Dabar pats vyšnių įkarštis. Medžiai raudonuoja ir svyra nuo sunokusių uogų. Ta proga, vyro močiutė pagamino virtinukus su vyšniomis. Ji kilusi iš šiaurės Lietuvos, o ten tokie labai populiarūs, taip kaip Dzūkijoje virtinukai su mėlynėmis. Esu girdėjusi, kad to krašto merginos tekėdamos su savimi būtinai atsinešdavo ir savąjį kočėlą, įvairiems miltiniams patiekalams gaminti, nes derlingos tų kraštų žemės leido pakankamai daug miltinių patiekalų valgyti, ne taip, kaip Dzūkijoje, kurioje tik grikiai, uogos ir grybai teaugo.
Šį savaitgalį Žagarėje vyks jau tradicinis Vyšnių Festivalis, gražus miestelis, šauni šventė ir sunokusios vyšnios, kas gali būti geriau? Na gal tik močiutės gaminti virtinukai su vyšniomis...
Šį savaitgalį Žagarėje vyks jau tradicinis Vyšnių Festivalis, gražus miestelis, šauni šventė ir sunokusios vyšnios, kas gali būti geriau? Na gal tik močiutės gaminti virtinukai su vyšniomis...
Tešlai:
- 1 st. vandens
- 1 kiaušinis
- miltų
- druskos
Įdarui:
- 1 litras vyšnių (be kauliukų)
Padažui:
- vyšnių kauliukų (likusių nuo vyšnių)
- 2 v.š. medaus
Močiutė gamino tradicinę virtinukų tešlą. Vandenį ir kiaušinį su druska išsuko rankomis ir po truputį pylė miltus, kol tešla tapo vienalytė ir nelipo prie rankų. Iš jos formavo virtinukus, į kiekvieną dėjo po 5 uogas. Kauliukus ir sultis, atlikusius nuo vyšnių gliaudymo, užpylė medumi ir paliko, kad medus ištirptų ir perimtų vyšnių kauliukų aromatą, tada padažą perkošė. Virtinukus virė, kol iškilo į paviršių. Išvirusius apliejo medaus-vyšnių padažu. Labai skanu... kietoka tešla, rūgštokos vyšnios ir viską apjungiantis saldus medaus padažas. Tokio gėrio norisi dar ir dar.
Skanių vyšnių!
O koks įdomus padažas, virtinukams jei neprisiruošiu, tai bent padažą būtinai reiks išbandyti :)
AtsakytiPanaikintiKaip juos reikia uzlanstyti, kad neisbegtu vysnios, man cia amzinas klausimas :D
AtsakytiPanaikintiNuostabios nuotraukos!
AtsakytiPanaikintiReklamosauka, šis padažas yra pakankamai saldus, bet labai jau tinka prie saldžiarūgščių virtinukų su vyšniomis.
AtsakytiPanaikintiMaisto Diletante, reikia virtinukus gerai užspausti, kad neliktų skylučių ir vyšnios neiškris.
Asta, ačiū, ir man šį kart patiko.
Rennie, žudai su šias virtinukai ir padažu, gaila pas mamą visas vyšnias į uogienę suviriau, gal labiau gaila, kad šis tavo straipsniukas tik dabar pasirodė, tikrai būčiau išbandžius. O nuotrauką kur virtinukas rankose , nuostabi!
AtsakytiPanaikintiAčiū, Vika, mes igi jau beveik visas vyšnias suvirėme, tik palikome kelias šakas valgymui ir virtinukams.
AtsakytiPanaikintiKaip puiku kad tu pabuvojusi dzukijos miskuose dabar turi galimybe pabuti Zagareje vysniu tevyneje.Dziaugiuosi tavo skania ir turininga vasara.Sekmes.
AtsakytiPanaikintinuostabios nuotraukos ir puikus receptas, mano megstamiausi virtiniai su vysnio ir melynem :P
AtsakytiPanaikintiAnonime, ačiū.
AtsakytiPanaikintiNeringa, man irgi juos prisiminus net dabar seilės skiriasi, labai labai su vyšniomis ir mėlynėmis mėgstu.