2011 m. rugsėjo 2 d., penktadienis

Truputis Londono

Sugrįžau iš margojo Londono, ten keliavau kartu su sūnumi ir beveik visas laikas buvo skirtas mano paaugliui, muziejams, zoologijos sodui, turistinėms miesto įžymybėms... Iš anksto planavau apsilankyti keliose kavinėse ir maisto turguose, tik viskam, deja, pritrūko laiko... Londone, įkvėpiau pasaulio, kiekvieną kart man šis miestas nusidažo vis naujomis spalvomis.


Šį kart naujai atradau Islington rajoną su jo neformaliaisiais Gastropub'ais ir Old Spitalfields Market, kuriame sekmadienį mirga originalūs papuošalai ir rūbai, tradicinis ir ne labai greitas maistas, namuose gaminti čatniai, kuriais čia pat vietoje prekiauja ir vaišina toks geranoriškas vaikinas. Labiausiai ten patiko greito maisto užkandinė Suqare Pie, kurioje pateikiami tradiciniai sotūs angliški pyragai gražiose kartoninėse dėžutėse, galima rinktis iš daugiau nei dešimties rūšių, toks jaukus maistas skubančiam turistui. Tame pačiame Islingtone rekomenduočiau aplankyti Museum of London, jis gal ir nėra toks žymus, kaip didieji Londono muziejai, bet labai jaukus, eksponatai, kad ir ne patys vertingiausi, bet puikiai ir įdomiai pateikti, mano dvylikametis sūnus buvo sužavėtas, tai pat kaip ir aš. Na kodėl Vilnius neturi savo muziejaus?
Labai norėjau apsilankyti taip vadinamuose Gastropubs'uose, kuriuose pateikiamas tik vietinis ir sezoninis maistas, yra sudaromi skirtingi meniu kiekvienam metų laikui ir didesnis dėmesys skiriamas maistui, o ne gėrimams, kaip tradiciniuose Pub'uose. Nors patys gėrimai irgi yra subtiliai parinkti, angiškas alus elis (ale) tik iš vietinių bravorų, obuolių sidras iš šeimyninių ūkių, ekologiškas vynas. Dar būdama Lietuvoje pasirinkau Islington rajone esantį gastropub'ą The Duke of Cambridge, kuris yra susišlavęs nemažai apdovanojimų, jame ragavau įdomaus derinio salotas žuvis+obuoliai, baltųjų ir raudonųjų serbentų pyragą, gėriau pilstomą anglišką sidrą, o sūnus - organinę colą (nežinojau, kad ir tokios esama), sūnus sakė, kad riešutų skonio. Lengvai pavakarieniavome už 25 svarus, kadangi labai daug tikėjausi, tai buvau lengvai nusivylusi, buvo skanu, bet tikrai nieko įpatingo, gal labiausiai patiko sidras, toks tikras, sausas, tokio Lietuvoje niekur nerasi.


Atskirai reikėtų šnekėti apie Notting Hill'e esantį Portobello Market, čia šeštadieniais tiek turistų, kad net obuolys ant žemės nukristi negalėtų. Plauki kartu su visais turistais upe ir nieko dorai negali apžiūrėti. Bet nuotaika ir kvapai nuostabūs, šalia kepami creps'ai, nosį kutena egzotiški prieskoniai, ausis glosto gatvės muzikantų garsai, akys raibsta nuo sezoninių uogų ir daržovių. Ten valgėm skaniausią šaldytą jogurtą su sezoninėmis uogomis. Kai nuklydome nuo Portabello Road, lengviau atsikvėpiau ir užtikau knygyną Books for Cooks, kuris gal labiau skirtas turistams, bet jaukus ir mielas su pilnomis lentynomis kulinarinių knygų, tikras rojus.


Didžiausia atgaiva pavargusioms kojoms ir nuo įspūdžių mirguliuojančioms akims buvo Londono parkai su mielais suoliukais ir dryžuotomis kėdėmis, paukščiais ir natūraliais augalų kvapais, pati idealiausia vieta sutaršyti tradicinį anglišką sumuštinį. The Regent's Park, kuriuo ėjome į šalia esantį London Zoo (labai rekomenduoju, tikrai vertas dėmesio), mane sužavėjo savo kavinuke The Garden Cafe, kurioje tą dieną išsinešimui už 5 svarus galėjau gauti labai aromatingos morkų-pomidorų-vištienos-kalendrų trintos sriubos vienkartiniame indelyje, kuri buvo labai labai gera, o saldumynų lentynoje puikavosi burokėlių pyragas su razinomis bei aguonomis ir levandų keksas su levandų grūdeliais viduje, nuostabiai atrodė, iki šiol gailiuosi, kad neparagavau.


Dar vienas aplankytas restoranas, kuris labiau skirtas vaikams Rainforest Cafe. Mano dičkį jis sužavėjo savo nuotaika, džiunglių atmosfera ir nuotaikingu aptarnavimu. Maistas ten kaip maistas, bet yra atskiras meniu vaikams, jį užsakius patiekalą+gėrimą+desertą+dovanėlę galima gauti už 15 svarų, sūnus valgė šonkauliukus, kurie čia priskiriami prie vaikiško maisto, namie jis jų tikrai nevalgo, bet čia taršė net ausys lapsėjo, sakė, kad patiko, tik porcija per maža buvo, na, turbūt, tikrai nepritaikyta ėdriems paaugliams. Mano patiekalas ir vynas kainavo tiek pat. Šią kavinę rekomenduočiau keliaujantiems su vaikais, jie tikrai liks sužavėti.
Nors grįžau nutrintomis kojomis, užkimusia gerkle ir svaigstančia nuo įspūdžių galva, bet jau dabar gailiuosi kad nespėjau aplankyti Borough Market, James's Italian restorano Canary Wharf, Covent Garden Market... Na, teks atidėti kitam kartui.

8 komentarai:

  1. Smagūs i skanūs įspūdžiai. labiausiai tai norėčiau į Books for Cooks įsisukti... :)
    Ar parsivežei kokią knygą?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, aš kaip tikras Skrudžas pameditavau knygyne valandėlę ir išsirinkau tik mažutę knygelę "Favorite Country Preserves" apie traditional home made jam, chutney ant picle recipes. Tas knygynas daugiau turistams, ten viskas brangiau, aš pasidariau apžvalgą, kokios knygos mane domintų ir užsisakinėsiu internetu, taip pigiau, o ir skridau su Rynair, tai mano vargani dešimt kilogramų bagažo ir taip buvo viršyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi kaip idomu, mėgstu tokius gastro reportažus :D o nuotraukos super :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Maisto Diletante, dėkui, oras Londone kaip reta buvo saulėtas, tai ir nuotraukos tokios.
    Sandra, ačiū, taviškį jau skaitinėju :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nuostabios nuotraukos ir puikus įrašas. Gražus ir skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai skaniai suskaiciau,nors irasas senas,atradau ji tik dabar :) Gyvenu pati Londone,tikrai labai gaila,kad nespejot i Borough Market. Man jis pats paciausias. Dazniausiai vaziuoju ketvirtadieniais is ryto. Dirba ten vienas prancuzas is Marselio(pardavineja desras ir suri is Prancuzijos),pasirodo gyvenes Lietuvoj kazkiek laiko,uzkalbino lietuviskai,taip malonu pasidare. Na o pas Jamie rekomenduoju duonos rinkini (bread selection),atnesa su alyvuogiu aliejum ir balzamico actu. Labai skanu..lauzi ir mirkai i aliejaus ir balzamico misini. O dar ir naujiena atradau,Londono muzieju,reikes butinai apsilankyti su savo sunumi. Aciu uz puiku straipsni.

    AtsakytiPanaikinti