Į Vilnių ir vėl sugrįžo žiema ir baltas sniegas! Kaip tik pačiu laiku, nes kiek girdėjau, rytoj pats pusiaužiemis, kai meškutė versis ant kito šono. Ta proga norisi kažko šilto, sotaus ir tikrai lietuviško. Taigi tiršta žirnienė kitaip:
- 0.5 kg skaldytų žirnių (iš vakaro užmerktų vandenyje)
- 4 svogūnai
- 150 g. lašinukų
- 2 kubeliai kokybiško sultinio (geriausia ekologiško daržovių)
- 2 lauro lapeliai, 4 pipirų grūdeliai
- dž. čiobrelių, maltų juodųjų pipirų,druskos
Išmirkusius švarius žirnius subėriau į puodą ir gausiai užpyliau vandeniu, sumečiau sultinio kubelius, lauro lapelius ir pipirų grūdelius, bei užstačiau virti ant silpnos ugnies, kokiam pusvalandžiui. Per tą laiką smulkiai supjausčiau lašinukus ir juos pačirškinau keptuvėje, kai jie apskrudo ir tapo traškūs, kiaurasamčiu ištraukiau ir atidėjau, į išsiskyrusius riebalus subėriau pjaustytus svogūnus, juos pakepinau iki geltonumo. Kepintus svogūnus sudėjau į verdančius žirnius, patikrinau ar pakankamai vandens ir ar žirniai jau minkšti. Kai žirniai sukrito, o sultinio dar liko pakankamai, nukėliau puodą nuo ugnies. Dalį sultinio nupyliau į puodelį, lauro lapelius ir pipirų grūdelius ištraukiau, o likusį puode sultinį su žirniais sugrūdau smulkintuvu (t.y. blenderiu). Jeigu jums sriuba atrodo per tiršta, galima dar įpilti sultinio ir suteikti sriubai jus tenkinančią konsistenciją. Trintą sriubą vėl pastačiau užvirimui, subėriau maltus pipirus ir džiovintus čiobrelius, patikrinau ar pakanka druskos. Kai sriubytė užvirė, iš karto ją nukėliau ir supilsčiau į puodelius, ant viršaus užbarstydama traškiųjų kepintų lašinukų.
Sočių pietų šaltą žiemos dieną!
Labai skanu! Tik aš vietoje lašinukų viriau su kalakutiena :)
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi, kad patiko :)
AtsakytiPanaikinti