Išsikepti šį sotų mėsos pyragą, mane įkvėpė Gordon Ramsay receptas, kurį kaip reikiant adaptavau ir supaprastinau. Kepiau jį iš karto po Velykų iš užsilikusių margučių, o į mėsos įdarą dar sudėjau ir nesuvalgytą per šventes jautienos liežuvį. Šis pyragas - puikus patiekalas pošventinių likučių sunaudojimui. Manyčiau, kad jis kuo puikiausiai galėtų tikti šio savaitgalio Atvelykio šventei, tik užsilikusių nuo Velykų margučių jau jam nebenaudokite (geriau surenkite margučių ridenimo varžybas), o pyragui išsivirkite šviežių.
Pailgai kekso formai:
- 6 kietai virti kiaušiniai
- 500 g. maltos jautienos
- 200 g. virto jautienos liežuvio (tiks ir keptas arba virtas kumpis)
- 2 svogūnai
- ryšelis svogūnų laiškų
- maltų juodųjų pipirų, druskos
- džiovinto mairūno
- 1 v.š. garstyčių
- 500 g. šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos
- šiek tiek pieno (pyrago aptepimui)
Pirmiausiai atsišildžiau sluoksniuotą tešlą, ir kepimo formą ištepiau aliejumi. Vieną tešlos lakštą iškočiojau pagal formą ir tiesiau į ją, kad gerai uždengtų apačią ir šonus.
Maltą jautieną sumaišiau su pjaustytu jautienos liežuviu, smulkiai kapotais svogūnais ir jų laiškais, garstyčiomis, bei prieskoniais.
Pusę mėsos masės paskleidžiau ant kepimo formoje išklotos tešlos. Ant mėsos gražiai per vidurį surikiavau nuluptus kiaušinius, kuriuos apibarsčiau maltais juodaisiais pipirais. Ant kiaušinių ir tarp jų paskleidžiau likusią dalį mėsos.
Iškočiojau antrą dalį tešlos ir ją uždėjau ant pyrago viršaus, šonus gražiai užsukau, o tešlos perteklių apipjoviau peiliu. Atlikusią tešlą padalinau į tris dalis, iškočiojau ilgus ritinėlius ir juos supyniau į kasą, pyrago papuošimui. Pyragą aptepiau pienu, o per centrą prilipdžiau nupintą tešlos kasą.
Pyragą pašoviau kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę, maniškis iškepė per 40 minučių.
Iškepusiam pyragui leidau praaušti ir kišau į šaldytuvą. Tik visiškai atšalusį pyragą bus galima saugiai ir gražiai išimti iš kepimo formos.
Iš pirmo žvilgsnio daug laiko reikalaujantis pyragas iš tikro yra pakankamai lengvai ir greitai pagaminamas. Mėsos pyragą valgėme šaltą su garstyčiomis ir pipirnėmis.
P.S. Šį pyragą patogiausia kepti iš vakaro, tada per naktį jis šaldytuve pilnai atšals, o ryte beliks tik išimti iš kepimo formos.
Gražaus Atvelykio!
Oi koks gražus ♥ Kažką panašaus esu kepus ir tik tas ertmes užpildžius dar vynu su želatina esu. Liuks!
AtsakytiPanaikintiPagal originalų receptą dar reikėjo tas ertmes želatina užpildyti bet aš viską supaprastinau :)
Panaikintisuper atrodo:) pažiūrėjus foto atrodo tikrai, kad daug darbo, bet pastudijavus receptuką - nesudėtinga..kaselė labai žavinga :)
AtsakytiPanaikintiOditėle, patį pyragą kepimui pagaminau gal per 20 min., tikrai greitai. Jei pati būčiau gaminusi tešlą, reiktų ilgiau užtrukti. Skanu ir nesudėtinga, tikrai rekomenduoju išbandyti :)
PanaikintiOi koks grozis.... Man turbut nera nieko graziau, kaip mesos pyragai, idaryti kiausiniais, ir ivilkti i teslos "kailinukus"... Pasaka!!!!
AtsakytiPanaikintiDėkui, Nida, aš tokiems pyragams irgi jaučiu didelę simpatiją :)
PanaikintiKoks gražuolis! Ilgakasis :)
AtsakytiPanaikintiAčiū!
PanaikintiSugrįžtu ir randu nerealų grožį:))) Įsirašiau į "prabangūs" receptų skiltį:)))
AtsakytiPanaikintiAčiū, Odeta, tikiuosi, ir tau jis patiks :)
Panaikinti