Sveikinimai praėjusių Kalėdų proga! Kadangi buvau kaip reikiant pasiligojusi prieš pat Kalėdas, tai nespėjau laiku įkelti Kalėdinių receptų. Vienas iš tokių būtų puikusis svogūnų džemas, tinkantis ir kaip skani dovana, ir kaip pagardas prie kepto kalakuto. Kalėdos jau istorija, bet džemo stiklainiuką visuomet galimą padovanoti Naujųjų Metų ar Trijų Karalių dienos proga, juk svečiavimosi maratonas dar tik prasidėjo.
- 2 kg mėlynųjų svogūnų
- 100 g. sviesto
- 100 g. rudojo cukraus (jei naudosite sausą vyną, tai reikės daugiau)
- 300 ml. acto (naudojau obuolių)
- 300 ml. vyno (naudojau naminį uogų , pusiau saldų vyną)
- 100 ml. juodųjų serbentų trauktinės (arba brendžio)
- 1 a.š. džiovintų čiobrelių
- 1 džiovintas čili pipiriukas
- 1 a.š. cinamono
- Maltų juodųjų pipirų, druskos
Supjausčiau svogūnus plunksnelėmis (tiksliau ne aš, o kombainas), nes nuo tokio kiekio galima ir apsiašaroti. Puode storu dugnu išlydžiau sviestą ir lengvai apkepiau svogūnus. Kai jie apminkštėjo supyliau cukrų ir prieskonius. Viriau ant silpnos ugnies apie pusvalandį, kol išgaravo skystis ir masė tapo tiršta. Galiausiai supyliau actą, vyną bei trauktinę ir dar pusvalanduką patroškinau. Gerai išviręs džemas turi būti pakankamai tirštas. Supilsčiau į stiklainiukus, daviau jiems atvėsti ir į šaldytuvą, kuriame svogūnų džemą galima laikyti apie 3 mėn.
P.S. Miela kaimynėle, Viktute, ačiū už gražią svogūnų pynę.
Receptas adaptuotas pagal BBC Good Food
Skonis pasakiškas, prie kalakuto kalėdinio tiko idealiai, Ačiū Rennie už skanią Kalėdinę dovanėlę!
AtsakytiPanaikintiPrašom, prašom į sveikata!
AtsakytiPanaikinti