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveki visi as irgi uzsinorejau pats pasigaminti menkiu kepeneliu bet nutariau paskaityt receptus ir perskaicius situos atsiliepimus nuejau patikrint kepeneliu ir radau tu kirmelyciu nors esu norvegijoj netgi siaures norvegijoj taigi suprantu kadju negaliu valgyt teko ismest

      Panaikinti
  6. Skaičiau, kad kirminų yra leistina 12 vnt. 1 konservų indeliui pagal standartą :). Manau, jog namuose darydamas labiau tuos kirminukus išgaudysi, nei gamindami pramoniniu būdu, gaudo :). Nežinai nuo ko tunki, juk :). Tas dioksinas tai jau nelabai gerai, bet kas valgo tokius dalykus kilogramais? Viena, o antra - ar yra kokio maisto dabar, kad jame nebūtų dar pavojingesnių dalykų, tik jie mažiau ištirti ir negalima netgi įvardinti kam jie kenkia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai įdomi informacija apie leistiną kirminų kiekį :) Visiškai su jumis sutinku.

      Panaikinti
  7. Tarp kitko:), kaip tik vakar turėjau šviežių menkės kepenėlių, todėl ir užklydau pas Jus, ieškojau kaip jas paruošti:).
    Taigi, plaudama tas kepenėles, labai nuoširdžiai ieškojau tų kirminukų, vis tik nemalonu juk, net jei jie virti ar sterilizuoti:), nesinorėjo pamatyti jų mišrainėje:).
    Neradau nei vieno, gal nesupratau kaip jie atrodo? Bet šiaip tai įsivaizduoju kaip kirminas atrodo:). Gal man pasisekė:). Kepenėlės gavosi labai skanios, ačiū už receptą:).

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vakar buvau jūroj, ir prisižvejojau pats menkių, bet jokių kirminų neradau. Šiandien pasidariu pagal šį receptuką. Atrodo gerai. Kita savate ragausiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ka tik is juros,gerai kad cia uzejau,Nubegau tikrint,ir ka galvojat radau viduj kepeneliu ilgas dar gyvas kirmeles.Metu viska lauk.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Gavosi nuostabiai, aciu tau :)

    AtsakytiPanaikinti