2012 m. birželio 5 d., antradienis

Kepsninės malonumai: graikiškai kepta ėriuko kulšis

Šią vasarą pasišoviau kuo daugiau kepti savo naujoje anglinėje kepsninėje, tai ir toliau dalinuosi šia patirtimi. Man visad buvo smalsu, kaip galima kepsninėje iškepti didelį mėsos gabalą, taip, kad jis iš viršaus nebūtų apdegęs, o viduje būtų gerai iškepęs ir sultingas. Šį kart ir vėl pasitikėjau knygos „Barbekiu“ patarimas, o įkvėpimo sėmiausi iš prieš gerą savaitę Druskininkuose vykusio Lietuvos Grilio Čempionato.


Vasarai prasidėjus, prasideda ir kepsnių sezonas, o su juo ir vėl iškyla klausimas, kokia gi kepsninė pati geriausia ir patogiausia. Grilio čempionate visi dalyviai naudojo tik anglines kepsnines. Buvo ten įvairių netradicinių šašlykinių ir sunkių, garvežius primenančių kepsninių su rūkyklomis ir net lauko viryklėmis.


Man įspūdį paliko maža ir kompaktiška COBB kepsninė, ją galima naudoti net daugiabučio namo balkone ar terasoje ir lengvai nusinešti į paplūdimį, arba visur kitur, kur negalima kūrenti laužo, bet taip norisi išsikepti sultingą kepsnį. Nors ji ir labai nedidelė, bet maistas yra ruošiamas ant žarijų, ji gali atstoti ne tik kepsninę, bet ir rūkyklą bei orkaitę. Tikrai šaunus išradimas šiuolaikiniam pasauliui!


Dar viena labai netradicinė žalio kiaušinio formos amerikietiška kepsninė Big Green Egg paliko profesionalios kepsninės įspūdį, tokioje kepti sodybos ar nuosavo namo kieme būtų tikras malonumas. Pasirodo, ją sukurti amerikiečius įkvėpė tradicinės senovinės japonų „kamado“ krosnys.


6 asmenims
Ėrienai ir marinatui:
  • ėriuko kulšies su kaulu (apie 2 kg mėsos jau be kaulo)
  • 250 ml. natūralaus jogurto
  • 1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė
  • 4 v.š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
  • kelios šakelės šviežio rozmarino
  • kelios šakelės šviežio čiobrelio
  • pora saujų šviežių kapotų mėtų
  • 1 a.š. maltų pipirų mišinio
  • 1 a.š. druskos
Mėsos glaistui kepant:
  • 3 v.š. lydyto sviesto
Padažui ir pateikimui:
  • 250 ml. natūralaus jogurto
  • ryšelio ridikėlių
  • saujos kapotų šviežių mėtų
  • 2 v.š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • maltų juodųjų pipirų ir druskos (pagal skonį)
  • šviežių salotų lapų (pateikimui)


Pirmiausiai su vyro pagalba išdarinėjau ėriuko kulšį, t.y. išėmėme iš jos kaulą ir išskleidėme ją kaip knygą.
Iš marinatui skirtų produktų elektrine trintuve sutryniau padažą, kol visos prieskoninės žolelės buvo susmulkintos ir susimaišė su jogurtu.
Mėsą marinavau šaldytuve jogurto-prieskonių padaže apie dvi valandas (galima ir pernakt).
Kepsninėje vyras paruošė vidutinio karštumo anglis.
Pirmiausiai mėsą iš abiejų pusių po 2-3 minutes apkepiau ant tiesioginės ugnies, t.y. virš žarijų.
Kai ėriena jau buvo apskrudusi, toliau ją kepiau ant netiesioginės ugnies t.y. vienoje kepsninės pusėje buvo įkaitusios žarijos, o kitoje pusėje kepė mėsa (mėsa kepė ne virš žarijų, o šalia jų). Taip kepant mėsą reikėtų naudoti kepsninę su dangčiu. Uždarytoje mano kepsninėje termometras ant dangčio rodė 200 oC. Mėsa iškepė per 25 min., karts nuo karto ją apverčiant ant kitos pusės ir patepant sviesto glaistu.
Kol kepė mėsa pagaminau padažą: ridikėlius smulkiai sutarkavau, sumaišiau su kapotomis mėtomis ir užtaisiau jogurtu ir likusiais prieskoniais.
Iškepusią mėsą palikau dešimčiai minučių pastovėti, po to pjausčiau skersai skaidulų plonais gabalėliais.
Pateikiau su jogurto padažu ir salotų lapais. Valgėme mėsą rankomis, įsukdami ją į salotų lapus ir pasidažydami į jogurto padažą. Labai skaniai iškepė ėriena, ją valgė net mano vaikai, kurie dažniausiai jos nemėgsta dėl specifinio kvapo, bet jogurtas ir mėtos kažkaip stebuklingai tą kvapą neutralizavo. Reiks ir vėl pas ūkininkus užsisakyti pusę ėriuko :) 

Skanių kepsnių!

6 komentarai:

  1. Puiki pamoka :) Manau, kad kepsninių debiutantai Tavo įraše ras daug naudingos informacijos. Aš nelabai praktikuoju kepsnines - na, nelabai yra kur, bet prisipažinsiu, kad niekada nepagalvojau, kad reikėtų mėsą kepti šalia žarijų, o ne virš jų. Reikės nuorodą į Tavo įrašą nusiųsti uošviams - jie vis vargsta nesurasdami, kaip kepsninėje gerai iškepti mėsą :) P.S. O ėriukai iš ūkininkų - didelis gėris - patys esame kažkada vieną tokį naikinę. Iki šiol su malonumu prisimenu virtą avieną... mmm.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, aš šią pamoką jau išmokau, nes irgi pirmą kartą skaniai iškepiau tookį didelį mėsos gabalą kepsninėje. Anksčiau buvo tai per daug viršus apdegęs, tai per mažai vidus apkepęs, o pasirodo, visa esmė tame, kad kepti didelius mėsos gabalus reikia ant netiesioginės ugnies. Gyveni ir mokaisi :) Ėriukų mėsa tai gėrių gėris :)

      Panaikinti
  2. Och kaip skaniai ta kulšis atrodo. Gera žinoti, kad valgėte tą patį ėriuką kaip ir mes. :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, skanus tas ėriukas buvo, gaila, tik kad baigėsi :) Reiks kada vėl užsisakyti...

      Panaikinti
  3. Labai gera informacija! Aciu, kad pasidalinai. Eriukiena skamba viliojanciai, jauciu, kad artimiausiu metu teks pabandyti:)

    AtsakytiPanaikinti