2012 m. vasario 21 d., antradienis

Trys stintų paruošimo būdai

Ką čia daug apie tas stintas bekalbėti, kas jas mėgsta ir taip viską žino. Tik primenu, kad vasaris - pats stintų valgymo sezonas, tai valgykit ir atsivalgykit jų visiems metams. Ta proga pasigirsiu, kad apie žuveles, kvepiančias agurkais, parašiau mažą straipsniuką portale pinigukarta.lt, kam įdomu galite jį paskaityti čia.
O dabar tiems, kam pabodo tradiciškai keptos stintos, siūlau jas pasiruošti kiek kitaip...


Gruzdintos stintos
  • 1 kg šviežių stintų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • 1 st. manų kruopų
  • 0,5 l aliejaus (virimui)
Stintas išdarinėkite, išimdami vidurius, bet nenupjaudami galvų. Žuvis apibarstykite druska, pipirais ir apvoliokite manų kruopose. Puode įkaitinkite aliejų, jame gruzdinkite stintas, kol jos taps traškios. Iškepusias žuveles išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Taip paruoštas stintas skaniausia valgyti pasidažant į mėgstamą padažą.
Skrudintos stintos labai traškios, jas skanu valgyti su visais kauliukais, nes jų visiškai nebesijaučia. Jos kaip saulėgrąžos, jų norisi vis daugiau ir daugiau.


Marinuotos stintos
750 ml stiklainiui
  • 0,5 kg šviežių stintų
  • maltų pipirų, džiovintų krapų, druskos
  • miltų (apvoliojimui)
  • aliejaus (kepimui)
  • 500 ml vandens
  • 100 ml obuolių acto
  • 4 arb. š. cukraus
  • 1 arb. š. druskos
  • 2 svogūnai
  • 2 morkos
Stintas išdarinėkite, ištrinkite prieskoniais ir druska, pavoliokite miltuose ir lengvai apkepkite įkaitusiame aliejuje. Nuskustas morkas supjaustykite rutuliukais, svogūnus žiedeliais. Stiklainyje ant dugno suberkite pjaustytas morkas ir galvomis į apačią sustatykite keptas stintas, tarp jų prikišdami pjaustytų svogūnų. Iš vandens, druskos, cukraus ir obuolių acto išvirkite marinatą, kurį dar karštą supilkite į stiklainį su stintomis ir daržovėmis. Stiklainį nors per naktį palaikykite šaldytuve, kad stintos spėtų pasimarinuoti.
Marinuotos stintos puiki išeitis, jei turite jų daugiau nei galite per vieną kartą suvalgyti. Stiklainis su stintomis pasiruošęs jūsų lauks šaldytuve, kol grįšite alkanas iš darbo, o visa vakarienės ruoša užims tik tiek laiko, per kiek sugebėsite atsisukti stiklainį.


Stintos alaus tešloje
  • 1 kg stintų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • 1 st. mėgstamo alaus
  • 100 g. miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 1 citrina
  • aliejaus (kepimui)
Išdarinėtas stintas skaninkite druska, pipirais, apšlakstykite pusės citrinos sultimis. Alų sumaišykite su miltais ir palikite pusvalandžiui išbrinkti. Kiaušinių trynius sumaišykite su alaus ir miltų mišiniu, o baltymus išplakite atskirai ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Stintas merkite į pagamintą tešlą ir kepkite įkaitusiame aliejuje keptuvėje. Prie stintų alaus tešloje pateikite pjaustytos citrinos ir alaus bokalą.
Tai pikantiškas stintų paruošimo būdas, kurio skonis priklauso nuo tešlai naudojamo alaus. 


O stintų užteko visiems, net kantriai visą fotosesiją išlaukusiai mūsų šeimos numylėtinei.

Skanių stintų!

10 komentarų:

  1. Kad jau laikas miegot man paaiškėjo tada, kai pavadinime vietoj stintų perskaičiau špinatų :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Karolina, šviežių špinatų dar reiks kiek palūkėti:) Skanių stintų!

      Panaikinti
  2. Puikūs receptai. Su manais dar nebandžiau, manau, kad tai puiki idėja :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Edita, su manais gruzdintos žuvytės labai traškios, su visais kauliukais susivalgo. Skanumelis!

      Panaikinti
  3. Renne, pagaliau ir į Tavo virtuvę atėjo stintos;)
    Labai skaniai viskas čia žiūrisi.
    Manų kruopose apvoliotų gruzdint nebandžiau. O marinuotas ir alaus tešloje esu ragavus.
    Skanumėlis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į mano virtuvę stintos atplaukė kiek anksčiau, tik negalėjau parodyti, kol straipsnis nebuvo išėjęs. Tikiuosi, dar visą mėnesį galėsime stintomis mėgautis :)

      Panaikinti
  4. Pirmas ir trečias receptas labai vilioja, gal, kad aš tokia visokių sukepusių, traškių dalykų mėgėja :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tada skrudintos stintos tau turėtų būti pats tas :)

      Panaikinti
  5. Renata, vakar dariau su manais, tik dar į manus įbėriau kajeno pipirų ir įtarkavau citrinos žievelės, buvo labao trašku ir skanu. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia tu gerai sugalvojai, turėjo būt labai gardu :)

      Panaikinti