Vakar sugrįžau iš amžinai skubančio Vilniaus į vasarnamio ramybę. Prieš pat išvažiavimą, praeitą penktadienį, buvau miške ir ieškojau žemuogių, jos dar tik žydėjo, o sugrįžusi radau pilną mišką uogų, gausų žemuogėmis vietinį turgelį ir rausvomis stiklinėmis nustatinėtą kelią Vilnius-Druskininkai. Jau daugel metų birželio mėnesį stengiuosi atostogauti vasarnamyje, nes šiuo metu vaikai gali pilna burna valgyti miško žemuoges. Girdėjau žmones šnekant, kad jei per visą žemuogių augimo sezoną, kiekvieną dieną, suvalgysi po stiklinę šių uogų, tai būsi vitaminais pasipildęs visai žiemai. Tai aš taip ir stengiuosi, valgom, valgom kol jos baigiasi.
Žemuogės, aromatingos ir skanios vienos, be jokių papildomų ruošimų. Mano pasiūlymai labai paprasti, klasikiniai ir turbūt mėgstami ne tik mano šeimoje.
Skaniausi birželio pusryčiai – mėgstami blynai su žemuogėmis ir šviežiu medumi. Visus metus apie tokius pusryčius svajoju, o kai ateina laikas, tai niekaip negaliu atsivalgyti, kaip skanu būna.
Lengvai vakarienei puikiai tinka, turbūt, pati skaniausia ir paprasčiausia vasaros sriuba - žemuogės su pienu ir vaniliniu cukrumi arba natūralus jogurtas apibarstytas žemuogėmis ir paskanintas šviežiu medumi. Skanu, paprasta, greita ir sveika.
Vaikai labai mėgsta pieniškas saldžias košes apsibarstyti žemuogėmis. Šiandien jiems išviriau manų kruopų košę su sėlenėlėmis ir žemuogėmis ant viršaus. Taip skanu valgyti ir mūsų mėgstamą saldžią ryžių košę. Vaikai išlaižo iki dugno.
Šį kart gamybos proceso neaprašinėju, svarbiausia prisirinkti miške šviežių žemuogių arba užsukti į artimiausią turgelį. Džiaukitės šia akimirka, nes žemuogių sezonas toks trumpas.
P.S. O kaip ir su kuo Jūs valgote žemuoges?
Skanių žemės uogų!
Nuotraukos nuostabios! Rodos net jų kvapą užuodžiu
AtsakytiPanaikintiMes žemuoges valgom vienas, savaitgalį lėksim į sodą ir lėksim į mišką žemuogiaut
OMG !!! nuotraukos superinės, nužudei :D noooooriu!!! :) man jau skambina mama, anyta, sako grįžk greičiau! žemuogių jau YRA!!! O JERGUTĖLIAU kaip laukiu, man žemuogės tai turbūt laukiamiausia uoga.
AtsakytiPanaikintiJau kitą savaitėlę ir aš jomis mėgausiuos :)mmmmm...niam :)
O aš turiu draugus, anapus didžiojo kelio, maždaug už 4 km, pas kuriuos, įsivaizduoji, su sodinamais medžiais atkeliavo žemuogės. Per keletą metų jų tiek prisisėjo, kad jaunam miškelyje nėra kur kojos padėti. Vien uogos, uogos, raudonos uogos... :) Ir surinkti nesuspėja.. Tokių nuotraukų prisižiūrėjus reiks į svečius prašytis!
AtsakytiPanaikintiO susipažinti yra dar laiko, gal kada į pajūrį važiuosi... :)
Siaubas kaip norėčiau šių gardžių uogyčių. Tikiuosi per Jonines dar rasiu pas mieliausio mamą sode jų...
AtsakytiPanaikintiO jau nuotraukų gražumas, aš ne tik kvapą, bet ir skonį jutau :) važiuoju ir aš sodybon šių gražuolių prisirinkt :)
AtsakytiPanaikintiNuostabu, ka ir bepridursi... Zemuoges - bene tobuliausio skonio ir isvaizdos gamtos kurineliai:) Linkiu isties pasisotinti tais reikalingais vitaminais :)
AtsakytiPanaikintinežinau ar čia tiesa, ar ne (viena bobutė turguj pasakė), kad žemuoges geriau valgyti be pieno produktų. neva trukdo geležį pasisavinti, kurio ypač daug žemuogių sėklytėse... kas nors galit tai patvirtint ar paneigt?
AtsakytiPanaikintiiš to susirūpinimo užmiršau nuotraukas pagirti - labai, labai gražios, vasariškos... :)
AtsakytiPanaikintiForelle, skanių jums žemuogių! Jas vienas, turbūt, valgyt ir yra sveikiausia.
AtsakytiPanaikintiReda, lėk greičiau į Dzūkiją, kol žemuogės nesibaigė, nes per tuos karščius jos jau džiūti buvo pradėjusios.
Ausrra, turbūt labai smagu, kai miško žemuogės kieme auga, net nustebau, kad jos tokios vislios. Mano vasarnamis prie pat miško, tai aš su šlepetėmis nukiūtinu ryte jų pasirinkti. Ačiū, už kvietimą, prie jūros trauksime rugpjūčio pradžioje.
Indre, sode tai jau bus tik naminės žemuogės, miško daug kvapnesnės ir naudingesnės. Per Jonines, įtariu, jų dar turėtų būti miške.
Violeta, tikiuosi, prisivalgysite iki soties! Skanaus!
Ačiū, Nida, man irgi žemuogės labai gražios ir, aišku, skanios. Gaila, kad pas jus jos neauga.
Egidija, pritariu, kad žemuoges sveikiausia valgyti vienas, su niekuo nemaišant. Jos, gi, ir vienos pasakiško skonio.
ir aš ten buvau, žemuoges rinkau, blynus su koše valgiau ir atsiskanaut negalėjau. Ačiū už nuosatbiai praleistą savaitgalį, Mieloji.
AtsakytiPanaikintiOt kokios! Pas visas tik žemuogės, žemuogės, žemuogės... pas ką už durų, pas ką anapus kelio... O pas mum jų nėra. Ne tie miškai. Kartais atsiranda kokiam kirtime ar ant griovio krašto nedidelis plotelis, pusė smilgos uogų rasti galima, bet šiuo metu visos senosios vietos užžėlę, o naujų nesuradau.
AtsakytiPanaikintitai dabar tyčia visos erzinasi, o sezoninė virtuvė labiausiai - su tokiom nuotraukom gražybinėm
Vika, Mieloji, aš šiandien, paėmusi iš tavęs pavyzdį, atsikėliau kuo anksčiausiai ir pririnkau pusryčiams miškelyje puslitriuką žemuogių. O man, tokiai pelėdai, tikrai nelengva buvo iš šiltų patalų išsiristi. Ryt ir vėl bandysiu, nes anksti ryte jų tikrai daugiau nei po pietų.
AtsakytiPanaikintiDalia, visai nenorėčiau erzintis, gaila, kad pas jus jos neauga. Dzūkijoje jų tikrai dabar nemažai, pušynai uogomis raudonuoja.
Ir vel zemuoges! as ju taip noriu, o nezinau is kur gauti :( erzinates visos.... :(
AtsakytiPanaikintiTeks, Neringa, į Dzūkiją važiuot žemuogiaut, nes čia dar jų tikrai yra.
AtsakytiPanaikintiNa tikrai pasijauti toks nuskriaustas sededamas ofise, kai pasiziuri tokias foto alsuojancias gamta, kvapu ir skoniu, ech...
AtsakytiPanaikintiMaisto Diletante, tas jausmas pažįstamas ir man. Lieka tik laukti savaitgalio ir kuo nuoširdžiau juo mėgautis. Neliūdėk, vasaros dar du mėnesiai liko.
AtsakytiPanaikinti