2011 m. spalio 30 d., sekmadienis

Aromatingoji moliūgienė su moliūgų pyrago prieskoniais

Moliūgai – vieni iš paskutiniųjų palieka daržą, prieš pat šalnas, spalio pabaigoje ir aš savuosius gražuolius nuraškiau. Pernai mamos moliūgai kuo puikiausiai išsilaikė iki pat Velykų ir skaniai nuskaidrino baltą mūsų žiemą. Taigi, moliūgų sezonas tik prasideda!
Vieni moliūgų sriubas mėgsta, kiti - nelabai, mano šeima pasidalijusi pusiau 50:50, bet aš jas tiesiog dievinu. Moliūgų sriubas verdu seniai ir įvairias, bet šią viriau pirmą kart, ji tokia tvirta, soti ir labai aromatinga. Aromatingumo jai suteikia moliūgų pyrago prieskoniai iš už Atlanto (pumpkin pie spice), be kurių ten, turbūt, neiškepamas nei vienas moliūgų pyragas. Šį kart šiais prieskoniais skaninau ir moliūgų sriubą.


Sriubai:
  • 200 g. vištienos krūtinėlės
  • 600 g. moliūgo (nulupto ir be sėklų)
  • 1 svogūnas
  • 1 čili pipiras
  • imbiero šaknies (apie 1-2 cm)
  • 0,5 l. vištienos sultinio
  • 1 a.š. moliūgų pyrago prieskonių
  • druskos (pagal skonį)
  • aliejaus (kepimui)

Moliūgų pyrago prieskoniams:
  • cinamono žievės (susmulkintos turėtų gautis apie 1 š.)
  • gvazdikėlių (susmulkintų turėtų gautis apie 1/2 š.)
  • kvapniųjų pipirų (susmulkintų turėtų gautis apie 1/2 š.)
  • muskato riešuto (sutarkuoto turėtų gautis apie 1/2 š.)
  • kardamono ankščių (susmulkintų turėtų gautis apie 1 š.)


Pirmiausiai pasigaminau moliūgų pyrago prieskonių mišinį. Visus prieskonius (išskyrus muskato riešutą) atskirai sugrūdau grūstuvėje iki smulkumo, ir galiausiai visus sumaišiau bei dar kartu pagrūdau. Muskato riešutą įtarkavau smulkia tarka. Norėčiau perspėti, kad kardamono ankštys iki galo nesusitrina (jas reikėtų išrinkti), bet jų sėklytės kuo kvapniausiai praskaidrina mišinį. Dar vienas būtinas moliūgų prieskonių mišinio ingridientas yra imbieras, bet jį aš mėgstu naudoti šviežią, tai sąmoningai džiovinto į mišinį nedėjau, jeigu rinksitės džiovintą jo malto prireiks 2 šaukštų. Trinant prieskonius virtuvėje pasklido toookie kvapai, kad vyras užuodęs pradėjo klausinėti, kokia aš čia aromaterapija užsiimu. Pirktinis prieskonių mišinys nei iš tolo negali prilygti šviežiai sugrūstam. Šiuo mišiniu galima skaninti moliūgų pyragus, blynus, sausainius ir net sriubas.
Sriubai nulupau ir smulkiai sukapojau svogūną, imbiero šaknį bei čili pipirą (be sėklų), juos visus pakepinau aliejuje, tada subėriau moliūgų prieskonių mišinį, kai jis pakvipo sudėjau pjaustytą vištienos krūtinėlę ir lengvai apkepiau kol apskrudo, galiausiai subėriau gabalėliais pjaustytus moliūgus ir dar truputėlį viską apkepiau, užpyliau sultiniu ir viriau, kol moliūgas pradėjo tižti. Sriubą sutryniau elektrine trintuve, dar kartelį užviriau ir skaninau druska. Moliūgienę valgėme pasibarstę tarkuotu sūriu „Džiugas“ ir šviežiais čiobreliais. Ji aromatinga, kvapni ir labai šildanti.

Kvapnios sriubos!

6 komentarai:

  1. Gražiai labai sriuba atrodo :) Su vištiena aš irgi darau, bet netrinu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. o aš vieną kartą bandžiau į trintą sriubą įmesti vištienos krūtinėlę, ir pasirodė, kad ji dėl per ilgo virimo pasidarė sausa ir davė kažkokią nemalonią tekstūrą sriubai- ar čia reiškia, kad kaip tik per mažai viriau?nes įmečiau gabalėlį net ne virimo pradžioje.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rennie, mano žmona, kažką panašaus daro, tik prašau, jos, kad netrintų, man labiau patinka, jausti moliūgą, bet skonis tikrai geras pas tave turėtų būti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Karolina, kaip supratau, tu visą šią savaitę iš moliūgų gamini :) Labai gera mintis ir laikas!
    Iveta, aš vištienos krūtinėlę prieš tai gerai apkepiau, po to patroškinau ir galiausiai viriau, tai ji buvo visiškai minkšta ir labai gerai susitrynė, o sriubos tekstūrai suteikė rupumo ir tvirtumo, bet man būtent tai ir patiko. Kartais išvirta vištienos krūtinėle išsausėja ir būna, kaip guminė, bet ją troškinant šios bėdos galima išvengti.
    Mindaugai, kas čia su tais vyrais ir trintomi sriubomis? Maniškis irgi dažniausiai prašo, kad netrinčiau, bet ši jam tikrai patiko, nes ji ne tokia kreminė, kaip visos trintos daržovienės, o kiek rupesnės ir tvirtesnės tekstūros.

    AtsakytiPanaikinti
  5. skrandis taip reikalauja kažko šilto ir skysto..;)o ši sriubytė labai sužavėjo..;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oditėle, pats tas laikas išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti