2012 m. balandžio 12 d., ketvirtadienis

Rauginta beržų sula

Visą praeitą savaitę gyvenau vasarnamyje ir kaip miško vaikas bėgiojau nuo beržo prie beržo, stebėdama varvančią sulą. Per Velykas pilna burna gėrėme šviežią sulą. Šiemet, pirmą kartą, mes sumanėme patys tekinti sulą iš kieme augančių beržų. Mano Mielasis sugalvojo visai neblogą, bet kiek keistą, būdą sulos tekinimui. Vaistinėje nupirko lašalinių (medicininių) ir pragręžęs beržuose visai nedideles skylutes jas įstatė sulai lašėti. Labai patogus būdas, sula švariai teka tiesiai į butelį. Tos sulos tiek prisirinkome, kad nespėjome gerti. 
Mama man pasakojo, kad jos seneliai kaime, rūsyje turėjo labai didelę medinę bačką, kurią kiekvieną pavasarį pripildydavo beržų sulos, o jos viršų užberdavo avižomis (grūdais). Tos avižos laikui bėgant sudygdavo ir natūraliai apsaugodavo sulą nuo surūgimo. Taip išsaugotą sulą jie gerdavo iki pat bulviakasio. Kadangi aš neturiu nei didelio rūsio, nei talpios bačkos, pradėjau ieškoti paprastesnių būdų sulos išsaugojimui.


Rauginta sula:
  • 2 l beržų sulos
  • 10 vnt. razinų
Į butelį su sula subėriau razinas ir pastačiau šaltai. Po penkių dienų sulą perkošiau. Skonis kiek saldesnis nei šviežios sulos ir labai nedaug jaučiasi rūgštelė. Dabar šią sulą laikau šaldytuve ir ją geriame jau Vilniuje.


Rauginta sula su serbentų šakelėmis:
  • 2 l beržų sulos
  • 10 vnt. razinų
  • 2 juodųjų serbentų šakelės (nedidelės)
Gaminau, taip pat, kaip ir pirmąją sulą, tik dar papildomai įdėjau serbentų šakelių, kurios suteikė gėrimui specifinio skonio. Ši sula kiek skyrėsi nuo ankstesnės, nes turėjo juodųjų serbentų skonio.
Perkošusi sulą laikau šaltai.


Sulos gira:
  • 5 l. beržų sulos
  • 100 g. ruginės duonos
  • 100 g. medaus
  • 10 g. ąžuolo žievės (nedėjau)
Suloje išmaišiau medų ir sudėjau duoną. Rauginau 5 paras, po to perkošiau. Pagal originalų receptą dar reikėjo po 2 parų rauginimo įmesti ąžuolo žievės, bet aš jos nedėjau, tai nežinau, ką ji duoda. Sulos gira gavosi salstelėjusi su gazeliu ir gelsvos spalvos. Nuo įprasto mums giros skonio ji tikrai skiriasi.


Vertinant visus tris sulos paruošimo būdus, man skaniausias buvo pats pirmasis, tik su razinomis, toks mažiausiai atitolęs nuo tikro sulos skonio. Visgi šviežia sula man pati skaniausia.

P.S. Kiek žinau, jau beržų sula į pabaigą, bet aš norėjau, pirma paragauti savo raugtos sulos (ji rūgsta 5 paras), o tik tada, žinant jos skonį, pasidalinti savo patirtimi. Jei šiemet sulos jau nebeprisitekinsite, bent jau galėsite ją išbandyti kitais metais.

Gražių orų!

13 komentarų:

  1. Man labai patinka tavo Mielojo moksliniai patobulinimai senam tradiciniam budui. Kaip gaila, as esu net uzmirsusi koks sulos skonis, bet labai gerai prisemenu savo vaikyste kai su broliu eidavom i dzukijos miskus ir rinkdavom sula. Turedavom tokias gelezines loveles, bet atsimenu viena karta pamirsom jas passimti, ir kazkaip reikejo issiversti tai mes pritaikem miske rastas priemones - naturali medzio sakos lovele mums pasitarnavo. Ech, kaip gera grizti i vaikystes prisiminimus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūrate, mes tų metalinių lovelių kaip tik neturėjome, tai reikėjo kažkaip suktis, taip ir atsirado tos lašalinės :) O dėl sulos skonio, tai kaip mano sūnus sako "Ta sula, kaip vanduo tik kiek pasaldinta", man labiausiai patinka šviežios sulos gaiva. Gražūs tavo vaikystės prisiminimai iš mylimos Dzūkijos :)

      Panaikinti
    2. zinau kad europiniai klevai neturi saldzios sulos, kaip siaures amerikoje (is kurios gaminamas klevu sirupas) bet visada galvojau, o kas iseitu is berzu sulos, jei tokius metodus pritaikytum... Pasirodo, atsakyma galima rasti internete: http://giedrius-v.livejournal.com/133357.html

      Gera vaikyste buvo Druskininkuose, ane? Atsimenu eidavom sulos rinkti i Baltasiskes miskelius, dar tais laikais kai nebuvo ten privaciu namu.

      Panaikinti
    3. Jūrate, nepatikėsi, bandžiau ir aš tą savaitę sirupą iš beržų sulos virti :) Buvau susiradusi internete info, bet gavosi visiškas šnipštas, iš litro sulos, ją nuvirus tik penki šaukšatai sirupo :) ir tas sirupas jokio skoninio panašumo į skanųjį klevų sirupą neturėjo. Aišku, klevų sula daug saldesnė, bet man kažkaip atrodo, kad jie virdami dar papildomai cukraus deda, arba tie kanadietiški klevai daugiau cukraus turi :) Beje, Giedrius Vilpišauskas irgi iš Druskininkų.

      Panaikinti
    4. Na matai, reiskiasi berzu suloje yra labai mazas cukraus kiekis. Tikrai galiu patvirtinti, kad gaminant klevu sirupa, cukrus nedadamas :) Niujorko valstija yra antra pagal dydi klevu sirupo gamintoja pasaulyje po Kvebeko provincijos Kanadoje (ir musu kaimynas klevu sirupo mokslininkas :) Tiesiog sula yra isgaunama is specialios klevu rusies kuri auga tik siaures amerikoje ir vadinasi "sugar maple":
      http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_maple

      gal is kitu klevu isgaunant ir dedama cukraus. bet sis autentiskas sirupas yra pasaka - ir kuo tamsesnis tuo skanesnis.

      Kad Giedrius yra Druskininkietis zinojau. Kazkada jo brolis Saulius buvo mano klasiokas, o Giedrius (ar dar trecias brolis) buvo brolio klasiokas. Vienzo, mazas pasaulis :)

      Panaikinti
    5. Norėčiau aš to tamsaus klevų sirupo paragauti :) Greičiausiai tie kanadieniški klevai tikrai saldesni už mūsų beržus ir klevus, juk ne veltui jie "sugar maple" vadinami.

      Panaikinti
    6. Rennie, dedu i savo lagamina pati tamsiausia maple syrup varianto buteliuka, ir tau perduodu kazkokiu budu liepos menesi Lietuvoje! (o is tikruju, uzrasau ant savo kalendoriaus priminima, kad isideti, kai jau ateis laikas pakuotis!)

      Panaikinti
    7. Dėkui, Jūrate, net nesitikėjau, bet su malonumu liepos mėnesį dovaną priimsiu :)

      Panaikinti
  2. Renata, kur gauti sulos, gal parduotum? :) Taip sugundei su ta sula...mmmmmm....:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mindaugai, susirask artimiausią beržą ir išbandyk mano vyro metodą :) O jei rimtai, tai jeigu šį savaitgalį sula dar bėgs, galėsiu padovanoti :) Bet manau, kad turguje tikrai turėtų jos dar būti, bent jau Druskininkų turguje praeitą savaitę tikrai pardavinėjo.

      Panaikinti
  3. mes sulos tekėjimo sezonu ją naudojame arbatai. Man sula irgi kaip vanduo, tik švelnesnė, arbata liuks būna. Raugintos tai mes nelabai... sukonservuojam šiek tiek

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vat arbatai naudoti sulos kažkaip nesugalvojau :) Reiks kitais metais pabandyt. Man irgi pati skaniausia šviežia sula, ką tik iš medžio.

      Panaikinti
  4. Dar bega sula, galiu parduoti:) Veiksmas Vilniuje
    klevas67@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti