2011 m. lapkričio 8 d., antradienis

Moliūginiai virtinukai (gnocchi)

Moliūginiai virtinukai, turbūt, mėgstamiausias mūsų šeimos patiekalas iš moliūgo. Juos gaminu tik nuo praeito rudens, bet kiekvieną kart, kai tik pasigaminu moliūgo tyrės. Moliūginius gnocchi, dėl jų gaminimo paprastumo, jau kelis kartus buvau suplanavusi filmavimui, bet abu kartus niekaip nesuspėdavome, tai greičiausiai, jiems nelemta būti nufilmuotiems. Kartu su šiuo rudeniniu receptu dalinuosi ir vaizdais iš mano praeitos savaitės rudens atostogų su vaikais.


2 porcijos
Virtinukams:
  • 1 st. moliūgų tyrės
  • 1 kiaušinis
  • 3-4 st. miltų
  • 2 v.š. tarkuoto sūrio „Džiugas“
  • druskos, tarkuoto muskato riešuto, maltų juodųjų pipirų

Padažui:


Iš anksto pagamintą moliūgų tyrę sumaišiau su kiaušiniu, prieskoniais, tarkuotu sūriu ir pildama miltus minkiau, kol tešla ne labai lipo prie rankų. Miltų reikės priklausomai nuo moliūgų tyrės tirštumo, jei tyrė tirštesnė (nuvarvinta), tai miltų reiks mažiau, bet jų reikia ir nepadauginti, nes tešla bus per kieta. Iš pagamintos tešlos meistravau moliūginius gnocchi, juos gaminau voliodama per smulkios tarkos išvirkščią pusę (kaip ežiukus), bet galima paprasčiausiai pjaustyti gabaliukais (kaip virtinukus). Gaminant virtinukus rankas gausiai pasibarstykite miltais, nes tešla visgi yra lipni. Juos viriau dideliame kiekyje pasūdyto vandens, kol iškilo į paviršių ir dar kokias 5-10 minučių, iki pilnai išvirė. Išvirusius gerai nukošiau ir sumaišiau su tirpintu baravykų sviestu, tarkuotu sūriu bei šviežiais čiobreliais. Mano virtinukų pateikimas labai greitas ir skanus, bet galima ir atskirai gaminti padažą (su pomidorais, malta mėsa, grietinėle), nors juos skanu valgyti ir paprasčiausiai su grietine.

P.S. Jei pasigaminote per daug virtinukų, kiškite juos į šaldiklį, bus kokią dieną greitai vakarienei :)

Skanių moliūgų!

9 komentarai:

  1. Na, šiam rudeniui atsispirti neįmanoma, gamtos vaizdai nepakartojami.. O šiems virtinukams moliūgų tyrė, turbūt, turi būti nuvarvinta? Ir visai nenusispalvinę, matyt, miltai spalvą užgožia :) Sugundei!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Ausrra, gaminau iš nuvarvintos moliūgų tyrės, tik šiemet mano užauginti moli0gai kažkokie ne labai geltoni (gal rūšis tokia), nes kai pernai gaminau iš mamos moliūgų, tai buvo gražiai geltoni, o šiemet vos vos gelsvi, bet vis tiek labai skanūs.

    AtsakytiPanaikinti
  3. kaip tik turiu moliuga, reiks uzsisaldyti, maiseli kita, o pas mus jie vadintusi moliuginiai abredukai;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. atrodo pasakiskai, kaip tas auksinis ruduo! jis kaip niekad grazus ir ilgas!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vilma, moliūginių abredukų dar nesu girdėjusi, bet labai gražiai skamba. Mano močiutė tai greičiausiai moliūginiais bundakais pavadintų (nes panašius iš bulvių gamino) :)
    Neringa, dėkui, pas mus irgi šiemet ruduo gražus :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. mano moliūgai šiemet irgi ne tokie geltoni kaip pernai, nors iš tų pačių sėklų

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dalia, gal vasara ne tokia karšta, kaip pernai tai įtakojo...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gal as kazka praleidau, bet paaiskink man , kaip ta tyre daryti, prasau :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip gaminti moliūgų tyrę esu aprašiusi čia http://sezoninevirtuve.blogspot.com/2011/11/kaip-pagaminti-moliugu-tyre.html

      Panaikinti