Kas gali būti kvapniau už sklidiną indelį prinokusių žemuogių? Mano dukrytė į tokį įkišusi nosį net užsimerkia iš malonumo. Saldus miško ir drėgnų samanų žemuogių kvapas... Mūsų kvapnioji žemuogių pievelė jau pradeda tuštėti, bet visai šalia žemuogių gretas jau keičia mėlynės.
Pamenu, vaikystėje mama žemuoges trynė su cukrumi ir iki žiemos laikė šaldytuve, pati skaniausia uogienė būdavo. Aš irgi šiemet sumaniau taip paruošti žemuogių žiemai. Jau įsivaizduoju, mus visus žiemą sėdinčius prie židinio ir smaližiaujančius, vasaros prisiminimus sukeliančias, trintas žemuoges.
- 1 kg žemuogių
- 1 kg cukraus
Žemuogių neploviau, tik švariai perinkau. Jeigu sumanysite plauti, tai tik labai atsargiai, kad neištižtų, o po to teks ir labai gerai nusausinti, nes vanduo sukelia rūgimą. Žemuoges dideliame inde (geriau ne metaliniame) pradėjau trinti mediniu šaukštu ir po truputį pilti cukrų. Kažkaip sunkiai man sekėsi su tuo mediniu šaukštu (supratau, kokių stiprių rankų reikėjo mūsų močiutėms), todėl visas uogas su cukrumi suverčiau į naująją elektrinę trintuvę ir gerai pertryniau. Tegyvuoja šiuolaikiniai virtuvės pagalbininkai! Uogas trumpai palikau, kad cukrus pilnai ištirptų. Noriu perspėti, kad jeigu ragausite, jokiu būdu nekiškite atgal į uogienę šaukto, seilės irgi gali sukelti rūgimą, juk uogienė nėra verdama. Pasiruošiau ir iškaitinau dešimt mažų užsukamų indelių (250 ml ir mažesnių), kad nors ir po nedaug, bet kuo dažniau galėtume jomis smaguriauti. Trintas uogas supilsčiau į indelius (gavosi aštuoni), užsukau ir surikiavau šaldytuve laukti žiemos. Labai paprastas ir greitas uogų paruošimas žiemai, svarbiausia dirbti labai steriliai ir turėti pakankamai vietos šaldytuve.
P.S. Knygoje „Metai už stalo“ 1 kg žemuogių pataria trinti su 1,5 kg cukraus, bet aš pasiklioviau savo šeimos receptu.
Kvapnių uogų!
O vakar kaip tik 11 l susitryniau nežinau kur reiks tiek dėl :)
AtsakytiPanaikintiAch... vaikystės kavapai... Aš irgi visuomet tokiom proporcijom žiemai ruošiu žemuoges :)
AtsakytiPanaikintiRennie, aš taip pat užsimerksiu iš malonumo ir pritarsiu, kad tai pati nuostabiausia vasaros uogienė... :)
AtsakytiPanaikintiŽivile, jei neturi kur dėti, aš mielai priglausčiau :D
Vau, kiek uogienės :D ziema ilgai megausites.
AtsakytiPanaikintiMano planuose, kitą savaitę atostogaujant kaime. Rennie o kur tu jas laikai?
AtsakytiPanaikintiŽivile, na ir darbštuolė gi tu, vien tik ką reiškia 11 l žemuogių surinkt, na ir paruošt žiemai, aišku, kai toks kiekis, tai darbelis ne iš lengvųjų.
AtsakytiPanaikintiRūta, tokias proporcijas labai lengva atsiminti 1:1.
Bulve, :)
Maisto Diletante, kurgi čia daug, tik aštuoni mažyčiai indeliai, na bet žemuogių uogienė skirta ne šaukštais kabinti, o mažyčiais šaukšteliais iš lėto mėgautis.
Violeta, laikau jas apatinėje šaldytuvo lentynėlėje, tai kai dar sukraunu trintus juoduosius serbentus ir trintas spanguoles, rodos, lentyna tuoj nuluš. O tavo nuotraukytė kažkur matyta, malonu prisimint.
mmm.. zemuoges! as jau net kvapa jauciu per ekrana!prabanga jas i stiklainius deti :) ech kaip gaila, kad nezinau vietu kur jos auga, o ir turguje ju nebuna :(
AtsakytiPanaikintiNeringa, tikrai, kad prabangi uogienė, bet pas mus jų dabar pilni miškai, jei pasirenkame ir visų nesuvalgome, tada nors po nedidelį indelį pritrinu žiemai :)
PanaikintiMano žemuogės pernai trintos su medumi surūgo :( tai šiemet valgėm ir šaldžiau trintas
AtsakytiPanaikintiSu medumi žemuogių nesu trynusi, bet su cukrumi mano puikiai visą žiemą išstovėjo. Kadangi uogos neverdamos, jas reikia labai steriliai supilstyti į sterilizuotus indelius ir visad laikyti šaltai. Cukraus irgi negalima pamažinti :) Aš vieną kartą panašiai trintus juoduosius serbentus sugadinau, kol iš kaimo per karščius indėlius parsivežėme, šaldytuve kiek pastovėję pradėjo rūgti...
Panaikinti