2012 m. rugpjūčio 27 d., pirmadienis

Gumbo - tiršta šamo sriuba

Gavusi Merkio šamą ilgokai internete ieškojau žuvienės recepto, kurią galėčiau virti ant laužo, o skaninti šviežiomis vasaros pabaigos daržovėmis. Žvilgsnis užkliuvo už dar negirdėtos ir neragautos sriubos-troškinio gumbo.


Gumbo – tiršta sriuba, kuri verdama Jungtinių Valstijų pietuose, Luizianoje. Verdant gumbo būtinai naudojami svogūnai, salierų stiebai ir paprikos, tai ypatingi kreolų virtuvės ingridientai. Gumbo gali būti verdama ne tik iš žuvies, bet ir mėsos ar krevečių. Ji pateikiama su virtais ryžiais ir skaninama aštriais kajeno pipirais.
Beje, buvau labai nustebusi, kai sužinojau, kad JAV yra tokia Nacionalinė Šamo Diena , kuri minima birželio 25 dieną, o šamas anglų kalba vadinamas catfish, labai įdomu, ir kodėl jis taip pavadintas, gal dėl katės ir šamo ūsų panašumo :)


Receptas adaptuotas pagal allrecipes.com
10 asmenų:
  • 1 Merkio šamo  (apie 1 kg)
  • 1 sriubos lėkštė pjaustytų svogūnų
  • 1 sriubos lėkštė pjaustytų salierų stiebų
  • 1 sriubos lėkštė pjaustytų paprikų
  • 1 sriubos lėkštė pjaustytų šviežių pomidorų
  • kelios česnako skiltelės
  • 1 aitrioji paprika
  • 1 nepjaustytas svogūnas (sultiniui)
  • lauro lapų, pipirų žirnelių (sultiniui)
  • kajeno pipirų, druskos (pagal skonį)
  • virtų birių ryžių (pateikimui)
  • aliejaus (kepimui)
  • kapotų šviežių petražolių ir čiobrelių 
  • 1 st. virtų ryžių (pateikimui)


Išdarinėjau šamą, atskirdama file gabalėlius nuo kaulo ir nulupdama žuvies odą. Nors šis procesas skamba, kaip tikras žygdarbis, bet turint tinkamą aštrų peilį, viskas einasi ganėtinai sklandžiai, net ir neturint patirties. Šamo file supjausčiau nedideliais gabalėliais, o žuvies nugarkaulį su uodega ir galva atidėjau žuvies sultiniui.
Pirmiausiai išviriau sultinį. Ant laužo įkaitintame ketaus puode užviriau apie 2 litrus vandens, į kurį sudėjau žuvies nugarkaulį su uodega ir galva, nepjaustytą svogūno galvutę, lauro lapus, pipirų žirnelius ir druską. Sultinį ant laužo viriau apie 30-40 min. Išvirusį sultinį perpyliau per sietelį į kitą puodą.


Ketaus puode ant aliejaus pakepiau pjaustytus svogūnus, kai jie apkepė sudėjau pjaustytas paprikas ir pjaustytus salierų kotelius. Tada dar subėriau kapotus česnakus ir aitriąją papriką, o galiausiai sudėjau pjaustytus (prieš tai nuluptus) šviežius pomidorus. Karts nuo karto pamaišydama daržoves troškinau kelias minutes ir supyliau kiek daugiau nei 1,5 litro prieš tai išvirto žuvies sultinio. Jei norite tirštesnės sriubos, sultinio galite pilti mažiau, o jo likutį užšaldyti kitam kartui.
Sriubą viriau apie 30 minučių, po to įdėjau pjaustytą šamo file ir dar viriau apie 15 minučių. Sriubą gardinau druską ir kajeno pipirais, kapotomis petražolėmis ir čiobreliais. 
Išvirusią sriubą pateikiau su biriais ryžiais. Gavosi soti, aštri ir kvepianti rudeniu skani žuvienė.


Skanios žuvienės!

8 komentarai:

  1. Seilė nutįso iki kelių;) Žiauriai skaniai aprašyta, neraliai skaniai atrodo, labai norėčiiau paragauti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū. Odeta, skani sriubytė buvo:) Kai įkalbėjau jos paragauti žuvies nevalgantiems savo svečiams, jų vertinimu ši sriuba visai nepanaši į tipinę žuvienę.

      Panaikinti
  2. Nepaprastai gražu ir, net neabejoju, kad labai skanu! Keistai gražiai atrodo išmėsinėtas šamas :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, man irgi gražiai pasirodė tas šamo nugarkaulis su galva ir uodega, iš kurių išviriau sultinį :)

      Panaikinti
  3. Tau labai gražiai pavyko jį išdarinėti :) Artėjančiam savaitgaliui ir pas mus atkeliaus Merkio šamai, artėja tikra puota :) nuostabi ši žuvis. Jei sekmadienį pasitaikytų toks puikus oras, kaip šiomis dienomis, ir aš turiu planų gaminti žuvies troškinį :) Tavo sriuba daugiau nei puiki...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, malonu girdėti komplimentą :) aš, kol kas, žuvų darinėtoja su visai nedidele patirtimi, čia man naujas peilis pasitarnavo. Pasidalink, ką sekmadienį skanaus gaminai iš šamo.

      Panaikinti
    2. Kepiau "cielą" kepimo rankovėje su daug morkyčių. Prieš tai nugaroje iš abiejų pusių padariau įpjovas, pabarsčiau prieskoniais ir palikau marinuotis.
      Iškepęs savose sultyse buvo nepakartojamai skanus ir panašus į ungurį... :)

      Panaikinti
    3. Nugis kaip skaniai turėtų būti, kitą kartą bandysiu ir aš "cielą" kepti :)

      Panaikinti