2010 m. gruodžio 15 d., trečiadienis

Avižų sausučiai su sėklomis ir Kalėdomis kvepiantis desertas

Jau seniai norėjau pasigaminti taip vadinamą GRANOLĄ, kurios receptą yra pateikusios Beata beatosvirtuve  ir Eglė zaidimuaikstele. Tik norėjosi kažkokio lietuviškesnio varianto, juk pats receptas toks artimas lietuviškam skoniui (avižos, riešutai, sėklos).  Aš sumaišiau tikrą kalėdinį sausučių mišinį iš avižų, aguonų, rapsų, kanapių sėklų ir linų sėmenų. Mano kūrinys reikalauja ir lietuviško pavadinimo. Atitikmens neradau niekur, sausi pusryčiai - labiausiai asocijuojasi su prekybos centrų lentynomis, granola - labai jau skamba amerikietškai, trapučiai - irgi nelabai tinka, tai gal sausučiai? Taigi, Kalėdomis kvepiantys sausučiai lietuviškai:

  • 0,5 kg. avižų dribsnių (geriau stambesnių ir pilnagrūdžių)
  • 0,5 st. linų sėmenų
  • 0,5 st. aguonų
  • 0,5 st. skrudintų kanapių sėklų
  • 0,5 st. rapsų sėklų
  • 200 ml. šaltai spausto rapsų aliejaus (nepilna stiklinė)
  • 200 ml. skysto medaus (sustingusį medų truputėlį pakaitinkite, tik neužvirkite)
Viskas labai jau paprasta. Avižų dribsnius ir sėklas išbėriau ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Puodelyje pašildžiau aliejų ir medų, kad taptų vientisas junginys ir jį supyliau į skardą ant sėklų bei grūdų mišinio. Gerai išmaišiau, kad sėklos sugertų aliejų ir medų. Galiausiai skardą kokiom 40 min. įkišau į 170 laipsnių orkaitę. Mišinys turi gražiai apskrusti, tapti traškiu, aš jį pastoviai stebėjau, kad nesudeginčiau. Iškepusius sausučius gerai išmaišiau ir leidau atvėsti. Dabar jau galima sausučius panaudoti patiekalams arba valgyti vienus, o gal, supylus  į gražų indelį ir užrišus kaspinėlį padovanoti kaip skanią Kalėdinę dovaną.

Kadangi aš turiu prisigaminusi daug naminio jogurto (geriausias naminio jogurto receptas jogosmityba), tai pagaminau labai sveiką ir skanų desertą, kuris idealiai tiktų ir pusryčiams.
Stiklinę šviežių spanguolių ir pusę stiklinės cukraus (dar geriau medaus) sutryniau elektrine trintuve. Šios šviežiai trintos uogos pilnos vitaminų, o ir skoniu nenusileidžia vasarinėm trintom braškėm. Spanguolių, šiam reikalui, visados turiu šaldytuve (jas laikau stiklainyje, užpylusi vandeniu). Pasirinktame indelyje sluoksniais pyliau trintas spanguoles, jogurtą ir viską apibarsčiau avižų ir sėklų sausučiais.
 
Skanių Kalėdomis kvepiančių pusryčių!

P.S. Tą stiklainėlį įdėjau vyrui priešpiečiams į darbą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą