2011 m. sausio 28 d., penktadienis

Citrininis keksas

Kai už lango taip šalta norisi kažko skanaus. Man žiema neatsiejama nuo citrinų, jos gaivios, pakelia nuotaiką ir stiprina imunitetą. Šiam savaitgaliui iškepiau citrininį keksą, kurį suliejau citrinų sultimis ir jis tapo drėgnas bei gaivus. Tai labai žiemiškas savaitgalio kepinys, kurį tikrai rekomenduoju išbandyti.



  • 220 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 220 g. cukraus
  • 270 g. kvietinių miltų (naudojau 405D rūšį)
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 0.5 a.š. vanilinio cukraus
  • 4 kiaušiniai (geriau naminiai)
  • 4 v.š. pieno
  • 2 citrinų smulkiai nutarkuota žievelė
Kekso suliejimui:
  • 2 citrinų sultys
  • 170 g. cukraus



Pirmiausiai įšildžiau orkaitę iki 160 laipsnių. Mikseryje gerai išsukau sviestą, pieną, cukrų, kiaušinius, citrinų žieveles ir vanilinį cukrų. Kai masė tapo vientisa subėriau miltus ir kepimo miltelius. Gerai išsuktą tešlą supyliau į kekso formą, išklotą kepimo popieriumi. Manasis keksas kepė 50 min., kadangi kepimo forma  aukštoka, jeigu kepsite žemesnėje, tai iškeps per 35-40 min. Prieš išimant kepinį patikrinkite pagaliuku ar jis vienodai iškepęs šonuose ir per vidurį. Kol keksas kepė iš citrinų išspaudžiau sultis ir sumaišiau jas su cukrumi (cukrus neturi visiškai ištirpti sultyse). Iškepusį keksą dar šiltą ištraukiau iš formelės, uždėjau ant grotelių kartu su kepimo popieriumi ir suliejau paruoštu citrinų užpilu. Lieti reikėtų neskubant, atsargiai leidžiant sultims susigerti dar į šiltą kepinį. Jeigu susidarys nedidelis sulčių perteklius ant kepimo popieriaus, nebijokite, keksas jį aušdamas sugers. Kepinio viršų sutepiau dar neištirpusiu sultyse cukrumi, kuris pasitarnavo kaip papuošimas. Pilnai ataušusį keksą perkėliau į tortinę (jis tikrai to vertas) ir atsargiai supjausčiau. Saldžiarūgštis ir drėgnas keksas maloniai tirpo burnoje ir prašyte prašėsi arbatos su citrina.




P.S. Šį keksą geriausia išsikepti ir sulieti iš vakaro, o valgyti kitą dieną, nes tada sultys spės pilnai susigerti, o kekso ir sulčių skoniai pilnai apsijungs. 

Skanaus gaivumo.
Receptas adaptuotas pagal „BBC GoogFood“ magazine February 2011

10 komentarų:

  1. Skamba gardžiai ir kvapniai. Mėgstu citrusinius ir ryškią jų spalvą, lyg atgaivą. Neveltui pats jų sezonas, kai pas mus žiema...

    AtsakytiPanaikinti
  2. O aš žiemą negaliu be citrinų gyventi, man į jas tik pasižiūrėjus nuotaika pakyla. Keksiukas, kaip tikras citrinukas, gaivus ir sultingas gavosi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Daug kartu kepiau jusu keksa!!! Visiems taip patinka, kad recepto praso!
    Siandien tecio gimtadienis - keksas vaziuos kartu :))) Ir tuo paciu dar viena savo draugui kepsiu, jis dievina sita keksa !

    Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jolanta, kaip malonu girdėti :) Mano sūnus jį irgi tiesiog dievina, visad prašo, kad būtent citrininį, o ne kokį kitokį keksą kepčiau. Dėkui, kad parašėte :)

      Panaikinti
    2. :))) As dar, zinot, kartais idedu dziovintu abrikosu prie razinu. Labai skanu!

      Panaikinti
    3. Reiks kada pabandyti, nes aš dažniausiai įberiu aguonų, kurios prie citrinos labai tinka :)

      Panaikinti
  4. Kaip citriniškai atrodo :) Suviliojo, būtinai reiks išbandyt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtinai išbandykite, jis vienas mėgstamiausių mano keksų :)

      Panaikinti
    2. Vakar išbandėme! Nuostabus ir tikrai vertas torto vardo :) Iš pradžių jis man kiek lėtai kilo, tad pabijojau, kad gali neiškilti, bet galiausiai viskas puikiai pavyko. Lėtai, bet užtikrintai ;) Pagardinimui įbėriau aguonų, o tas suliejimas citrinų sultimis, sakyčiau, tikras pyrago "vinukas" :) Supernis, ačiū už receptą.

      Panaikinti
    3. Aguonos šiame pyrage labai tinka. Džiaugiuosi, kad tau patiko :)

      Panaikinti