2011 m. birželio 10 d., penktadienis

Rabarbarų kepsnių padažas (BBQ)

Tikroji vasara man visados prasidėdavo bijūnų ir jazminų kvapais. Prieš dieną pražydo senasis močiutės jazminas paskleisdamas savo užburiantį kvapą po visą kiemą. Šiemet vasara jazminus aplenkė, o jie nuolankiai tai pripažįsta, nulenkdami nuo karščio nuleipusius žiedus.
Viename iš savo mėgstamiausių maisto tinklaraščių, rašančių apie sezoninį maistą, radau dar vieną įdomų receptą su rabarbarais, BBQ padažą kepsniams. Jį pakoregavau pagal savo skonį ir turimų produktų kiekį. Labai gailiuosi, kad neišsiviriau jo daugiau, mat baigėsi rabarbarai, nes jis mane užbūrė savo saldžiarūgščiai aštriu skoniu. Jame marinavau avienos kepsnius, o kepant ant grotelių, juos dar aptepiau iš abiejų pusių, labai aromatingi su rytietišku skoniu kepsniai gavosi, kuriuos valgėme pasidažydami į rabarbarų čatnį. Manau, kad šis padažas labai tiktų ir prie kiaulienos. Turintiems dar rabarbarų, jo tikrai verta pasigaminti daugiau, ilgesniam vasaros kepsnių sezonui.
  • 250 g rabarbarų
  • 1 mėlynasis svogūnas
  • 0,5 stiklinės rudojo cukraus
  • 50 ml medaus
  • 50 ml acto (naudojau obuolių)
  • 0,5 a.š. malto cinamono
  • 0,5 a.š. maltų čili pipirų
  • 0,5 a.š druskos
  • 0,5 a.š čiobrelių
  • gabalėlio imbiero (apie 5 cm)
Rabarbarus ir svogūną nulupau ir supjausčiau. Į puodą sudėjau visus ingridientus ir viriau apie 30-40 minučių, kol padažas tapo vientisas ir pakankamai tirštas. Originaliame recepte patariama padažą dar sutrinti blenderiu, bet man ir taip patiko jo konsistencija. Padažo man pakako marinuoti ir kepant užtepti ant 6 avienos kepsnių. Galintiems šio padažo pasigaminti daugiau, reikėtų jį supilstyti į sterilius švarius indelius, sandariai užsukti ir laikyti tamsioje vėsioje vietoje.
Skanių kepsnių!

17 komentarų:

  1. Nu kaip sudomino sis varijantas!!! Butinai darysiu ;) Ir ziuriu, tu gerai rabarbaruoji savo bloge. Vienas uz kita geresni receptai , jog net nezinau kuri pirma bandyti :) Saunuole ♥

    AtsakytiPanaikinti
  2. wow koks padaziukas! kaip noreciau isbandyti! pas mus rabarbarai jau prie pabaigos, laiko irgi ne marios, kaip viska spet?!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šiemet neįtikėtinai anksti pražydo bijūnai, rožės ir tuoj skleisis pentiniai, kurie turi žydėti tik liepos pradžioj. Kas bus toliau, nebeaišku... :)
    O padažas atrodo labai gardžiai, tiesiog prašosi būti išmėgintas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. oooo ir mane sudomino šis gėėėris :) ir kaip tik visko turiu...privalau išbandyti :) o kaži kiek ilgai gali stovėti pvz šaldytuve, sandariai uždarytas?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Et kepsninę pamatysiu tik per Jonines ir tai turbūt niekas nenorės man leisti gaminti "nes užtrunka, reikia daug indų" ir t.t.

    Nors jei galiojimo terminas geras. Rimtai - kiek laikyti pavyktų?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, Aguonėle, mane ir pačią rabarbarai nustebino plačiu savo panaudojimu.
    Neringa, jaučiu ir mano su rabarbarais jau receptai paskutiniai, labai laukiu lietuviškų braškių.
    Žinai, Aušra, pastebėjau, kad ir liepų pumpurai tuoj pražys, neįtikėtina, nes dabar tik birželio pradžia.
    Reda, kiek supratau tamsiai ir šaltai gali stovėti apie metus, nes pakankamai saldus, o užšaldytas apie du mėnesius. Šaldytuve, manau, vasarą liuosiai pratūnotų.
    Indre, kovok už savo teises virtuvėje!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Rabarbarų dar turiu - reiks išbandyti! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Teks :D kai išmoksiu naująja "carskų metų" virykle naudotis vėl būsiu savo vėžėse

    AtsakytiPanaikinti
  9. Puikus receptas. Išsiviriau padažą - niekuo nenusileidžia indiškam mango chutney. Labai smagu pasigaminti kai ką iš rabarbabrų, kas nebūtų saldus pyragas.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mielas Anonime, džiaugiuosi kad patiko. Man irgi tai buvo atradimas.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Rennie, nerealus padaziukas! Gyre ji visa mano seima! Dziaugiuosi, kad atradau ji tavo SEZONINEJE VIRTUVEJE!!! Aciu Tau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Liucija, į sveikatą! Džiaugiuosi kartu su tavimi.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Super padazas! Gaminau ji pernai, laikiau saldytuve stiklainelyje iki sios vasaros, kaip tik savaitgali prie kepsniu valgeme, labai patiko. Dar like rabarbaru, tai vel darysiu si padaza!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jolita, nustebinai, kad jis visus metus šaldytuve išbuvo kuo geriausiai, nes aš jį gaminau trumpesniam sunaudojimui. Reikės ir man dar jo išsivirti ir ilgesniam laikui šaldytuve paslėpti :)

      Panaikinti
  14. labai skanu - visi ragavę tam pritarė :) ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti