2011 m. vasario 16 d., trečiadienis

Trispalvė želė

Pasiilgau tikro skonio želė, kaip vaikystėje,  pagamintos iš naminio vyšnių kompoto ar saldaus pieno su aguonomis ant viršaus..., ne iš miltelių ir be jokių sintetinių kvapų, o tokios, kurios skonis atpirktų viską. Šiai dienai želė bus trispalvė...
  • 400 ml. šviežiai spaustų apelsinų sulčių (geltonai spalvai)
  • 400 ml. pieno (žaliai spalvai???)
  • 200 ml. spanguolių trintų su cukrumi (raudonai spalvai)
  • 200 ml. virinto vandens
  • 4 a.š. cukraus
  • 1 a.š. vanilino
  • 60 g. želatinos
  • žalios spalvos valgomieji dažai
Pirmiausiai indeliuose pradėjau sluoksniuoti nuo geltonos spalvos (sustingusią želė planavau išversti, taigi viskas bus atvirkščiai). Išspaudžiau apelsinų sultis, jas perkošiau per sietelį, kad nebūtų tirščių, užmerkiau 20 g. želatinos, o kai ji išbrinko (po 10 min) atsargiai pašildžiau ant silpnos ugnies, kol želatina ištirpo. Ataušusias sultis suskirsčiau po 100 ml. ir supilsčiau į 4 atskiras stiklinaites. Pirmasis sluoksnis užstingo per  1-1,5 val. Tada ruošiau antrą sluoksnį iš pieno, kuriame ištirpinau cukrų ir vaniliną, 20 g. želatinos ir valgomuosius dažus. Žalią pieno sluoksnį ataušinau ir supilsčiau po 100 ml. ant geltono sluoksnio. Užstingus antram sluoksniui, trintas spanguoles praskiedžiau vandeniu ir perkošiau per sietelį, sudėjau likusią želatiną bei pakartojau procesą dar kartelį. Pasigaminusią želė išverčiau ant lėkštės ir pagardinau plakta grietinėle. Gal spalvos gavosi ir blankokos, bet skonis atpirko viską, apelsinų ir spanguolių rūgštumą papildė švelnus vanilinis pieno skonis. 
P.S. Beje,  galiu pasidžiaugti, kad turiu kaimynę, pas kurią ne tik druskos, bet ir maistinių dažų galiu pasiskolinti. Ačiū.

Spalvingos nuotaikos!

15 komentarų:

  1. Kokia smagi ir tautiška idėja :) Manau, žaliai spalvai dar tiktų kivis, nereikėtų maistinių dažų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mano mb viska atiduotu, kad jam kas zeles pasiulytu :)) as jos nemegstu ir tada net daryti neiseina :(
    tavo atrodo taip jau velniskai tinkanciai siai dienai ♥

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puiki idėja, ypač Vasario 16-ąjai. Lygiai prieš metus gaminau panašų žele vaikams. Žaliai spalvai naudojau kivius, išpjovusi jų viduriukus su sėklomis, sutrintų špinatų sultis ir citrinos sultis. Žalias sluoksnis buvo beveik skaidrus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Viktorija, su kiviais želėje atsargiai - jie kaip ir švieži ananasai neleidžia želė sustingti. Ir tada gaunasi pliurzė ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Viktorija, aš apie kivius irgi buvau pagalvojusi, bet žinojau jų kaprizingumą stingstant.
    Ačiū, Aguonėle, o vyrą kada palepink šiuo skanėstu.
    Segebute, bet ir išradinga tu! Aš šį kartą labiau orentavausi į skonį, nes man labai norėjosi tarp spanguolių ir apelsinų kažko švelnaus ir neutralaus. Bet kitais metais, pažadu, su ta žalia spalva labiau pasistengi.
    Egle, šias vaisių savybes žinojau, todėl ir naudojau valgomuosius dažus, nors rezultatas ir pilnai nepatenkino mano lūkesčių.

    AtsakytiPanaikinti
  6. matau, matau, kad tamsta žinojot :) aš šiaip bandyčiau švelnią žalsvą spalvą išgaut iš trintų mėtų arba mėtų sirupo. Dar iš bazilikų - neįtikėtinai gerai dera saldžiuose pieniškuose desertuose.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū, Egle, už patarimus. Dėl baziliko, tai tikrai pati nebūčiau sugalvojusi. Palauksiu vasaros ir tada išbandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. taaaip...as kaip tik po vakarykstes nesekmes su kiviais zeleje - sutryniau puse kilogramo - taip zalia grazu atrode - ir net per nakti pastovejusi mano "pliurze" sivakar keliaus i siuklsyne :(
    taip kad - nerizikuokite.
    Tas pats girdejau su ananasais ir vynuogem

    AtsakytiPanaikinti
  9. Taip, taip su kiviais eksperimentuoti reikia atsargiai.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš, tiesą pasakius, nesu želė mėgėja ir pati jo negaminu, todėl taip neatsargiai pasiūliau :) Nežinojau, kad su kiviais želė nestingsta, tiesiog jų spalva man pasirodė tinkama :) Užtat, dabar pasidariau protingesnė :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aš pamenu, išėmiau kivių sėklas, žalią masę blendriu sumaišiau, užvirinau ir tada perkošiau. Kiviai turi savyje enzimo, kuris puikus marinuojant ir minkštinant mėsą, bet jis naikina želatino pajėgumą. Užvirintų kivių enzimas neutralizuojasi. Nors virtų kivių skonis išlieka, o žalumos vistiek nepakanka, todėl reikėtų kažko žalio dar dakurti: mėtų, baziliko, špinatų... Kartais parduodamas natūralus maistinis žalias dažiklis, gaminamas iš žalių dumblių. Be to, kiviai - nelietuviškas vaisius. Agrastas ar mėta būtų lietuviškiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Viktorija,man kivių spalva labai būtų tikusi, bet negi gali čia, žmogau, viską žinoti. Aš šiandien tiek sužinojau būdų žaliai spalvai išgauti - iš mėtų, bazilikų, špinatų, žalių dumblių miltelių, agrastų, kad kitą kart, tikiuosi, mano želė bus natūraliai vaiskios žalios spalvos.
    Segebute, tu tikra enciklopedija. Tiek improvizacijų žaliai spalvai išgauti! Man irgi norėtusi naudoti tik lietuviškus produktus, bet blankią lietuvišką žiemą reikia kažkaip suktis. Nors, iš esmės, man želė grynai vasarinis desertas.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Tikrai puiki idėja. Ir man norisi tos naminės želė, labiausiai tai grietinėlės ar jogurto skonio. Mmm gėris

    AtsakytiPanaikinti
  14. Šiais metais Lietuvos trispalvę paminėjome salotomis: http://segebute.blogspot.com/2011/02/ziuljeno-salotos.html
    Irgi visi nelietuviški ingredientai: mangas, brokolių stiebai ir paprikos. Svarbiausia - patriotinė nuotaika ir lietuviškas išradingumas :)

    AtsakytiPanaikinti