2011 m. liepos 21 d., ketvirtadienis

Lauže keptas sūris su pomidorų salotomis

Apie lietuviškus sūrius galima būtų šnekėti ir šnekėti: rūgštūs varškės, saldaus pieno, rūkyti, džiovinti, kepti, su kmynais ir kitokiais prieskoniais. Kuo jau kuo, bet savo sūriais tikrai turime didžiuotis. Vasarodami kaime gauname šviežių naminių sūrių, o ten sūrius, jei jau gamina, tai tikrai ne mažus, per kartą ar du sunku suvalgyti. Jeigu atlieka saldaus pieno sūrio koks galiukas kepame jį ant laužo, kad būtų patogiau vartyti, įsmeigiame pagaliuką. Prie tokio sūrio puikiausiai tinka aštrios naminių pomidorų salotos pagal mano Anytėlės receptą: mėsingi pomidorai iš Močiutės šiltnamio ir daug daug šviežio česnako iš gretimos lysvės...


Keptam sūriui:
  • saldaus pieno sūris (su kmynais arba be jų)
  • kelios česnako skiltelės
  • keli šaukštai alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelis druskos ir pipirų
  • mėgstamų prieskonių (šį kart naudojau "viduržemio jūros regiono" prieskonių mišinį)
Salotoms:
  • mėsingų pomidorų
  • kelios galvutės česnakų (taip taip, ne skiltelių, o galvučių)
  • cukraus, druskos, maltų pipirų
  • balzaminio acto ir alyvuogių aliejaus


Šį kart sąmoningai prie ingridientų nenurodau kiekių, čia svarbiau idėja, o kiekvienas pasirinks kiek ir ko gaminti pats. Saldaus pieno sūrį (varškės sūris čia netiks) supjausčiau storokais gabalais, kad būtų patogu verti ant pagaliuko. Sūrį su pagaliukais sudėjau į gilesnę lėkštę, apšlaksčiau alyvuogių aliejumi, apibėriau prieskoniais, įspaudžiau česnako ir gerai rankomis įtryniau į sūrį, palikau marinuotis kelioms valandėlėms.
Per tą laiką pagaminome salotas. Pomidorus supjaustėme apie pusės centimetro storio apvaliais griežinėliais ir gražiai išdėliojome didelėje plokščioje lėkštėje. Ant kiekvieno griežinėlio pylėme po žiupsnelį druskos ir cukraus (gali pasirodyti per daug, bet jis greit ištirpsta), ant kiekvieno griežinėlio sočiai spaudėme česnako ir lengvai apipylėme balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi (vėlgi, kiekvieną griežinėlį atskirai). Taip paruoštos salotos turi pasimarinuoti kokią valandėlę kitą. Labai gražiai šios salotos atrodo pagamintos iš skirtingų spalvų pomidorų: geltonų, raudonų, žalių (sunokusių, bet žalios spalvos rūšies). Per tą laiką sukūrėme laužą ir laukėme kaitrių žarijų. Ant grotelių viršaus dėjome sūrį su pagaliukais ir vartėme iš visų keturių pusių, kad vienodai apkeptų. Idealiai iškepto sūrio viršus turi būti traškus ir apkepęs, o vidus minkštas. Labai skani vegetariška vakarienė prie laužo buvo, aromatingas keptas sūris su aštriomis pomidorų salotomis.


Skanaus!

7 komentarai:

  1. Labai skaniai atrodo! Tikiuosi, turėsiu progą dar šį sezoną išbandyti tokį sūrį! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Be galo gardžiai atrodo. Man kaip sūrio mėgėjai labai patiktų :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mmm, tikrai gundo šis sūris... Labai skanios nuotraukos :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kokia faina idėja verti sūrį ant pagaliuko...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rūta, jį išbandyti tikrai verta.
    Indre, tikrai patiktų, jeigu dar su mėgstamais prieskoniais, labai skanu.
    Asta, ačiū, ir pats sūris labai skanus.
    Maisto diletante, labai patogu su tokiu pagaliuku vartyti, tik sūris neturi būti labai minkštas, geriau jau "pagyvenęs".

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dekoju uz grazia ideja !!! Ir jeigu dar pacios pasigaminsit saldaus pienelio suri , bus liuks ! :) (labai lengva ji pasigaminti ir "mazos virtuves" salygomis :))
    Sekmes !!!!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Į sveikatą! Esu ir aš saldaus pieno sūrį gaminusi, tikrai labai paprata, į verdantį pieną supilu citrinos sultis, o kai pieną sutraukia, viską šast į sūrmaišį. Štai ir naminis sūriukas :)

    AtsakytiPanaikinti