2011 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

Gimtadienio tortas su aguonomis, cinamonu ir apelsinais

Vakar, lapkričio 22 dieną buvo lygiai metai, kaip pradėjau rašyti šį tinklaraštį, keista, bet 22 dieną yra ir mano pačios gimtadienis, tik kitą mėnesį, turbūt, man šis skaičius simbolizuoja gimimą:) O tinklaraštis gimė kartu su pirmuoju šiuo mano įrašu . Pirmus tris mėnesius aš tik rašiau ir niekam jo nerodžiau (tik vyrui ir kelioms draugėms), vis nedrąsu buvo... 
Dabar jau esu parašiusi 95 įrašus, turiu sekėjų ir draugų FB, kurių ratas vis auga, visiems jiems esu be galo dėkinga, kad čia užsuka, skaito, dalinasi mintimis. Pradėdama rašyti net nesitikėjau, kad susirasiu tiek įdomių bendraminčių, su vienais turėjau galimybę susipažinti gyvai, su kitais tik per monitoriaus ekraną, nors bet kokiu atveju, iš kiekvieno turiu ko pasimokyti, ir kartu pasidžiaugti skaniais atradimais. Per tuos metus gavau ir išmokau daug daugiau nei galėjau tikėtis, esu laiminga jog ryžausi tai pradėti!


Kaip ir priklauso gimtadienio proga, bus tortas, turbūt, pirmasis torto receptas šiame tinklaraštyje. Tortas pats papraščiausias, jį gaminu jau labai seniai, kremo recepto niekad nekeičiu, tik varijuoju priedais, o va su pagrindu tai iki šiol eksperimentuoju. Anksčiau kepiau biskvitinį, dabar dažniau gaminu su trintais sausainiais. Šį kart prisieksperimentavau, norėjau storesnio pagrindo ir sutryniau daugiau sausainių, bet kažkaip sviesto pagailėjau, tai pagrindas gavosi per trapus, bet kitą kart sviesto dėsiu daugiau ir bus beveik idealus greitai pagaminamas torčiukas.


22 cm skersmens formai

Pagrindui:
  • 2 pakeliai sausainių „Gaidelis“ (po 180 g)
  • 80 g minkšto sviesto (kitą kart dėsiu visus 100 g)
  • 0,5 šaukštelio cinamono

Kremui:
  • 400 ml riebios grietinėlės
  • 400 ml natūralaus jogurto
  • 2 apelsinų išspaustos sultys (apie 200 ml) ir nutarkuota jų žievelė
  • 3 v.š. cukraus
  • 1 a.š. aguonų
  • cinamono, vanilinio cukraus
  • 1 pakelio želatinos (naudojau Dr. Oetker)


Sausainius susmulkinau elektriniu smulkintuvu, sudėjau minkštą sviestą su cinamonu ir gerai išsukau. Torto formos dugną išklojau trupinių mase ir gerai supresavau. Formą kišau į šaldymo kamerą. Kol pagrindas stingo pasigaminau kremą. Pirmiausiai nutarkavau abiejų apelsinų žieveles ir išspaudžiau iš jų sultis. Sultyse užmerkiau želatiną. Mikseryje išplakiau grietinėlę su cukrumi, kai ji išsiplakė supyliau jogurtą, tarkuotas žieveles, aguonas ir prieskonius bei gerai išsukau. Išbrinkusią apelsinų sultyse želatiną ištirpinau ant žemos ugnies, o kai ji praaušo supyliau į kremą ir gerai išsukau. Ant sustingusio pagrindo pyliau kremo masę ir stačiau į šaldytuvą stingti. Dažniausiai šį tortą gaminu iš vakaro, per naktį jis sustingsta, o ryte belieka papuošti. Šį kart puošiau aguonomis, iš popieriaus išsikirpau snaigę (ji tarnavo, kaip trafaretas), ją uždėjusi ant torto pagrindo , gerai prispaudžiau, o ant viršaus bėriau aguonas vis paspausdama pirštu, kad jos geriau priliptų, šonus irgi aplipdžiau aguonomis. Šis puošimo būdas labai greitas ir gražus, visas sunkumas lieka pačioje pabaigoje, kai tą snaigę reikia labai atsargiai iš iš lėto nuimti. Tortas gavosi toks žiemiškas jau kvepiantis Kalėdomis ir cinamonu, ir apelsinais, ir aguonomis.

P.S. Gamindami tortą ragaukite ir pagal savo skonį pakoreguokite kremo saldumą. Kadangi aš nemėgstu labai saldžiai, dažniausiai cukraus kiekį pamažinu.

Skanaus!

19 komentarų:

  1. Su gimtadieniais, mieloji :) skaitom ir džiaugiamės kiekvieną kart :) linkiu kulinarinės ir visokios kitokios sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Prisidedu ir nuoširdžiai sveikinu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. taviškis tinklaraštis kai atsirado, tai iškart nuo pat vystyklų buvo GERAS, ir dabar geras yra, malonu užsukti

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šitas tortas man atrodo tobulas...mano mėgstamiausi desertų ingredientai(cinamonas ir aguonos) čia yra...būtinai bandysiu šį receptą, tik progos kokios nors sulauksiu:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Su gimtadieniu! Dziugu, kad atsiradai blogosferoje. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Prisidedu prie sveikinimų ir linkiu, kad dar daug daug metų šis nuostabus tinklaraštis gyvuotų :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveikinimai ir linkėjimai :) Smagu tave skaityt!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai sveikinu su tokiu puikiu gimtadieniu ♥ Tikiuos jog dar ilgai ilgai ir isvis iki gilios senatves gyvuos sis tinklarastis!!!!
    Taiva, o dabar pasiimu gabaleli torto ir begu juo megautis. Cia gi su AGUONOMIS!!!!!!!!!!! As jas dievinu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kad tokių gimtadieninių įrašų dar būtų daug daug daug!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Man taip pat skaičius 22 patinka, nes mano gimtadienis taip pat buvo lapkričio 22d. :) Ir tortas buvo miiiiilžiniškas! Taviškis puikiai atrodo!
    Linkiu kūrybinio įkvėpimo ir toliau išlikti nuoširdžia, nes mes, dzūkaitės, gi tokios ir esam ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai dėkui, merginos, už gausius sveikinimus!
    Violeta, dėkui tau už nuoširdžius palinkėjimus. Perduok linkėjimus sesei :)
    Ausrra, ačiū, man rodos tu ir buvai viena pirmųjų su kuria pradėjau apsikeitinėti komentarais :)
    Dalia, pradžiuginai mane, nors ir pats pirmasis gimtadienis dar toks kūdikiškas, su sauskelnėm :)
    Ernesta, pabandyk, tikiuosi tau patiks. Šis tortas kuo puikiausiai tiks Kalėdos, o jei nekantrauji laukti, tai jau šį savaitgalį prasideda Adventas, tai gal tokiai progai :)
    Vilma, dėkui ir man labai džiugu :)
    Ačiū, Renatą, džiaugiuosi, kad turėjome progos susipažinti gyvai.
    Jurgita, man irgi labai smagu, kad skaitai
    Aguonėle, ačiū, už nuoširdumą, tu kaip visad puikios nuotaikos, norėčiau ir aš kada nors paskelbt tiek receptų, kiek dabar turi tu, juos turbūt ir susiačiuoti būtų sunku :)
    Ačiū, Asta, kad taip Dievui į ausį :)
    Julija, sveikinu tave su praėjusiu gimtadieniu! O maniškis bus gruodžio 22. Dėkui, kraštiete, už linkėjimus :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveikinimai dviejų gimtadienių proga! :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Vilma ir Egidija, ačiū, jums, kad skaitote :))

    AtsakytiPanaikinti
  14. Čia, taip visai pavėluotai, bet labai nuoširdžiai - su gimtadieniu :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveikinimai! Tortas paprastas ir puikus. Aguonos, grietinėlė, sausainiai "Gaidelis" - tikras lietuviškas receptas. Gaila, kad pas mus "Gaidelio" sausainių neparduoda, aš net nežinau koks jų skonis, kas juos pakeičia... Ar "Animal crackers" tiktų?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Rūta, Segebute, ačiū už sveikinimus! "Gaidelis" šiam tortui labai tinka, manau dar trinti avižiniai sausainiai tiktų :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Laba diena. O koks jo skonis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo skonis labai aromatingas kvepia cinamonu ir apelsinų žievelėmis. Aguonos suteikia žiemos skonio. Vienu žodžiu labai skanus tortas, kas ragavo, visi prašė pakartoti :)

      Panaikinti