2012 m. rugpjūčio 3 d., penktadienis

Kepsninės malonumai: mėsainiai su keptomis daržovėmis

Kokius dažniausiai gaunate komplimentus, na ne jūs patys, o jūsų pagamintas maistas? Aš dažnai išgirstu tokių komplimentų „Skanus pyragas, kaip pirktinis“ arba dar „Koks skanus tortas, kaip iš Maxima'os“. Šie komplimentai iš ties nuoširdūs ir apibūdina skanų maistą, tik palyginimai, mano galva, ne labai vykę. Bet štai sūnus moka mane pradžiuginti savo kompimentais „Tavo pica daug skanesnė nei picerijoje“, o paskutinį kartą iš jo išgirdau štai tokį komplimentą, apie naminius, kepsninėje keptus, mėsainius „Šie mėsainiai tikrai skanesni nei McDonalds'o ar Hesburger'io“. Šis įvertinimas mane labai pradžiugino, manau, nuo šiol mano paauglys dažniau prašys naminių mėsainių, nei pinigų, kitiems, mano galva, ne visai sveikiems mėsainiams pirkti. Kas augina paauglius, mane supras, nes kartais taip sunku su jais sutarti maisto klausimais ir ne tik...


Šių mėsainių receptą radau Steven Raichlen knygoje „Barbekiu“ , o recepto antraštė buvo tokia „Kaip iškepti tobulą mėsainį“. Tai kokia gi to tobulo mėsainio paslaptis? Ogi labai paprasta, skani ir kokybiška šviežiai malta jautienos ar avienos kumpio arba mentės mėsa ir ... riebalai, taip, taip mėsainis turi būti sultingas. Riebalų mėsainyje turi būti 15-20 procentų, šiame recepte riebalų vaidmenį atlieka česnakinis žolelių sviestas, kuris įspaudžiamas į mėsainio vidurį. O nuo savęs dar galėčiau pridurti, kad tobulam mėsainiui tiesiog būtini naminiai padažai ir daug, daug daržovių. Šį kart apie bandeles nešnekėsiu, nes tenkinomės pirktinėmis, kitą kart iškepsiu naminių. Visai pamiršau paminėti, kad tobuliems mėsainiams tiesiog būtinas dūmo kvapas. Kaip jau įprasta, šiuos mėsainius ir daržoves kepiau Cobb kespsninėje, kurią, savo džiaugsmui, galiu labai lengvai išplauti, nes ji visa telpa į standartinę virtuvės kriauklę, todėl iki šiol atrodo kaip nauja.


10 mėsainių:
  • 1 kg šviežiai malto jautienos kumpio
  • 50 g. sviesto
  • 2 česnako skiltelės
  • ryšelis šviežių petražolių ir krapų
  • maltų juodųjų pipirų ir druskos (pagal skonį)


Keptoms daržovėms:
  • 2-3 jaunų burokėlių
  • 2-3 svogūnų galvutės
  • 5 nedideli pomidorai
  • 2-3 nedidelės paprikos
  • 6 v.š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
  • 3 v.š. balzaminio acto
  • 1 v.š. medaus
  • maltų pipirų, druskos, džiovinto raudonėlio
  • 2 česnako skiltelės


Krienų grietinės padažui:
  • 1 st. grietinės
  • 4 – 5 v.š. krienų
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • ryšelis šviežių krapų
  • druskos, cukraus ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)


Aštriam pomidorų padažui:
  • 2-3 pomidorai
  • 1 mėlynasis svogūnas
  • 1 paprika
  • 1 čili pipiras
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 v.š. balzaminio acto
  • ryšelio šviežių petražolių ir bazilikų
  • cukraus, druskos (pagal skonį)


Pirmiausiai pagaminau česnakinį žolelių sviestą. Kapotas žoleles ir česnakus išsukau su minkštu sviestu. Pagamintą sviestą susukau į maistinę plėvelę ir įdėjau į šaldytuvą, kad sukietėtų.
Maltą mėsą gausiai gardinau maltais pipirais ir truputėliu druskos bei formavau nedidelius, plokščius mėsainius į kurių vidų spaudžiau po gabaliuką žolelių sviesto. Pagamintus mėsainius iki kepimo laikiau šaldytuve.
Užmarinavau visas daržoves išskyrus pomidorus. Iš alyvuogių aliejaus, balzaminio acto ir prieskonių išplakiau padažą. Šiuo padažu atskirai užpyliau visas daržoves, pjaustytus apskritimais burokėlius, svogūnus ir paprikas. Svogūnus pervėriau mediniais dantų krapštukais, kad būtų patogiau kepti ir vartyti. Daržoves palikau marinuotis valandai.
Pagaminau padažus. Iš grietinės, krienų ir prieskonių išsukau krienų padažą, kurį gardinau kapotais krapais.
Aštriam pomidorų padažui, pjaustytas daržoves sudėjau į elektrinę trintuvę ir sutryniau iki padažo konsistencijos. Padažą gardinau aliejumi, actu ir prieskoniais.
Kepsninę paruošėme kepimui ant tiesioginės ugnies.
Mėsainius kepiau po 5-7 min. iš abiejų pusių.
Pomidorus pirmiausiai kelias minutes apkepiau nupjauta puse į apačią, po to apverčiau. Apkepusią pusę apšlaksčiau alyvuogių aliejumi, kapotais česnakais, maltais pipirais ir druska ir dar kelias minutes pakepiau ant nepjautos pusės.
Marinuotus burokėlius kepiau po 3-4 min. iš kiekvienos pusės.
Apskritimais pjaustytus svogūnus ir papriką kepiau po 2-3 min. iš kiekvienos pusės.
Bandeles perpjauta puse kelias minutes apskrudinau kepsninėje.
Kiekvienas pagal savo skonį sluoksniavome mėsainus į bandeles. Rekomenduoju derinti keptus burokėlius su keptais svogūnais ir krienų padažu. O keptus pomidorus su keptomis paprikomis, svogūnais bei aštriu pomidorų padažu.


P.S. Mėsainiai tikrai gavosi sultingi, nes ištirpęs sviestas sudrėkino mėsą. O man asmeniškai labiausiai patiko marinuotos ir kepsninėje keptos įvairios daržovės, jas galėčiau valgyti ir vienas visai be mėsos ir bandelių.

Skanių mėsainių!

10 komentarų:

  1. Nu, Rennie, tavo mesainiai atrodo tiesiog tobulai; nenuostabu, kad susilaukei komplimentu; o tai Cobb neturi groteliu?? tik ta karsta plokste? mano nuomone, ant groteliu mesa iskepa dar puikiau, nes gauna liepsnu ir staigaus gero karscio; tada isore momentaliai apskrunda, o vidus lieka rausvas ir sultingas; bet kokiu atveju - mesainiai yra mano meile, esminis gyvenimo dziaugsmas ir patiekalas numeris vienas; tavieji atrodo be priekaistu;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Aušra, turi Cobb'as ir groteles, ir Pan keptuvę, ir Wok. visa taigalima atskirai įsigyti arba iškart perkant pilną rinkinuką :) mes būtent tokį ir turim, tai džiaugsmas geriausias pagalbininkas maisto ruošyboj šiuo metu :)

      Rennie, patiekalai neapsakomo grožio! taip ir noris viską išragauti ir pačiai savo sugebėjimus išbandyti :]

      Donalda @--'---

      Panaikinti
  2. Tai tikrai taip, ši kepsninė turi tik šią plokštę, tai ir yra jos minusas. Kai kepu didelėje kepsninėje ant grotelų, mėsainiai labiau apskrunda ir riebalai labiau nuvarva. Bet šis daiktas labai patogus keliautojams, visos kepsninės turi savo pliusų ir minusų :) O mėsainius ir mes dabar dažnai kepame, nes juos dievina vaikai. Jūs, gyvenantys valstijose, turbūt, tikri mėsainių kepimo meistrai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rennie, uztai nieko ner geriau uz "good old Weber", ir kelioneje, ir namie; as dabartini nusipirkau, kai Jonas gime (12 metu greitai bus), ir tarnauja kaip bite, kuriamas 2-3 kartus per savaite, nuo balandzio iki lapkricio vidurio; $35.00; o del mesainiu - jo, mes cia meistrai!
      http://www.amazon.com/Weber-10020-Smokey-Silver-Charcoal/dp/B00004RALL/ref=sr_1_8?ie=UTF8&qid=1344104834&sr=8-8&keywords=weber+camping+grill

      Panaikinti
    2. Aušra, tavo Weber'iukas labai gerai atrodo, o jei dar tarnauja dvylika metų, tai visai pasaka, na ir kaina, aišku, superinė :)

      Panaikinti
  3. Niam niam kaip fantastiškai atrodo. Labai šauni idėja su keptais burokėliai - įsivaizduoju kaip skanu....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, man tie, su burokėliais ir krienų padažu, irgi labiau patiko, tikras skanumėlis :)

      Panaikinti
  4. Vakar buvo išbandyta, gavosi suppper skaniai. Mano vyras nemėgsta MC mėsainių, esame ragavę ir namie keptų, tačiau jis nebuvo sužavėtas žinia kad kepsime mėsainius patys, bet paragavęs sakė super! Labai viskas skanu, daug priduoda padažas (dariau tik aštrųjį) bei keptos daržovės. Mėsa atrodė kad per daug paprastai ruošiama, tačiau buvo sultinga. Sėkmingas bandymas kelia norą tolimesniems eksperimentas, galvoju paandyti dar kitokį mėsos paruošimą pvz. iš Ramzio knygos "Pasaulio virtuvės" yra mėsainis su mėlynuoju sūriu. Gal kas bandėt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, tikrai džiaugiuosi, kad jūsų vyras pakeitė nuomonę apie mėsainius :) Manau, kad daugumą nesveikų greitojo maisto patiekalų galima skaniai ir iš kokybiškų produktų pasigaminti namuose, kurių skonis nė iš tolo neprimins minėtų MC "šedevrų" :) O mėsainiai su mėlynuoju sūriu skamba labai skaniai, reiks išbandyti.

      Panaikinti