Kokius dažniausiai gaunate
komplimentus, na ne jūs patys, o jūsų pagamintas maistas? Aš
dažnai išgirstu tokių komplimentų „Skanus pyragas, kaip
pirktinis“ arba dar „Koks skanus tortas, kaip iš Maxima'os“.
Šie komplimentai iš ties nuoširdūs ir apibūdina skanų maistą,
tik palyginimai, mano galva, ne labai vykę. Bet štai sūnus moka
mane pradžiuginti savo kompimentais „Tavo pica daug skanesnė nei
picerijoje“, o paskutinį kartą iš jo išgirdau štai tokį
komplimentą, apie naminius, kepsninėje keptus, mėsainius „Šie
mėsainiai tikrai skanesni nei McDonalds'o ar Hesburger'io“. Šis
įvertinimas mane labai pradžiugino, manau, nuo šiol mano paauglys
dažniau prašys naminių mėsainių, nei pinigų, kitiems, mano
galva, ne visai sveikiems mėsainiams pirkti. Kas augina paauglius,
mane supras, nes kartais taip sunku su jais sutarti maisto klausimais
ir ne tik...
Šių mėsainių receptą radau Steven
Raichlen knygoje „Barbekiu“ , o recepto
antraštė buvo tokia „Kaip iškepti tobulą mėsainį“. Tai
kokia gi to tobulo mėsainio paslaptis? Ogi labai paprasta, skani ir
kokybiška šviežiai malta jautienos ar avienos kumpio arba mentės
mėsa ir ... riebalai, taip, taip mėsainis turi būti sultingas.
Riebalų mėsainyje turi būti 15-20 procentų, šiame recepte
riebalų vaidmenį atlieka česnakinis žolelių sviestas, kuris
įspaudžiamas į mėsainio vidurį. O nuo savęs dar galėčiau
pridurti, kad tobulam mėsainiui tiesiog būtini naminiai padažai ir
daug, daug daržovių. Šį kart apie bandeles nešnekėsiu, nes
tenkinomės pirktinėmis, kitą kart iškepsiu naminių. Visai
pamiršau paminėti, kad tobuliems mėsainiams tiesiog būtinas dūmo
kvapas. Kaip jau įprasta, šiuos mėsainius ir daržoves kepiau Cobb kespsninėje, kurią, savo džiaugsmui, galiu
labai lengvai išplauti, nes ji visa telpa į standartinę virtuvės
kriauklę, todėl iki šiol atrodo kaip nauja.
10 mėsainių:
- 1 kg šviežiai malto jautienos kumpio
- 50 g. sviesto
- 2 česnako skiltelės
- ryšelis šviežių petražolių ir krapų
- maltų juodųjų pipirų ir druskos (pagal skonį)
Keptoms daržovėms:
- 2-3 jaunų burokėlių
- 2-3 svogūnų galvutės
- 5 nedideli pomidorai
- 2-3 nedidelės paprikos
- 6 v.š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
- 3 v.š. balzaminio acto
- 1 v.š. medaus
- maltų pipirų, druskos, džiovinto raudonėlio
- 2 česnako skiltelės
Krienų grietinės padažui:
- 1 st. grietinės
- 4 – 5 v.š. krienų
- 1 v.š. citrinos sulčių
- ryšelis šviežių krapų
- druskos, cukraus ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Aštriam pomidorų padažui:
- 2-3 pomidorai
- 1 mėlynasis svogūnas
- 1 paprika
- 1 čili pipiras
- 2 skiltelės česnako
- 2 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 2 v.š. balzaminio acto
- ryšelio šviežių petražolių ir bazilikų
- cukraus, druskos (pagal skonį)
Pirmiausiai pagaminau česnakinį
žolelių sviestą. Kapotas žoleles ir česnakus išsukau su minkštu
sviestu. Pagamintą sviestą susukau į maistinę plėvelę ir įdėjau
į šaldytuvą, kad sukietėtų.
Maltą mėsą gausiai gardinau maltais
pipirais ir truputėliu druskos bei formavau nedidelius, plokščius
mėsainius į kurių vidų spaudžiau po gabaliuką žolelių
sviesto. Pagamintus mėsainius iki kepimo laikiau šaldytuve.
Užmarinavau visas daržoves išskyrus
pomidorus. Iš alyvuogių aliejaus, balzaminio acto ir prieskonių
išplakiau padažą. Šiuo padažu atskirai užpyliau visas daržoves,
pjaustytus apskritimais burokėlius, svogūnus ir paprikas. Svogūnus
pervėriau mediniais dantų krapštukais, kad būtų patogiau kepti
ir vartyti. Daržoves palikau marinuotis valandai.
Pagaminau padažus. Iš grietinės,
krienų ir prieskonių išsukau krienų padažą, kurį gardinau
kapotais krapais.
Aštriam pomidorų padažui, pjaustytas
daržoves sudėjau į elektrinę trintuvę ir sutryniau iki padažo
konsistencijos. Padažą gardinau aliejumi, actu ir prieskoniais.
Kepsninę paruošėme kepimui ant
tiesioginės ugnies.
Mėsainius kepiau po 5-7 min. iš
abiejų pusių.
Pomidorus pirmiausiai kelias minutes
apkepiau nupjauta puse į apačią, po to apverčiau. Apkepusią pusę
apšlaksčiau alyvuogių aliejumi, kapotais česnakais, maltais
pipirais ir druska ir dar kelias minutes pakepiau ant nepjautos
pusės.
Marinuotus burokėlius kepiau po 3-4
min. iš kiekvienos pusės.
Apskritimais pjaustytus svogūnus ir
papriką kepiau po 2-3 min. iš kiekvienos pusės.
Bandeles perpjauta puse kelias minutes
apskrudinau kepsninėje.
Kiekvienas pagal savo skonį
sluoksniavome mėsainus į bandeles. Rekomenduoju derinti keptus
burokėlius su keptais svogūnais ir krienų padažu. O keptus
pomidorus su keptomis paprikomis, svogūnais bei aštriu pomidorų
padažu.
P.S. Mėsainiai tikrai gavosi sultingi,
nes ištirpęs sviestas sudrėkino mėsą. O man asmeniškai
labiausiai patiko marinuotos ir kepsninėje keptos įvairios
daržovės, jas galėčiau valgyti ir vienas visai be mėsos ir
bandelių.
Skanių mėsainių!
Nu, Rennie, tavo mesainiai atrodo tiesiog tobulai; nenuostabu, kad susilaukei komplimentu; o tai Cobb neturi groteliu?? tik ta karsta plokste? mano nuomone, ant groteliu mesa iskepa dar puikiau, nes gauna liepsnu ir staigaus gero karscio; tada isore momentaliai apskrunda, o vidus lieka rausvas ir sultingas; bet kokiu atveju - mesainiai yra mano meile, esminis gyvenimo dziaugsmas ir patiekalas numeris vienas; tavieji atrodo be priekaistu;
AtsakytiPanaikintiMiela Aušra, turi Cobb'as ir groteles, ir Pan keptuvę, ir Wok. visa taigalima atskirai įsigyti arba iškart perkant pilną rinkinuką :) mes būtent tokį ir turim, tai džiaugsmas geriausias pagalbininkas maisto ruošyboj šiuo metu :)
PanaikintiRennie, patiekalai neapsakomo grožio! taip ir noris viską išragauti ir pačiai savo sugebėjimus išbandyti :]
Donalda @--'---
Dėkui už pataisymą :)
PanaikintiTai tikrai taip, ši kepsninė turi tik šią plokštę, tai ir yra jos minusas. Kai kepu didelėje kepsninėje ant grotelų, mėsainiai labiau apskrunda ir riebalai labiau nuvarva. Bet šis daiktas labai patogus keliautojams, visos kepsninės turi savo pliusų ir minusų :) O mėsainius ir mes dabar dažnai kepame, nes juos dievina vaikai. Jūs, gyvenantys valstijose, turbūt, tikri mėsainių kepimo meistrai :)
AtsakytiPanaikintiRennie, uztai nieko ner geriau uz "good old Weber", ir kelioneje, ir namie; as dabartini nusipirkau, kai Jonas gime (12 metu greitai bus), ir tarnauja kaip bite, kuriamas 2-3 kartus per savaite, nuo balandzio iki lapkricio vidurio; $35.00; o del mesainiu - jo, mes cia meistrai!
Panaikintihttp://www.amazon.com/Weber-10020-Smokey-Silver-Charcoal/dp/B00004RALL/ref=sr_1_8?ie=UTF8&qid=1344104834&sr=8-8&keywords=weber+camping+grill
Aušra, tavo Weber'iukas labai gerai atrodo, o jei dar tarnauja dvylika metų, tai visai pasaka, na ir kaina, aišku, superinė :)
PanaikintiNiam niam kaip fantastiškai atrodo. Labai šauni idėja su keptais burokėliai - įsivaizduoju kaip skanu....
AtsakytiPanaikintiIndre, man tie, su burokėliais ir krienų padažu, irgi labiau patiko, tikras skanumėlis :)
PanaikintiVakar buvo išbandyta, gavosi suppper skaniai. Mano vyras nemėgsta MC mėsainių, esame ragavę ir namie keptų, tačiau jis nebuvo sužavėtas žinia kad kepsime mėsainius patys, bet paragavęs sakė super! Labai viskas skanu, daug priduoda padažas (dariau tik aštrųjį) bei keptos daržovės. Mėsa atrodė kad per daug paprastai ruošiama, tačiau buvo sultinga. Sėkmingas bandymas kelia norą tolimesniems eksperimentas, galvoju paandyti dar kitokį mėsos paruošimą pvz. iš Ramzio knygos "Pasaulio virtuvės" yra mėsainis su mėlynuoju sūriu. Gal kas bandėt?
AtsakytiPanaikintiAsta, tikrai džiaugiuosi, kad jūsų vyras pakeitė nuomonę apie mėsainius :) Manau, kad daugumą nesveikų greitojo maisto patiekalų galima skaniai ir iš kokybiškų produktų pasigaminti namuose, kurių skonis nė iš tolo neprimins minėtų MC "šedevrų" :) O mėsainiai su mėlynuoju sūriu skamba labai skaniai, reiks išbandyti.
Panaikinti