Kalėdinio laikotarpio užbaigimui nusprendžiau pagaminti kažką įpatingo, ir štai mano sekmadieninės kūrybinės improvizacijos rezultatas – avienos kumpis marinuotas spanguolių padaže, užkeptas su burokėliais ir raudonaisiais svogūnais, bei pateiktas su bulvių ir salierų koše. Man bežaidžiant skoniais ir spalvomis aviena gavosi saldžiarūgštė, joje persipynė rūgščių spanguolių, saldžių burokelių ir karamelizuotų raudonųjų svogūnų skonis, patiekale dominavo tauri raudona spalva.
- 1 avienos šlaunis
- 2 saujos spanguolių
- 2 v.š. saulėgražų aliejaus
- 1 a.š. medaus
- 5 skiltelės česnako
- po 1 a.š. džiovinto rozmarino ir čiobrelių
- 3 grūdeliai kadagio uogų
- maltų pipirų ir druskos (pagal skonį)
- 2 vidutiniai burokėliai (nevirti)
- 3 raudonieji svogūnai
Pirmiausiai pasigaminau marinatą, grūstuvėje sugrūdau visus prieskonius ir druską, po truputį pyliau spanguoles, kol jas visai sutraiškiau. Marinatą pagardinau medumi ir saulėgražų aliejumi bei gerai išsukau. Avienos kumpyje padariusi mažas įpjovas sukaišiau pusiau perpjautus česnakus ir užpyliau marinatu. Marinavau kelias valandėles. Avienos šlaunį (įpylusi stiklinę vandens) pusvalandį apkepiau 250 laipsnių orkaitėje, kad susidarytų plutelė. Tuo metu nusilupau burokėlius ir svogūnus, bei juos stambiai supjausčiau (burokėlius į 6, svogūnus į 4 dalis), apibarsčiau druska, pipirais, čiobreliais, suliejau truputeliu aliejaus. Po pusvalandžio kepimo sumažinau karštį iki 200 laipsnių ir prie kumpio pabėriau jau paruoštas dažoves. Kepsnys dar kepė apie pusantros valandos, gavosi sultingas, vidutiniškai iškepęs. Jeigu norite gerai iškepusio kumpio teks dar pusvalanduką pakepti. Prie kepsnio pateikiau bulvių ir salierų košę, kuri verdama, kaip įprastai, tiktai dar verdant įpjausčius saliero galvutę ir įmetus kelias česnako skilteles. Grūdant košę be pieno dar nepagailėkite ir gero gabalėlio sviesto. Viską apibarsčiau saliero lapeliais ir pateikiau sekmadieniniams pietums.
Skanių savaitgalio pietų!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą