2011 m. vasario 13 d., sekmadienis

Šokoladinis riešutų užtepas arba naminė „Riešutella“

Artėjant  šv. Valentino dienai  norėčiau į žiemišką kasdienybę įnešti truputėlį saldaus šokoladinio blizgesio. Šį receptą visai neseniai radau smittenkitchen ir sugalvojau juo pradžiuginti savo vaikus Valentino dienos proga. Pati Nutella buvo pagaminta pagal seną italų receptą pavadinimu Gianduja, iš lazdynų riešutų ir kakavos miltelių, kurį garsusis „Ferrero“ adaptavo plačiąjam pasauliui. Aš pagaminau dviejų rūšių riešutinius užtepus, vieną iš žemės riešutų, o antrą iš migdolų, saldžius saldžius kaip ir pati Valentino diena. 
  • 2 stiklinės luptų žemės riešutų (arba migdolų antram variantui)
  • ½ stiklinės kakavos (tamsios, pačios geriausios kokybės)
  • 1 ½ stiklinės cukraus pudros
  • 5-6 v.š. nerafinuoto abrikosų kauliukų aliejaus (galima ir kitokio, bet šis nuostabiai kvepia migdolais)
  • 1 a.š vanilino, žiupsnelio druskos
Apkepintus riešutus gerai  sutryniau elektriniu smulkintuvu apie 4-5 min. (mano kombainas nėra galingas, su galingesniu būtų greičiau), kol iš riešutų net aliejus sunktis pradėjo. Tada supyliau kelis šaukštus aliejaus ir vėl išsukau, subėriau kakavos miltelius, cukraus pudrą, vaniliną ir vėl pakartojau procesą. Jeigu kremas per tirštas, dar galite įpilti aliejaus (aš supyliau dar 4 šaukštus, bet tai priklauso nuo riešutų). Šokoladinėje riešutų užtepėlėje maloniai jautėsi malti riešutai. Man labiau patiko migdolinė „Riešutella“, į žemės riešutų užtepą kitą kartą druskos visai nedėsiu, nes patys riešutai turi sūrumo iš savęs.  Jau dabar svajoju, kaip rudenį iš lietuviškų lazdynų riešutų išsuksiu rudeninę „Riešutellą“. O dabar, tikiuosi,  kad vaikams mano dovana patiks ir jie šokoladuotomis lupytėmis bei rankytėmis  užsiprašys manęs pagaminti  dar visą trijų litrų stiklainėlį naminės „Riešutellos“.
P.S Naminę „Riešutellą“ laikykite šaldytuve.
 Saldaus saldaus saldumo.

12 komentarų:

  1. Siulau maina: as siandien prisikepiau skaniausiu bandeliu ir va... tu man stiklainiuka tokio gerio as tau kelias bandeles. Bet tik kelias.... as gi suvalkiete :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mmm kaip noriu! Labai labai skaniai atrodo. Dievinu Nutella, o riešutų sviestą šaukštais galėčiau kabinti. Tobulas desertas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aguonele, tavo mainus mielai priimčiau, bet rytdienai turiu du stiklainiukus padovanoti, nes kitaip dar susipeš. O tavo bandelės prie "Riešutelos" labai tiktų.
    Renata, tavo skoniui mano žemės riešutų šokoladinis užtepas turėtų patikti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šaunus ir teisingas pavadinimas, Riešutela. Kada nors bandysiu su migdolais, turėtų būti skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man irgi "Riešutella" arčiau širdies.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaimynėle, ateisim į svečius žinok :) gerai gerai ne šiandien ryt ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laukiam, laukiam kol dar neišlaižėm visko.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Atrodo puikiai. Kai nuvyksiu pas kombainą (t.y. namo) būtinai reiks gaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Čia jau tikrai, Indre, be kombaino neišsisuksi. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Gaila, neturiu elektrinio smulkintuvo :( Tuoj pat bėgčiau gaminti, dievinu tokius desertukus.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kaip palengvinti migdolų lupimą? Ar paskrudinus jie lengvai lupsis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Violeta, užpilk migdolus verdančiu vandeniu, po valandėlės turėtų lengvai nusilupti :)

      Panaikinti