2012 m. vasario 28 d., antradienis

Pastarnokų sriuba su džiovintais baravykais

Visai ne paslaptis, kad labiausiai mėgstu pirkti maistą ūkininkų turguje. Apie Vilniaus ūkininkų turgavietes ir savo patirtį, apsiperkant jose, parašiau čia.
Šį kart iš nusipirktų pas ūkininką pastarnokų viriau lengvą, bet labai skanią trintą sriubą su džiovintais baravykais. Šią žiemą stengiuosi nuolat šaldytuve turėti pastarnokų, nes labai pamėgau juos kepti orkaitėje vietoj bulvių arba pridėti jų į gaminamą bulvių košę. Labai skani daržovė, kiek panaši į morkas, tik ne tokia sultinga, kiek saldesnė ir aromatingesnė, balkšvos spalvos, kiek panaši ir į petražolių šaknis. O sriuba iš jų tai verta didžiausių liaupsių, nes labai aromatinga, maloniai salstelėjusio skonio, nekasdieniška bei dera su džiovintais grybais ir  graikiniais riešutais.


Kiek adaptuotas Nigel Slater sriubos variantas
4 asmenims:
  • 0,5 kg pastarnokų
  • 2 svogūnai
  • sauja džiovintų baravykų
  • 1,5 l daržovių sultinio
  • sauja graikinių riešutų
  • alyvuogių aliejaus ir sviesto (kepimui)
  • druskos, pipirų, dž. čiobrelių


Pirmiausiai prieš kelias valandas iki gaminimo užmerkiau baravykus verdančiame vandenyje ir palikau išmirkti.
Nusilupau ir susipjausčiau svogūnus bei pastarnokus.
Ant sviesto ir alyvuogių aliejaus sriubos puode pakepiau pjaustytus svogūnus, kai jie apkepė sudėjau pjaustytus išmirkusius baravykus. Dalį apkepusių baravykų atidėjau (sriubos apibarstymui).
Į puodą su grybais sudėjau pjaustytus pastarnokus, lengvai juos apkepiau, tada supyliau sultinį. Pastarnokus viriau apie pusvalandį, kol tapo visai minkšti. 
Kiek praaušusią sriubą sutryniau trintuvėje iki kreminės masės ir pyliau atgal į puodą, skaninau druska, pipirais, čiobreliais ir dar kartą užviriau. Jei sriuba gavosi per tiršta galite ją atskiesti sultiniu.
Sriubą pilsčiau į indelius, ant jos viršaus dėjau po šaukštą keptų grybų ir barsčiau kepintais graikiniais riešutais. Valgėme su duonos lazdelėmis, labai šildanti ir soti sriubytė.


Skanios sriubos!

14 komentarų:

  1. Sriuba atrodo puikiai, nors pastarnokų skonio nežinau, bet įsivaizduoju, kad, kažkas tarp petražolės ir saliero.. Rennie, man atrodo, kad pastarnokai, bet ne pasternokai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Ausrra už pastabumą, kažkaip per tą skubėjimą net nepatikrinau, kaip tiksliai rašosi, parašiau iš inercijos. Jau pataisiau :)

      Panaikinti
  2. Rennie, nuostabu!! Gardumas tiesiog "lipa" iš nuotraukos... Jei tik rasiu pastarnokų - būtinai išbandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, pabandyk, jos skonis toks gurmaniškas ir nekasdieniškas, tokia sekmadienio pietų sriuba :)

      Panaikinti
  3. Grožis ir gėris tokios sriubos... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Žiūriu ir grožiuosi. Nes pasternokų mėgėja, bet šitos mielai bandyčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, būtinai kada prie progos pabandyk :) Tokia nekasdieniška, sakyčiau, išeiginė sriuba, nors ingridientai visai paprasti.

      Panaikinti
  5. Labai šauniai skamba ši sriuba, ir būtų puiki proga padėti man sunaudoti šaldytuve įsiveisusį šakninių daržovių sandėliuką :) Tik vat, problemėlė - užvakar sunaudojau paskutinius mamoz džiovintus baravykus risotto, ir dabar ir širdyje ir virtuvės spintelėje tokia tuštuma :) Aš bandau regzti planus, kad kas nors iš namiškių man atsiųstų džiovintų grybų. Rennie, gal galėtumėte patarti, kur galima būtų įsigyti skanių džiovintų grybų (baravykų, šilbaravykių) dideliais kiekiais, ir per daug nesikandžiojančiomis kainomis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jura, pavasariop turguje džiovintų grybų vis mažiau parduodama, o ir labai brangūs (paskutinį sykį man Mama Druskininkų turguje puslitriuką baravykų už 25 Lt nupirko). Pati dažniausiai jų neperku, uošvis arba tėvai prirenka ir pridžiovina, bet kai baigiasi tenka turguje pirkti. Yra jų ir Maximoje, bet įpakavimai maži, o kainos didelės. Tai kad ne labai ką daugiau galėčiau patarti :)

      Panaikinti
  6. Man pastarnokai labai patinka ir beveik visada jų turiu šalia bulvių ir morkų. Reiks italų parduotuvėlėj nusipirkti džiovintų baravykų ir išbandyti šią sriubą

    AtsakytiPanaikinti
  7. O jei pakepint tik aliejuje, labai pasikeistų skonis. Pieno produktų mažei negalima :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Violeta, kepink dąsiai tik aliejuje, skonis labai nenukentės :)

      Panaikinti