2011 m. birželio 8 d., trečiadienis

Rabarbarų pagardas (čatnis)

Mano vasara prasidėjo stiklainiais stiklainėliais ir kepinančiu karščiu. Šiuo metu esu ten, kur karaliauja paukščiai ir ramybė, ir dar vietiniai dzūkeliai, kur nėra orkaitės ir lėtai slenka ne tik internetas, bet ir pats gyvenimas.
Šį kart aš ir vėl, apie tą patį veikėją – išsikerojusį rabarbarą. Jau spėjau nusiaubti mamos ir jos kaimynės rabarbarų krūmus, mat vietiniame turguje jie deficitas, o savų dar neužsiauginau, bet sėklų spėjau pasirinkti. Sodinsiu, tik derliaus dar teks palaukti.
Taigi, rabarbarų pagardas (populiariau sakant, čatnis), tinkantis prie sūrių ir prie laužu kvepiančių kepsnių...
  • 1 kg rabarbarų
  • 4 vnt. svogūnų galvučių
  • 100 ml obuolių acto (jis labiausiai tinka)
  • 160 g cukraus (geriau rudojo)
  • gabalėlio (apie 10 cm) šviežio imbiero
  • saujos šviežių rozmarino lapelių
  • maltų juodųjų pipirų, žiupsnelio druskos
Rabarbarus nulupau ir supjausčiau gabalėliais, svogūnus pjausčiau plunksnelėmis. Puode su trupučiu aliejaus trumpai apkepiau svogūnus, subėriau rabarbarus, cukrų, actą ir visą masę paviriau apie 20 minučių, kol rabarbarai pilnai ištižo ir masė tapo vientisa. Tada įtarkavau šviežio imbiero, subėriau kapotą rozmariną, skaninau pipirais ir druska, labai trumpai paviriau. Nukėlusi puodą nuo ugnies pagardą supilsčiau į švarius indelius. Toks, trumpai virtas, čatnis šaldytuve išstovėtų virš mėnesio. Jeigu mėgstate daugiau prieskonių, pačioje pradžioje aliejuje dar galite paskrudinti kalendrų sėklas, kuminą ar kitus mėgstamus priekonius, man šį kart pakako imbiero ir rozmarinų. Ragavome su kepta ant laužo ėriena, puikiai tiko.
Skanių rabarbarų.

Receptas adaptuotas pagal žurnalą "Meine Land Kuche" 2011-2

6 komentarai:

  1. Kaip aš mėgstu pagardus! Prie jų nereikia nei mėsos, nei ko, svarbu gera duona. Pasakiškai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, sutinku, skanus pagardas+gera duona=skaniai geras užkandis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai daug įdomių receptų su rabarbarais šiemet :) Šį labai norėčiau išmėginti su keptu varškės sūriu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Renata, kai pradėjau domėtis patiekalais iš rabarbarų ir pati nustebau jų plačiu panaudojimu. O su keptu sūriu būtų kaip tik.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Išbandžiau. Actas net degina gerklę. Kitą kartą dėčiau perpus mažiau.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mielas Anonime, jeigu būtumėte naudoję 5% obuolių actą, kaip aš ir patariau recepte, acto beveik nesijaustų. Mano rabarbarų čatnis - malonaus saldžiarūgščio skonio. Dar norėčiau priminti, kad actą teikia pilti virimo pradžioje, o ne pabaigoje.

    AtsakytiPanaikinti