Aš ir vėl negalėjau turguje praeiti pro šviežią žuvį. Šį kartą išsirinkau nemažą menkę. Pas bobutę, lauke pardavinėjančią spanguoles, dar atsitiktinai nusipirkau krieno šaknį ir nemažą ryšulėlį pastarnokų. Krienai, man, kaip tokia imbiero šaknies lietuviška versija, jos abi tonizuoja, gydo nuo peršalimo ir stiprina imunitetą. Pastarnokai, nepelnytai primiršti šakniavaisiai, jie skoniu primena morkas, bei turi tokį malonų kmynų-pankolių atskonį. Parėjusi namo iš visos šios šviežienos sumąsčiau pietus – menkę troškintą grietinėlės bei krienų padaže su keptais orkaitėje pastarnokais.
- 1 menkė arba 2 gabalėliai jos file (mano buvo apie 1 kg)
- 200 ml. riebios grietinėlės
- 0,5 stiklinės vandens
- 4 a.š. tarkuotų krienų (galima naudoti ir jau pagamintus)
- 2 svogūnai
- 1 v.š. sviesto
- 4 pastarnokai
- 2 šaukštai saulėgražų aliejaus
- džiovintų krapų, maltų juodųjų pipirų
- druskos, cukraus
Šį kartą pradėjau nuo garnyro, nes jis keps ilgiau. Nuskutusi pastarnokus juos išilgai perpjoviau į 4 dalis ir apibarsčiusi džiovintais krapais, pipirais ir druska gerai išvoliojau aliejuje. Daržoves viena eile sudėjau į kepimo indą ir pusvalandžiui pašoviau į orkaitę (pirmomis 15 min. į 250 laipsnių, o likusį laiką kepiau 200 laipsnių orkaitėje). Kol kepė pastarnokai išdorojau menkę ir iš jos išpjausčiau du file gabaliukus, kuriuos dar padalinau, keturiems valgytojams. Menkė, pakankamai trapi žuvis , ir troškinant dažnai subyra, todėl palikau su oda. Žuvį apibėriau druska, pipirais ir džiovintais krapais. Keptuvėje, svieste, pakepinau svogūnus, supjaustytus žiedeliais, kai jie pageltonavo supyliau grietinėlę ir vandenį, užvirus sudėjau tarkuotus krienus bei druską ir cukrų pagal skonį. Į keptuvę atsargiai sukėliau žuvies gabalėlius ant keptų svogūnų ir troškinau padaže geras 10 min. ant mažos ugnies. Iškepę pastarnokai turėjo švelnų morkų saldumą su pankolių atskoniu, o menkė buvo maloniai aštri su svogūnų saldumu.
Skanios žuvies dienos.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą