2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Cukinijų džemas

Šis džemas pagamintas iš peraugusių cukinijų, bet jo skonis labiau primena nežinomų egzotinių vaisių džemą. Cukruje išmirkusios cukinijų riekelės su žievelėmis verdamos tol, kol tampa net permatomos, o kardamonas, vanilė ir citrina cukinijoms suteikia neatpažįstamą skonį.


Man visad būdavo įdomu, kodėl mūsuose taip mėgstama perauginti cukinijas... Suprask didesnė, tai jau geriau, daugiau yra ką valgyti. Nors logiškai galvojant, nulupus kietą didelės cukinijos žievę, išėmus jos vidurius su sėklomis lieka ne kiek ir daugiau „mėsos“ nei pas neperaugusią cukiniją, kuri valgoma su visa minkšta žievele ir dar nesusiformavusiomis sėklomis. Dažniausiai peraugusios cukinijos užsiguli mano virtuvėje, nes pabosta jas tarkuoti ir iš jų blynus kepti. Šį kart iš susikaupusių kaimo lauktuvių sumaniau išvirti saldų džemą, kuris savo skoniu ne tik pradžiugino, bet ir nustebino. Pati cukinija labai miela daržovė, nes ji tokia neutrali, kad iš jos galima išgauti kokį tik nori skonį. Lankstus cukinijų charakteris, leidžia lengvai sugerti ir draugiškai priimti daugumą prieskonių ir nesudėtingai transformuotis tiek į kvapnų džemą, tiek ir į aštrų pagardą. Labai svarbu verdant šį džemą parinkti cukinijas su dar minkštomis ir nesukietėjusiomis žievelėmis, nes džemas verdamas būtent su jomis.


  • 2 kg peraugusių cukinijų (be sėklų, bet su žievele)
  • 1 kg cukraus
  • 2 a.š. vanilinio cukraus
  • 2 a.š. malto kardamono
  • 2 citrinų sultys ir nutarkuota jų žievelė
Peraugusias geltonos spalvos cukinijas su dar minkštomis žievelėmis perpjoviau išilgai, išėmiau jų vidurius su sėklomis, bet žievelės nelupau.
Cukinijas supjausčiau pailgais pusės centimetro storio gabalėliais, užpyliau jas cukrumi ir palikau parai.
Per tą laiką cukinijos paleido savo sultis, cukrus ištirpo, o pačios cukinijų riekelės išmirko tame skystyje.
Išmirkusias cukinijas kartu su prieskoniais ir citrinos sultimis, bei smulkiai nutarkuota citrinų žievele viriau ant vidutinės ugnies kiek ilgiau nei valandą, kol skystis nugaravo, o džemas sutirštėjo. 
Džemas yra išviręs, kai cukinijų riekelės tampa net permatomos, o sirupo, kuriame jos verda, kaip reikiant sumažėja.
Išvirusį džemą supilsčiau į sterilizuotus indelius ir pastačiau žiemai. Gavosi pusantro litro cukinijų džemo.

Skanaus!

19 komentarų:

  1. o tinka ir žalios spalvos cukinijos? nes tavo geltonosios labai gražiai atrodo :)
    gal turit dar idėjų cukinijų konservavimui??

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, aišku, kad tinka tiek žaliosios, tiek geltonosios, svarbu, kad tik jų žievelė dar būtų minkšta. Peraugusias cukinijas dar kartais marinuju, tame pačiame marinate, kaip ir agurkus. Jei spėsiu ryt dar įkelsiu labai skanaus saldžiarūgščio cukinijų pagardo su čili ir imbieru receptą.

      Panaikinti
    2. būtų labai super, labai lauksiu ir tada jau pulsiu bandyt gaminti tą pagardą ;)
      prieš kelis metus bandžiau cukinijų-citrinų džemą virti, tai mums nepatiko kažkodėl..gal dėl to, jog dauguma priešiškai nusistatę prieš cukinijas (įvairiais būdais gaminamas ir visąlaik "atranda" patiekale) :D maniškis džemas irgi buvo ale tokiais gabaliukais suviręs, gal konservatyviems žmonėms vis tik priimtinesnės visokios mėlynių, braškių, aviečių ir pan uogienės, tai dėl to pepritapo pas mus.. ir neilgai išsilaikė rusy, greit pradėjo pelyt nuo viršaus, tad teko likutį išmest:/
      tad labai lauksiu kokių įdomesnių cukinijos konservavimo receptų, ypač iš pagardų, padažų ar pan serijos :)

      Panaikinti
    3. Mano konservatyvusis vyras net nesuprato, kad cukinijų džemą valgo, pagalvojo, kad kriaušių :) Man šis džemas tikras atradimas ir tikrai labai skanus, daug skonio priduota tos nesuvirusios ir beveik karamelizavusios cukinijų riekelės ir aišku prieskoniai, o citrina tik kiek rūgštumo priduoda, bet ne daugiau. Tikiuosi rytoj spėsiu tuo cukinijų pagardu pasidalinti:)

      Panaikinti
  2. Atrodo labai vasariškai, nors daržovė jau lyg ir rudeninė. Vilioja! Tik, kažin, ar neperaugusios nesutižtų, kaip manai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aušra. Man neperaugusias būtų gaila į džemą sunaudoti, su jomis ir taip daug gerų receptų yra :) Jaunas cukinijas gal tik trumpiau virti reikėtų.

      Panaikinti
    2. Oi, kad tų cukinijų dabar nors vežimu vežk, viskam pakanka :)

      Panaikinti
    3. Pavydžiu, Aušra, tavo nuostabaus sodo :)

      Panaikinti
  3. Praeitais metais, pagaminau tipo pjaustytas cukinijas, kaip agurkus gamindama, tik užpildama, bet man jos suskystėjo, suminkštėjo. Dabar tik košes begaminu, nors labai noriu traškių ir pikantiškų, kaip parduotuvėse:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip matau, Odeta, reiks man ir marinuotų cukinijų receptėliu pasidalinti :) Cukinijas visad marinuoju pagal mamos receptą ir jos būna traškios ir skanios visą žiemą.

      Panaikinti
  4. Kaip skaniai atrodo šis džemas :) Gaila, kad kaime tik žaliosios cukinijos, o tokių saulėtųjų neužaugo... O įdomu, kaip truputėlis imbiero derėtų šalia kardamonų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aurelija, jis tikrai skanus, tik virti reikia ilgokai :) Pirmą kartą cukinijų džemą viriau su kardamonu ir vanile, o antrą kartą su cinamonu ir imbieru, tai spalva gavosi tamsesnė ir skonis kiek aštrenis, bet abu variantai savotiškai skanūs.

      Panaikinti
  5. kaip manot, ar vietoj cukinijų tiktų jų pakaitalas - agurotis? :) nes niekaip nesumąstau ką su jais daryti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad verta pabandyti, tik pjaustykite agutotį nestoromis 0,5 cm riekelėmis.

      Panaikinti
    2. Ačiū už atsakymą :)

      Panaikinti
  6. Tikrai puikus džemas! Ką tik išviriau ir išpilsčiau į stiklainiukus, o netilpusį - išragavau. Man jis labai patiko :) Tik aš šį džemą dar su blenderiu sutryniau, kad būtų mažiau gabaliukų. Ačiū, Rennie, už receptuką ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aurelija, malonu, kad jums patiko, o sutrinti džemą irgi puiki idėja, tada jis turėtų būti vientisesnis.

      Panaikinti