Velykė nuo senų laikų laikoma tradiciniu Velykų desertu. Slavai šį varškės desertą vadina „Paskha“. Tradicinė velykė gaminama su žaliais kiaušinių tryniais, bet šiame recepte jų nėra. Šis varškės desertas labai skanus ir sotus, kiek primena kokybišką varškės sūrelį ar desertinį sūrį. Jį gaminti galima su įvairiais mėgstamais geltonos spalvos džiovintais vaisiais ir migdolais.
Šią velykę gaminau dar žiemą, ruošiau ją pavasariniam žurnalo oC numeriui. Pasigardžiuodami ją valgėme net kelias dienas, nes gavosi tikrai didelė ir skani, mat skirta visam būriui svečių, susirinkusių prie velykinio stalo. Velykė ruošiama net kelias dienas, taigi jau būtų pats laikas pasiraitoti rankoves.
12 asmenų
- 1 kg riebios varškės
- 1 kg kreminės varškės „President“
- 400 g. sviesto
- 400 ml. riebios grietinėlės
- 1 stiklinė cukraus
- 1 arb. š. vanilinio cukraus
- 4 valg. š. apelsinų žievelių cukatų
- 100 g. geltonųjų razinų
- 100 g. migdolų skiltelių
- 50 ml. brendžio
Razinas užmerkiau brendyje (per naktį).
Migdolų skilteles paskrudinau sausoje keptuvėje ant žemos temperatūros.
Varškę pertryniau per tankų rėtį.
Grietinėlę išplakiau iki standumo.
Minkštą, kambario temperatūros sviestą, ištryniau su cukrumi, tada sudėjau kreminę varškę su grietinėle ir vėl gerai išsukau, galiausiai sukrėčiau pertrintą varškę.
Į pagamintą varškės masę sudėjau išmirkusias razinas, apelsinų žievelių cukatus, vanilinį cukrų, pakepintas migdolų drožles ir gerai išmaišiau.
Paruoštą masę sukrėčiau į rėtį, išklotą drobele, ir paslėgiau, sunkiu daiktu, pilnu trijų litrų marinuotų agurkų stiklainiu.
Paslėgtą velykę laikiau šaldytuve dvi paras, kad gerai nuvarvėtų.
Desertą išverčiau ant padėklo ir puošiau migdolais bei šviežiomis mėtų šakelėmis.
P.S. Velykę prieš pateikdami į stalą palaikykite šaldytuve, kad lengviau galėtumėte supjaustyti.
Skanios velykės!
Jau koks šičia skanėstas! Jau žurnale nužiūrinėjau ir tikiu, kad labai skanu, tik prabangu tai labai, bet taip noris išbandyti... gal, kada prisiruošiu, nes begalo mėgstu varškę :) o čia dar kreminė.. niaaam :)
AtsakytiPanaikintiReda, tikrai, kad prabangus skanėstas, bet juk ne kiekvieną dieną Velykos, o vieną kartą metuose tikrai galima pasilepinti:) Kai bus proga išbandyk, man tai ji labai patiko, nors irgi gaminau pirmą kartą :)
Panaikintiseile tysta, labai skaniai ir graziai atrodo :)
AtsakytiPanaikintiDėkui :) Su šventėmis!
Panaikinti